Lijstje 2006

Columns

Volgens een oud misverstand is de overgang van het oude naar het nieuwe jaar een tijd van bezinning en verdieping. Niets is echter minder waar. Het is tijd dat wij ons volproppen met voedsel en drank, en om ons schulgevoel hierover nog enigszins te lenigen, luisteren wij naar kersttoespraken of laten wij ons op een andere manier stichten door een woordenstroom die vol staat met de meest barre cliché’s en banaliteiten. Kortom, in de tijd rond oud en nieuw verlangt de mens juist naar oppervlakkigheden. Om u daarin tegemoet te komen, offreer ik u hierbij het oppervlakkigste der oppervlakkigheden: Het Lijstje 2006.

– Mannelijke televisiepersoonlijkheid van het jaar: Matthijs van Nieuwkerk. Springt overal te voorschijn. Vraagt altijd naar het hoogste, de dikste, de verste, de grappigste, enzovoort. Is op dit moment gewoon de beste.

Matthijs van Nieuwkerk.jpg

– Vrouwelijke televisiepersoonlijkheid: Sophie Hildebrand. Ook gewoon de beste van het moment. Wordt door de publieke omroep helemaal opgestookt en uitgewoond. Zal over een paar jaar de luier van het slikken en spuiten ontgroeid zijn en loopt dan de kans op een grote val in het niets.

– Zieligste mannelijke televisiepersoonlijkheid: Cees Geel. Ging een talkshow doen en riep van tevoren ferm: “Kom maar op!”. Toen viel er een blok beton en werd het stil.

– Zieligste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid: Bridget Maasland. Wilde alles doen, maar het werd niks. Volgende project: worstelen voor vrouwen in een ton met palingen.

– Indrukwekkendste dode: Gerard Reve. Ook hij rende weg, maar ontkwam niet.

– Vrouwelijke wegloper van het jaar: Ayaan Hirsi Ali. Liet Nederland verscheurd achter om in de Verenigde Staten te gaan wonen. Daar heet ze tot dusver nog helemaal geen opschudding veroorzaakt. Zou het dan toch aan ons liggen?

– Mannelijke wegloper: Jan Blokker. Liep van de Volkskrant naar NRC.Next. Werd eerst gelezen door ouderen nu door jongeren. Dat zijn er 200.000 minder.

– Grootste overloper: Marcel van Dam. Grootgrondbezitter en miljonair Marcel van Dam liep over van de PvdA naar de SP, waar hij nivelleringsgedachte verder gaat uitdragen, in de zekerheid dat hijzelf al lang dood zal zijn als de inkomensbelasting voor de topinkomens stijgt van 48% naar 49%.

– Grootste doodloper: Bladendokter Leon de Wolff, die het Algemeen Dagblad voor veeld geld adviseerde, wat de krant zo’n 100.000 abonnees kostte.

– Pontificaalste zittenblijver: Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant en van een gratis krant, die er nooit is gekomen.

– Onheilspellendste zwijger: A.F.Th.

– Mooiste boektitel: De dood van een gezonde roker.

– Meeste fouten: Ian Buruma in De dood van een gezonde roker.

– De beste opmerking van het jaar: Afkomstig van de Finse informaticus-goeroe Pekka Himanen. Hij adviseert Google, Yahoo en de regering- Blair. Hij zei: “Stel je voor dat Martin Luther King een Europeaan was geweest, dan had hij voor honderduizenden Europeanen geroepen: “I had a dream that our economy will grow 1,2%!”.

– Meest besproken wc: Waar de schaker Kramnik op zat, terwijl zijn tegenstander Topalov het water in de handen stond.

– De dubbelste agenda van het jaar: Andre Rouvoet. Hij gelooft dat God uitverkoren landen in gedachten heeft: de VS, Rusland, Brazilie en gelukkig ook Nederland! Andere landen zijn proeftuinen voor God. Als ze daar niet christelijk worden, krijgen ze een tsunami op hun dak. Toch wil hij graag in een links kabinet, omdat Jezus ook links was. Theologen onderzoeken nu de Bijbel om uit te vinden of de voorkeur van Jezus lag bij de PvdA dan wel bij de SP.

– Winnaar van het jaar: Maarten Biesheuvel, die de PC Hooftprijs kreeg. Schrijft al jaren niet meer, maar schreef ooit een prachtbundel over de gereformeerden die Nederland regeren. De titel van de bundel: Slechte mensen.

Het Parool, 30 december 2006