Win een prachtig schaakboek!

Schaken

DOE MEE! Het kan nog. Oplossingen insturen via Maar Meneer…
Elk jaar organiseer ik in Het Parool de kerstschaakoploswedstrijd, bestaande uit zes opgaven. Voor de twee beste inzendingen ligt het boek On the Attack van Jan Timman klaar. Oplossingen dienen uiterlijk 25 januari 2007 binnen te zijn.

On the attack.jpg


Dit was het jaar dat de wij weer één wereldkampioen hebben gekregen.Dit was het jaar dat de schaakcomputer die ene menselijke wereldkampioen versloeg. Dit was ook het jaar dat de match tussen de twee sterkste mensen ter wereld een aanfluiting werd, omdat de ene mens wilde controleren wat de andere mens op de wc aan het doen was.Dit was het jaar, waarop Bobby Fischer zich installeerde op IJsland. Dit was het jaar dat een Zwitsers bank alle tegoeden van Fischer naar IJsland overmaakte, wat Bobby Fischer helemaal niet leuk vond.

Dat was het jaar dat er voor het eerst in het schaken op doping werd gecontroleerd. Dit was het jaar dat Ton Sijbrands verklaarde dat hij geen wereldkampioen dammen meer wilde worden, omdat hij – wat wij al lang wisten – er de fut niet meer voor had. Dit was het jaar dat Viktor Kortsjnoj op zijn 75ste gewoon door bleef schaken, en nog met succes ook. Dat was het jaar waarop de Nederlandse schaakkampioen een Caddillac won, die hij echter na drie weken weer moest inleveren. Dit was ook het jaar waarin Loek van Wely kon kiezen tussen een geldprijs en een paard, en toen tot ieders verbazing het paard koos.

Dat was het jaar dat Garri Kasparov bekend maakte dat hij president van Rusland wil en kort daarna door een politieke tegenstander met een schaakbord op het hoofd werd geslagen. Dat was het jaar dat Oksana Vozovic, karatespecialist en kickboxkampioen ook schaakkampioen werd van de Oekraïne. Dit was het jaar dat David Bronstein kwam te overlijden en de wereld weer één geniaal mens minder kreeg. Dit was het jaar dat u alle vragen van de Parool-schaakpuzzel goed gaat beantwoorden.

Ook dit jaar zijn er weer zes opgaven, gerangschikt naar moeilijkheidsgraad: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een breinbreker. Geef niet te gauw op en laat niet onmiddellijk de computer los op de stellingen. De computer wil graag helpen, maar het beest kan u ook misleiden. De inzendingen moeten voor 20 januari 2005 op de redactie van Het Parool binnen zijn onder vermelding van: “Kerstpuzzel”. De oplossingen naar deze site sturen kan ook.

Twee winnaars krijgen het mooie boek On the Attack van Jan Timman, waarin de Nederlandse grootmeester de beste aanvalspartijen analyseert van de laatste 25 jaar. De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De inleveringsdatum valt op 20 januari 2007.

OPGAVE 1:
Een partij die honderd jaar geleden is gespeeld. Gelukkig is wit aan zet, en dat is meer dan zijn redding. De witspeler heeft zelfs een geforceerde winst.

Kerstpuzzel2006(1).jpg

OPGAVE 2:
Deze stelling kwam in 2004 op het bord in Australië. Natuurlijk staat wit prachtig, maar zwart dreigt steeds met zijn dame op g2 te slaan. Onderweg naar de winst zijn er allerlei verleidingen, maar het gaat maar op één manier recht door zee.
Kerstpuzzel2006(2).jpg

OPGAVE 3:
De componist A.J. Fink noemde dit probleem uit 1915 “de grappigste stelling ooit op het schaakbord neergezet”. Wit geeft mat in vijf. Maar hoe?
Kerstpuzzel2006(3).jpg

OPGAVE 4
:
Deze studie van twee broers ziet er eenvoudig uit, maar kan behoorlijk tegenvallen. Je moet het even zien. Wit heeft weliswaar een toren meer, maar zwart staat op het punt van promoveren. Toch heeft wit een aardige mogelijkheid om remise te maken. Hoe gaat dat in zijn werk?
Kerstpuzzel2006(4).jpg

OPGAVE 5:
En hoe gaan wij dit winnen met wit, want wit lijkt helemaal niet zo florissant te staan. Toch is er een mogelijkheid om met geweld de vijand in een verrassingsaanval te overmeesteren.

Kerstpuzzel2006(5).jpg

OPGAVE 6
:
Dit is een studie van een door mij zeer bewonderde Russische componist. Ook hier staat zwart op promoveren, maar wit heeft net zo veel dreigingen dat hij zijn eigen ondergang kan afwenden en zelfs in staat is om te winnen.
Kerstpuzzel2006(6).jpg

Moeilijk, maar het gaat u lukken. Veel succes!

On the attack1.jpg

Het Parool, 23 december 2006