De beslotenheid van Lauswolt

Columns

Hé, ben je er weer? Waar zat je?

Even in het buitenland. Oud en nieuw gevierd in warme streken. Heerlijk! Helemaal ontspannen. ’s Ochtends laat op, ’s middag een dutje, om tien uur pas aan tafel en dan voldaan je bed in rollen. Dat moet jij ook eens doen.
Heb ik geen tijd voor. Ik moet te hard werken.

Jammer. Maar zeg, hoe gaat met de formatie?

De formatie? Welke formatie?

De formatie. De formatie van het nieuwe kabinet!

Oh, die formatie…

Je gaat me toch niet vertellen dat je formatie niet bijhoudt? Hoe lang duurt het nu al?

Bijna, zestig dagen, dacht ik. Ik houd het niet precies bij. Wij horen er ook niet zo veel over. Het is natuurlijk een heel subtiel proces.

Maar dat klinkt naar achterkamertjespolitiek. Daar waren wij toch juist zo tegen.

Nou moet je niet overdrijven. Ze hebben bij elkaar gezeten op Lauswolt om de sfeer te verbeteren.

Lauswolt? Je bedoelt dat Bilderberg-landgoed in Friesland, waar je kunt golfen, in de sauna zitten en je op allerlei andere manieren kunt vermaken. En vergeet vooral niet: lekker eten.

Wat overdrijf je toch altijd. Lauswolt heeft net zijn Michelin-ster verloren. Zelf was ik liever naar Het Rode Koper op de Veluwe gegaan.

Of naar de Librije in Zwolle!

In Lauswolt zaten ze wel fijn in hemdsmouwen rond de onderhandelingstafel met informateur Wijffels aan het hoofd. Later zei Balkenende dat hij zo positief had samengewerkt met Bos. Het begint een echte vriendenclub te worden.

Een vriendenclub? Gadverdamme. Ik zie liever dat politici zakelijk met elkaar omgaan, dan dat zij uit vriendschap bij elkaar op schoot zitten. Als dat maar goed gaat.

Wat ben jij toch een zuurpruim. Een nieuwe lente, een nieuw elan, enthousiasme, daar gaat het om!

Hebben ze het al over de aftrek van de hypotheekrente gehad?

Daar heb ik nog niets over gehoord.

En de fiscalisering van de AOW?

Voor zover ik weet, is daar nog niets over naar buiten gebracht. Er wordt ongetwijfeld aan gewerkt. Wat Wijffels doet, is goed gedaan. Maar laten wij het over iets anders hebben. Wij merken het wel als er een nieuw kabinet is. Dat zullen ze heus niet geheim houden.

Wat krijgen wij nou? Dat kan toch niet? Wij leven in een democratie! De pers moet toch geïnformeerd worden!
De pers, de pers…je gebruikt al meteen zulke grote woorden. Dan krijg je maar dat die partijen met elkaar, via de pers, gaan communiceren. Daar heeft niemand wat aan. Maxime Verhagen heeft gezegd dat “de beslotenheid ons juist goed bevalt”. Die aanpak lijkt mij heel verstandig. Je moet je over dat soort dingen niet zo druk maken. Don’t worry, be happy!
Heb je al gehoord dat er een commissie is ingesteld om de siësta voor ambtenaren te bestuderen?

Een siësta voor ambtenaren?

Jazeker. Door de klimaatsveranderingen zou het wel eens zo ver kunnen komen dat het ook in Nederland te warm wordt om ’s middags te werken. Dus misschien moeten wij net als de Spanjaarden vroeger een middagslaapje gaan doen. Er wordt nu gestudeerd op de invoering van zogenaamde “sluimerkamers”. Overal komen dan op de departementen vertrekken, waar je een dutje kunt doen. Dat komt de sfeer op de ministeries ten goede. Wat vind je ervan? Zou je in die siësta-commissie willen plaats nemen?

Daar wil ik eerst even over nadenken. In elk geval komt daar vanmiddag niets meer van, want ik heb namelijk een golfafspraak.

Binnenlands Bestuur, 18 januari 2007