Capituleer niet!

Gastenhoek

In de Rode Hoed hebben twaalf columnisten een column uitgesproken over een door mij opgegeven onderwerp. De komende tijd zullen die columns hier worden gepubliceerd.

Ellian.jpg

Deze column is van Afshin Ellian, die de de volgende stelling op kreeg: “De neiging tot capituleren zit Nederland in het bloed”.

Capituleer niet!

Morgen herdenken wij de moord op Theo van Gogh.

In een film, gemaakt door de Leeuwen van Tawhied (in 2005), horen we de toespraak van een Palestijnse imam die het doden van de beledigers van de islam goedkeurt. Ondertussen werden de beelden van het lijk van Theo van Gogh vertoond. De imam zei: “Wie de islam beledigt is niet alleen een ongelovige maar een leider van het ongeloof, die contractbreuk pleegt en moet worden gedood.” De Palestijnse imam veronderstelt dat Europa een soort contract heeft met de Dar al islam waarin kritiek op de islam is verboden.

Maar wie heeft in Europa zo’n contract gesloten met de politieke islam? Wie weet, misschien Geert Mak met ondersteuning van Piet Hein Donner! Mak tuchtigde immers in een pamfletje de criticaster van het islamitisch terrorisme. En het was toch Donner die kort na de moord op Van Gogh de critici van de islam bedreigde met de strengere toepassing van het godslasteringartikel uit het Wetboek van Strafrecht. Maar waarom bedreigen de jihadisten Job Cohen, Ahmed Abutaleb, en ook nog Donner? Bovendien uitten ze de bedreigingen aan het adres van alle gematigde moslims die niet willen aanvaarden dat in naam van de islam misdrijven worden gepleegd. Is het Nederlandse establishment niet geneigd om te capituleren?
Wat gaan we nu, na twee moorden, doen? Fortuyn en van Gogh zijn vermoord wegens hun mening. Is de tijd aangebroken om te gaan capituleren?

Ellian2.jpg
(Jaap van Heerden en Afshin Ellian)

Iedere denker, artiest, schrijver, muzikant, cabaretier heeft het recht om te mogen kwetsen. Het kwetsen is zeer subjectief. Je merkt het pas als iemand je zegt dat die gekwetst is. Ik kan nooit willens en wetens iemand kwetsten, want ik weet niet wat het incasseringsvermogen van een persoon is. Bovendien kan een open samenleving niet goed functioneren zodra men zelfcensuur toepast. Vrijheid van meningsuiting is niet alleen in het leven geroepen voor de neutrale informatievergaring, of voor lieve teksten over vrede en voorspoed op aarde. Dat sommige moslims een zeer beperkt incasseringsvermogen hebben, is nog geen reden voor het beperken van de vrijheid van meningsuiting. ‘The right to offend’ waarbij iemand of een groep van mensen wordt gechoqueerd, behoort tot de gegarandeerde mensenrechten. Dit is ook de uitkomst van het Handyside-arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarentegen is het beledigen zeer objectief: takkewijf (een mooi Nederlands woord), kutwijf enzovoort zijn overduidelijk beledigend, en dat kan de beledigers verweten worden.

Daarnaast is de vraag wat de status van de Koran is, een boek dat vol staat met beledigende, kwetsende en zelfs opruiende verzen. Momenteel is dit boek een rechtstreekse inspiratiebron voor daders van talloze misdrijven die wereldwijd worden begaan. Zolang de Koran mag worden uitgegeven en uitgedragen, bestaat een recht om dat boek en de schrijver ervan, namelijk Allah, te kwetsten, dan wel te beledigen. De inmiddels bijna gepensioneerde Hollandse columnisten hadden zichzelf in de jaren zestig van de vorige eeuw het recht toegekend om het christendom en de christenen te kwetsen en uit te schelden. Wees niet een racist, gun de moslims hun eigen kwelgeesten. Of gaan we het contract dat we niet getekend hebben, nakomen?

Doe onhollands, capituleer niet. |

Afshin Ellian