Banaan als de atheïstische nachtmerrie

Columns

Het stond in Elsevier, en zelf heb ik het niet nageteld, maar volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC werd alleen al vorig jaar 161 exabyte aan informatie de wereldbol rondgestuurd. Wij hebben het hier om digitale teksten, foto’s, filmpjes, websites, telefoongesprekken en wat dies meer zij. Willen wij diezelfde hoeveelheid informatie in boeken opslaan, dan hebben wij daarvoor een stapel nodig die twaalf keer zo lang is als de afstand van de aarde tot de zon.

Zouden wij – om een ode te brengen aan wijlen de grote columnist Nico Scheepmaker – die afstand willen illustreren aan de hand van rolletjes drop, dan moeten wij dus ongeveer 24 keer de weg tussen aarde en zon afleggen.

Er wordt verwacht dat het aantal in 2010 zal zijn opgelopen naar 988 exabyte, wat weer bijna 1 zettabyte schijnt te zijn. De meeste informatie zal, opvallend genoeg, niet door bedrijven worden geproduceerd, maar door particulieren. Gebruikers van You Tube en aanverwante sites waar je muziek en andersoortige informatie kunt downloaden, zullen dan verantwoordelijk zijn voor zeventig procent van alle informatieproductie.

Het is maar dat u het weet.

Mij verbaast het niet dat You Tube en al zijn toekomstige concurrenten zo populair zullen worden. Het is dat je ook kunt schaken op internet, want anders zou ik nog meer verslaafd zijn aan You Tube dan ik nu al ben. Behalve muziek kun je er de gekste filmpjes vinden. Uiteraard staat er een ontzaglijke hoop pulp en onzin op, maar als je een beetje zoekt, kom je ook allerlei fascinerends tegen. Je moet alleen je aandachtsgebieden selecteren en je laten waarschuwen.

Zo heb ik mij onlangs laten inschrijven in de Richard Dawkins Foundation for Reason & Science. Dawkins is de auteur van briljante boeken als The Selfish Gene, The Blind Watchmaker en The God Delusion en via zijn stichting krijg ik nu allemaal tips. Niet zelden leiden die mij naar You Tube, waar zich al enige tijd een debat afspeelt tussen evolutionisten en creationisten. In filmpjes gaan de tegenstanders elkaar te lijf met een verve, waar menige cabaretier een puntje aan zou kunnen zuigen.

Atheistische nachtmerrie.jpg

De creationisten, vaak Amerikaanse evangelicals, proberen uiteraard te bewijzen dat de natuur zo ingenieus in elkaar zit dat alleen een God zoiets had kunnen bedenken. Zo is er op You Tube een filmpje, waarin de banaan wordt opgevoerd als The Atheist Nightmare. De banaan is namelijk zo geschapen dat hij dankzij zijn kromming precies in de menselijke hand past en ook nog in de menselijke mond.

Een wonder!

U begrijpt dat de evolutionisten die uitdaging niet op zich hebben laten zitten. Ze kwamen met bananen die helemaal niet in de hand passen en ook vroegen zij zich af hoe het dan zit met de kokosnoot en de ananas, die niet zijn toegerust om met gemak door de mens te worden opgepeuzeld. Inmiddels hebben creationisten ook het potje pindakaas in de strijd geworpen. De evolutietheorie leert ons, aldus een creationist in een Amerikaans televisieprogramma, dat leven kan ontstaan door toeval. Welnu, op de wereld worden miljarden potjes pindakaas geproduceerd en je zou derhalve verwachten dat tenminste in één van die potjes geheel toevallig leven zou zijn ontstaan. Maar dat is nog nooit geconstateerd, hoe onnoemlijk veel potjes pindakaas er ook zijn opengedraaid.

Door evolutionisten is deze redenering al opgevoerd als de ultieme domheid waartoe religieuze verblinding de mens kan voeren.

Overigens staat Submission van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh integraal op You Tube. Opvallend is dat bij de reacties het vooral de Nederlands schrijvenden zijn, die de moord op Van Gogh goedkeuren en Ayaan doodwensen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Het Parool, 31 maart 2007