BRIL & PAM (5)

Gastenhoek

In de gastenhoek kunt u ook werk van andere schrijvers vinden. Zo kunt u de correspondentie volgen met schrijver en Volkskrant-columnist Martin Bril.
Bril & Pam (bij elkaar)3.JPG
Elke avond, meestal voor het slapen gaan, mailen wij elkaar. Lees mee met twee columnisten in pyjama. Een nieuwe aflevering.

Aflevering 5, 19 oktober 2006

Waarde collega,

Pam4.jpg

Via mijn website bereikte mij gisteren een noodkreet van Jim Rotteveel. Hij heeft de derde prijs in de Martin Bril look-a-like-Contest gewonnen en hem was daarvoor ook een typische Martin Bril-zonnebril beloofd, maar helaas heeft hij die nog niet ontvangen. De Volkskrant-redactie reageert niet en hij is nu wanhopig. Zou jij dat probleem kunnen oplossen?

Nog even iets anders. Misschien heb je gelezen dat PCM het plan heeft om de Nederlandse “schoolboekenactiviteiten” van Wolters Kluwer te kopen. Zelf kende ik het woord “schoolboekenactiviteiten” niet. Bij zo’n woord zie ik onmiddellijk een griezelfilm voor me: ’s nachts komen de schoolboeken tot leven, planten zich in een niet te stuiten tempo voort en proberen om met behulp van onvrijwillig geïndoctrineerde kinderen de wereld over te nemen. Maar gelukkig is één kind aan de klauwen van die schoolboekenactiviteiten ontsnapt en dat weet in een alles vernietigend gevecht toch te triomferen. Enzovoort.
Ik bedoel maar: als PCM iets wil overnemen of iets wil beginnen, loopt het altijd verkeerd.

Tot die schoolboekenactiviteiten hoort ook het uitgeven van de Bos-atlas, ouwe koek natuurlijk, want sinds Google elk puntje op de wereld tot op een millimeter nauwkeurig bij je thuis brengt, is zo’n Bosatlas net zo grof geworden als de handzaag voor een chirurg.

Maar wat PCM wel zou moeten uitgeven is natuurlijk de Bril-Atlas!

Je hebt inmiddels zo veel plaatsen in Nederland bereisd dat al die beschreven plaatsen in één groot, immer uitdijend standaardwerk moet worden ondergebracht. Pas helemaal aan het eind van je leven als de spieren te stram zijn geworden en je auto in elkaar is gezakt, zal het klaar zijn. Kalfslederen naslagwerken, die tussen Loe de Jong en de historische werken van Churchill staan. Klassiek en voor in de eeuwigheid.

Het is een prachtidee, dat uitgever Jaco Groot even in het voorbijgaan opperde, maar ik ben er helemaal vóór en ik zou het een eer vinden het voorwoord te mogen schrijven. Waarschuw je me wel voor het deel van 2018.

Onlangs zat ik trouwens op de bank wat te lezen en om even op adem te komen, knipte ik Pauw & Witteman aan. Er is toch iets raars met dat programma. Paul Witteman is zeker een betere journalist dan Frits Barend, en Henk van Dorp kan niet in de schaduw staan van Jeroen Pauw, maar toch was Barend & Van Dorp beter dan Pauw & Witteman. Waar komt dat door?

Misschien toch door Jan Mulder?

Ik denk dat het wat anders zit. Omdat Barend en Van Dorp bij de commerciëlen zaten, hadden ze het idee dat zij omhoog moesten grijpen, weg van het al te platte. Bij Pauw en Witteman is het precies andersom. Die moeten scoren en zijn daarom geneigd af te dalen naar het populaire. Er zit altijd wel een bodybuilder bij of een langharige christenjongere met een aangeplakte glimlach, omdat de EO als publieke omroep nu eenmaal ook gepromote moet worden. Pauw & Witteman moeten snel met interessantere gasten komen, anders ga zeker in slaap vallen.

