Reve’s begrafenis

Columns

Reve’s begrafenis (1)

Na de happening in de Arena rond de kist van André Hazes leek het er even op dat Dood & Televisie een verbond hadden gesloten. Rouwende mensen die de laatste eer bewijzen zijn zeer televisiegeniek, vooral als bekende Nederlanders erbij dansen & springen. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van het genre, maar naar de begrafenis van Gerard Reve had graag gekeken. Vooral de katholieke zeeverkenners die Gerard bij zijn uitvaart wenste, had ik graag zien optreden, al vraag ik mij af of er überhaupt nog katholieke zeeverkenners bestaan.

Op het internet vond ik dat tegenwoordig scoutinggroepen het water op peddelen, maar dat is toch niet hetzelfde.
Helaas zal de begrafenis van Reve niet worden uitgezonden. De omroepen hebben geen geld. De NOS belde nog met Reve’s vriend Joop Schafthuizen, maar dat was vanaf den beginne een nutteloze telefoontje, want zelf had de NOS geen cent. De meest voorhandliggende omroep voor dit evenement was natuurlijk de KRO (Katholieke Radio Omroep), maar die kreeg van de netcoördinator Roek Lips te horen dat de budgetten “erg krap” waren en dat de KRO zo’n uitzending maar uit eigen middelen moesten betalen.

Uit eigen middelen?! Daar zijn ze bij de KRO wel erg van geschrokken! De KRO haastte zich dan ook om te verklaren dat het uitzenden van de mis zonde was van het geld. Ik ben niet katholiek, dus waar bemoei ik me mee, maar ik kan het met de beslissing van de KRO maar moeilijk eens zijn. Al meer dan tachtig jaar bestaat die omroep, in die tijd hebben ze duizenden quizzen en andersoortige amusementsprogramma’s uitgezonden die geen klap met dat hele katholicisme te maken hebben, en nou doet zich ineens een gebeurtenis voor waarin het rijke roomse leven zich eindelijk weer in de Warmte Gods kan verheugen, en dan zijn ze bij de KRO niet thuis!

Waarom besta je dan nog als omroep?

Vergeleken bij zo’n KRO-programma als Wonderen bestaan, waarin kanker in één handoplegging wordt genezen en mensen op twee plaatsen tegelijkertijd kunnen zijn, kost de registratie van Reve’s begrafenis natuurlijk geen reet. Mij maak je niet wijs dat de KRO een reisje naar de parochiekerk Sint-Cornelius in Machele niet kon betalen. Ze wilden het gewoon niet, ze hadden die paar rotcenten er niet voor over. En verder natuurlijk: te veel moeite, te lui, enzovoort.

Het is waar dat de omroepen langzaam worden afgeknepen, wat helemaal niet zo erg is. Maar het is wel erg dat er niets meer tegenover staat. Een programmamaker met een goed idee weet momenteel niet bij welke instantie hij zich melden moet. Staatsscretaris Medy Van der Laan heeft in haar zegenend werk veel gesnoeid, maar wat daarvoor in de plaats moet komen, functioneert nog lang niet. En of het ooit gaat functioneren, lijkt twijfelachtig, want Wouter Bos heeft inmiddels verklaart dat alle omroepplannen weer van tafel gaan als de PvdA in de regering komt.
Dat schiet lekker op.

De VPRO gaat mensen ontslaan en deze omroep heeft zijn bijdrage aan Nova van 1,2 miljoen ingetrokken, omdat er toch niemand van de VPRO aan dat programma meewerkt. Volgens Ton F. van Dijk, weer een andere netcoördinator, trekt de VPRO zich daarmee terug achter de muren van zijn eigen gebouw. Hij vindt dat jammer, want “samen staat de publieke omroep sterker”. Vast, maar de VPRO wil natuurlijk de publieke omroep, zoals die Ton F. Van Dijk voor ogen staat, helemaal niet. Die wil een hele andere publieke omroep.

En zo is het al jaren: bij de publieke omroep komt de organisatie eerst en pas dan de programma’s. In plaats van de begrafenis van Reve zal er wel een sportwedstrijd worden uitgezonden.

Het Parool, 15 april 2006