Halal bruinen

Invallen

Soms gebeurt het dat je iets waarneemt, een foto bijvoorbeeld of een detail van een foto, waardoor een wereld voor je opengaat.

islamitische vrouw.jpg

Ik had dat bij deze foto van halal bruinen op de zonnebank, die een vriend van mij heeft opgestuurd. Het is een foto waar ik erg lang naar kan kijken. Op den duur wordt het een soort staren. Is de vrouw bezig voorzichtig haar rok op te trekken?

Onder haar hoofddoek komen blonde lokken te voorschijn, maar zou ze haar haar hebben geverfd? Je kunt met al je kleren aan in bad, maar dat je ook met al je kleren aan onder de zonnebank kunt, dat wist ik niet.

Voor mij komen op deze foto twee tegenovergestelde werelden bij elkaar.

islamitische vrouw.jpg

De ene wereld is die van het geloof. Dat is een geloof van de preutsheid. Als mij wordt gevraagd wat ik tegen de islam heb, dan antwoord ik altijd dat mijn afkeer van de islam niet specifiek is en ook geldt voor de meeste andere religies. Maar wat mij in de praktijk van sommige godsdiensten extra benauwt, is de vreugdeloosheid die ze uitstralen: de zwarte kleren, de sociale controle, de haat tegen de geneugten van de seksualiteit, de vooroordelen over zo’n beetje alles waar een mens plezier aan kan beleven.

Wat mij afkeer inbezoemt, is onwankelbare overtuiging van het eigen gelijk.

De andere wereld op deze foto is die van het hier en nu. Een vrouw op een foto met kleren aan en een hoofddoekje op, die wanhopig probeert toch nog van zon te genieten. Een namaak-zon, dat wel, maar toch. Ik neem mijn hoed voor haar af. Deze vrouw wil iets en niets zal haar daar van afbrengen. Deze vrouw wil genieten.

De wil om iets van het leven te maken, is zelfs door de meest zure religie niet dood te slaan. De mens vindt altijd een manier om een verbod te omzeilen, te ontduiken en aan haar laars te lappen. De mens is vindingrijk. Deze mens is in haar vindingrijkheid groter dan God.

God en de wereld, ouderwets en modern, heden en verleden, mannen en vrouwen, al die tegenstellingen vind je op deze foto terug.

Laat haar genieten. Straks moet zij in haar bezwete kleren naar huis.

9 december 2006