Je collega, Max


Antwoord:


Collega,

Bril3.jpg
Het idee van de Bril-Atlas komt mij in zoverre bekend voor dat ik het ooit eens zelf bedacht. Maanden later kwam ik Jaco Groot tegen, op het Spui, en die vertrouwde me toe dat hij een briljant idee had: een boekje van Blokker over de 80-jarige oorlog en een atlas van mijn hand: met kaarten en routes en alle plaatsen die inmiddels heb bezocht. Ik vroeg nog of hij die atlas eventueel uit zou willen geven, en daar hapte hij gretig op, om onmiddellijk op zijn schreden terug te keren toen hij hoorde hoeveel voorschot ik wilde hebben. Een luttel bedragje, in het licht van de miljoenen die Jaco met Harry Potter heeft binnengesleept, maar eens een zuinige cheapskate, altijd een zuinige cheapskate. Verder een aardige man, maar nooit zaken mee doen.

In het kader van mijn atlas bezocht ik de afgelopen dagen diverse nederzettingen in het noorden des lands. Veel mensen denken dat ik daar zo graag kom omdat er zulke voortreffelijke bordelen zijn te vinden, maar dat is niet waar – ik bedoel; behalve de Boerderij in Nijeveen (al 35 jaar een begrip) is het daar dor en droog op dit vlak. Ik kom er zo graag omdat het mijn mensen zijn daar: gewone, rustige, simpele en geestige mensen. Bovendien was het goed visweer en in Drenthe heb je tientallen kanalen vol vis – dus dat was weer lekker. Tussen die bedrijven door heb ik voor mijn atlas ook nog de volgende dorpen geschoren: Havelte, Havelterberg, Meppel, Koekange, Echten en De Wijk. In die laatstegenoemde plaats logeerde ik in een fijn, klein kasteel met negen ooievaars op het dak, een open haard in mijn kamer en een restaurant een Michelin-ster waardig. Na de desertwijn diende zich bovendien de kasteelvrouwe aan, een martelvrouw van in de veertig met een parelketting en een kleine tatoeage op haar schaambeen.

Enfin.

De volgende dag ging ik verder, nu naar Deventer, waar ik het graf van weduwe Wittenberg bezocht. Erg instructief allemaal, wat die Maurice de Hond daar aanricht. Er schijnt in de weduwe’s tombe een mes te liggen, wellicht en naar alle waarschijnlijkheid het mes ook waarmee ze is omgebracht door haar klusjesman. Om een en ander te bewaken, marcheerde er een jonge borst uit Sneek rond met wie ik een leuk praatje heb gemaakt. Daarna Deventer in, om koffie te drinken en de zinnen verder te verzetten. Op de terugweg naar de hoofdstad nog even Vaassen aangedaan; daar zit een geweldig restaurant waar ik heerlijk reebout heb gegeten. Toen via Kootwijk en Amersoort terug naar huis waar ik werd opgeschrikt door het bericht dat die dierentuinman Boekhorst of Boekelhoorn of Boekman of heet ie samen met zijn vriend van PCM, die Vanderstegge of Hegnogstech, een krant gaat beginnen: een soort gratis NRC-Next, voor hoogopgeleiden zoals jij en ik die dagelijks in de trein reizen omdat ze anders niet aan hun krantje kunnen komen.

Hoe dan ook – dit nieuws betekent een revolutie in krantenland, want ineens zal er een strijd om en met de inhoud en de kwaliteit losbarsten; dat betekent in ieder geval dat we alert moeten zijn. De komende dagen gaat het aanbiedingen regenen – ik heb alweer wat binnen, bijvoorbeeld. Maar ook jou zullen ze niet over het hoofd zien, collega, er zijn tenslotte maar weinig zulke goede columnisten als jij die een hersenbloeding hebben overleefd. Je moet dat veel meer als Unique Selling Point gaan gebruiken. Tot slot nog dit: het gerucht gaat nu al dat Jan Blokker van Next overstapt naar het nieuwe gratis dingetje – nou jij weer? Of had jij dat ook al gehoord? Morgen naar Doetinchem en Lochem, voor de atlas.

Je nijvere en reislustige vriend, Martin.