Eet vis en kijk geen televisie

Columns

Een Australisch onderzoek onder bijna dertigduizend mensen heeft onlangs aangetoond dat meer vis eten en kruiswoordpuzzels oplossen een gunstig effect hebben op het geheugen. Daarentegen hebben alcohol drinken en televisie kijken zeer negatieve gevolgen voor het geheugen. Veel televisie kijken is zelfs nog erger dan veel zuipen. Wie per dag langer dan een uur voor de buis hangt, heeft meer moeite om een boodschappenlijstje te onthouden dan wie in die tijd een boek heeft gelezen.

Of je de nadelige gevolgen van televisie kijken kunt compenseren met vis eten, werd in het onderzoek niet vermeld.

Nu moet je dit soort onderzoeken met een korreltje zout nemen, maar dat televisie kijken in veel opzichten slecht is, geloof ik onmiddellijk. Ik zie het dagelijks aan mijn zoon van vijf, die veel meer televisie kijkt dan zijn ouders zouden willen. Sinds hij heeft geleerd hoe de afstandsbediening werkt, staat dat ding al weer aan als wij even niet opletten. Alleen zijn gameboy is nog verslavender dan het toestel waarvan altijd wordt beweerd dat het onze navelstreng is met de wereld.

Dat mag waar zijn, maar als mijn zoon een half uur televisie heeft gekeken, hangt hij al als een zoutzak op de bank.

Toch protesteert hij als ik het ding uitzet. In plaats van een kijkwijzer voor leeftijdscategorieën zou bij elk programma eigenlijk vermeld moeten worden hoe lang het voor kinderen verantwoord is hiernaar te kijken.

Lenny Pam.jpg
(Foto: Tessel Veneboer)

Als televisie kijken slecht is voor het geheugen, dus slecht voor de hersenen, dus slecht is voor de gezondheid, zou je je moeten afvragen of de kijker met al die aanbieders van televisieprogramma’s niet hetzelfde zou kunnen doen als wat de roker heeft gedaan met de tabaksindustrie en de vetzak met fastfoodbedrijven – namelijk aanklagen. Zoals nicotine en toegevoegde suiker de roker en de vetzak verslaafd hebben gemaakt, zo doen de aanbieders van televisieprogramma’s er alles aan om de kijker verslaafd te houden. Hij mag vooral niet wegzappen, of nog erger: het ding uitzetten en een boek gaan lezen. De kijker moet blijven “hangen” – dat is een precieze uitdrukking.

Pas twee weken zijn wij onderweg met de nieuwe zenderindeling en voorlopig is de publieke omroep gematigd optimistisch over de kijkcijfers. Of de cijfers een garantie zijn voor de toekomst valt moeilijk te zeggen, want wat men door onbekendheid met de uitzendtijd heeft verloren, kan zijn goed gemaakt door nieuwsgierigheid naar de nieuwe programma’s. De kijkcijfers van Talpa zijn na een overdonderend begin ook ingezakt. In de tweede week na de herindeling bedroeg het marktaandeel van de drie publieke netten 30,9 procent, wat al stijging betekende van 0,7 procent, vergeleken bij de eerste week. Vergeleken bij het vorig jaar zijn de publieke omroepen er zelfs zo’n kleine drie procent op vooruit gegaan. De operatie van de omroepbazen Bruins Slot en Ton F. van Dijk lijkt voorlopig geslaagd – als je tenminste vindt dat al die rompslomp drie procent waard is.

In de troonrede werd met geen woord gerept over de publieke omroep, en dat is voor Hilversum altijd goed nieuws, want daar zit niemand op aandacht vanuit Den Haag te wachten. Veel kunst en cultuur is er nog steeds niet op Nederland 1, 2 en 3, al zag ik een paar keer herhaald dat schrijver Thomas Rosenboom een konijn heeft, waar hij zielsveel van houdt. Over zijn zojuist uitgekomen verhalenbundel ging helaas niet. Ook zag ik op Nederland 2 eerst een Profiel-aflevering over Bassie en Adriaan – het is weer helemaal koek en ei! – en even later weer een Profiel-aflevering over Simon Vinkenoog. Ik ben erg vóór clowns, en ook heel erg voor blowende schrijvers, maar ik overweeg toch lid te worden van Omroep C, de kandidaat-zendgemachtigde die onlangs door Ad ’s en Kees van Twist is opgericht. Dat hoort ook bij mijn afkickprogramma.

Het Parool, 23 september 2006