Seks, drugs and de KRO in Italië

Columns

Toen ik de afgelopen zomer door de Verenigde Staten reisde, werd mij natuurlijk altijd de vraag gesteld: “Where ‘r you from?”. Als ik dan antwoordde dat ik uit Nederland, Holland of Amsterdam kwam, was de eerste reactie onveranderlijk: “Ah, drugs!”. Soms was de reactie wat uitgebreider: “Ah, sex, drugs and rock’n roll!”.

In den vreemde staat ons gidsland er tegenwoordig niet goed op. De zeden zijn hier vrijer dan waar ook. De grootste pornosites ter wereld worden bestuurd vanuit Hoofddorp of Ilpendam, en ook bestaat hier een politieke partij die de belangen behartigt van de pedofielen. In Amsterdam kun je vrijelijk drugs gebruiken in De Melkweg, een honk dat recht tegenover een politiebureau ligt. Er is ook nog een voormalig politiebureau op het Leidseplein, dat een koffieshop huisvest, waar je Afghaanse hasj kunt kopen. Dat wij ook troepen in Afghanistan hebben, die de teelt van al die hallucinerende middelen juist willen tegengaan, probeer ik aan mijn buitenlandse vrienden niet eens meer uit te leggen.

Zo ken ik het geval van een Amerikaan, die net naar de Nederlandse televisie zat te kijken, toen daar Arjan Ederveen als kabouter Prikkeprak in een grote behaarde reet op zoek ging naar aambeien. De Amerikaan viel letterlijk van zijn stoel van verbazing, en toen hem werd verteld dat dit programma ook nog eens werd uitgezonden door de publieke omroep – dus werd gefinancierd met publiek geld – bleef hij minuten lang hikkend van ongeloof op de grond liggen.

Prikkeprak.jpg

Geheel in de stijl van Frau Antje, die in plaats van twee kazen een stel prompte tieten ontbloot, las ik deze week in NRC/Handelsblad het bericht dat medewerkers van de productiemaatschappij Eyeworks op het strand van de Italiaanse badplaats Senigallia zijn gearresteerd, omdat zij daar in het openbaar een potje lagen te neuken. “Una performance erotica”, schreef de plaatselijke krant, die uit de mond van getuigen had opgetekend dat het er wild was toegegaan, oftewel: “Un pomeriggio hard”.

Italiaanse droom.jpg


Eyeworks
, het bedrijf van Reinout Oerlemans, heeft in het nabij gelegen vestingstadje Pitticchio een groot huis gekocht om daar voor de KRO een programma op te nemen, dat de opvolger moet worden van Boer zoekt vrouw. Gezien het zedenloze gedrag op het strand zou je verwachten dat de nieuwe KRO-productie Hoer zoekt man heet en dat het winnende koppel als prijs het grote huis zal krijgen om daar een bordeel in te beginnen.

Maar het ligt iets anders.

In het programma, dat de De Italiaanse droom gaat heten, moeten de deelnemers binnen drie maanden het huis zodanig renoveren dat het geschikt is geworden voor een Bed & Breakfast. Verder krijgen zij lessen in de Italiaanse taal en kookkunst. Dit nieuwe reality-programma is helemaal overeenkomstig de nieuwe filosofie van de KRO, die zich in de toekomst vooral wil profileren met het Goede Leven. Wij zijn ook op de wereld te genieten. Het paradijs kan nog wel even wachten. Drie bier, wij blijven liever hier!

Bij het Goede Leven hoort natuurlijk een lekker potje neuken. Ik heb daarbij sterk de indruk dat de Katholieke Radio Omroep zich weinig gelegen laat liggen aan de voorschriften van het Vaticaan, waaruit over het algemeen weinig sympathie spreekt voor een promiscue levenshouding. Ik vertrouw die boeren met hun vrouwen in dat opzicht voor geen cent.

De Italiaanse droom laat ook zien hoe ver de verschillende christelijke stromingen in Nederland uit elkaar zijn gedreven. Terwijl ze bij de KRO in naam van het Goede Leven driftig aan het daten zijn, willen de orthodoxen van de Christen-Unie homoseksuelen met een Berufsverbot treffen. Toch zit dat tegenwoordig allemaal in één coalitie. Daarom een gratis idee: twee homo’s die elkaar wippen op een Italiaans strand, dát moet de nieuwe realityshow worden van Reinout Oerlemans.

Het Parool, 3 november 2007