Ultiem lijstje 2007

Columns

Ook dit jaar mijn Ultieme Lijstje van het jaar 2007.

Politicus van het jaar: Geert Wilders. Tot ergernis van velen ook als zodanig uitgeroepen. Wil de Koran verbieden, maar geen politicus hield hem voor dat wie verbieden wil ook de mogelijkheid oproept zelf verboden te worden. Dat zijn tegenstanders geen idee hebben hoe ze hem moeten aanpakken, bleek tot op de laatste dag van het jaar.
Wilders maakte zich boos over de kersttoespraak van koningin Beatrix, omdat meende dat hij en zijn partij daarin worden aangevallen.

Hoe had Balkenende daarop moeten reageren?

Beatrix.jpg

De premier had moeten zeggen: “Mijnheer Wilders, hoe komt u daarbij? In die toespraak wordt u helemaal niet genoemd. U vergist zich, maar wie de schoen past trekke hem aan. Kennelijk herkent u zichzelf als een onverdraagzame extremist”. Helaas zei de premier dat niet. Vanuit zijn vakantieadres liet hij weten: “Wilders breekt intussen dat af wat Nederland tot Nederland maakt: ons Koningshuis, onze tolerantie en onze solidariteit”. Daarmee gaf hij in feite toe dat de kersttoespraak van de Koningin wel degelijk ging over Wilders. Daarmee gaf hij in feite ook toe dat de kersttoespraak een politieke inhoud heeft, en dat mag natuurlijk niet.

Televisiemoment van het jaar. Het gesprekje bij Pauw en Witteman, met de twee burgemeesterskandidaten Aleid Wolfson en Ralph Pans. In Utrecht hadden zij tezamen nog geen tien procent van de stemmen gebleven en het waarom daarvan gingen uitleggen, terwijl de verbinding te wensen overliet. Daar kan geen oudejaarsconference tegenop.

Dode van het jaar. Jan Wolkers. Alles vergaat tot stof, en het leven is maar heel even.

Gênanste moment van het jaar. De uitreiking van de AKO-literatuurprijs. Daarin werd met een kind rondgezeuld dat allang in bed had moeten liggen.

AKO.jpg

Moeizaamste comeback van het jaar. Ayaan Hirsi Ali. Krijgt alleen in Nederland haar beveiliging betaald, terwijl geen Nederlandse politicus haar in Nederland wil hebben. Zelf wil ze ook niet meer in Nederland wonen.

Grootste cynicus van het jaar. Andries Knevel, over wie ik op mijn vorig lijstje schreef: “De man die de EO respectabel heeft gemaakt en omgevormd heeft van homohatende instantie tot een omroep waar ook linkse politici rekening mee moeten houden. Gelooft, volgens mij, zelf voor geen meter, maar verdient er wel een aardige boterham mee”. Dit jaar maakte Knevel bekend dat hij tegenwoordig in de evolutietheorie “gelooft”, maar dat daardoor zijn geloof in God alleen maar sterker is geworden.

Dwaallicht van het jaar. Jan Blokker. Heeft inmiddels zo veel jaknikkers om hem heen verzameld, dat niemand hem meer durft te vertellen dat zijn stukjes de laatste tijd volkomen warrig zijn geworden. Zo langzamerhand geldt voor hem: “I’m the greatest!”, kraait de oude vanuit zijn rolstoel.

Schokkendste foto van het jaar. Paul Wolfowitz heeft zojuist zijn schoenen uitgedaan en stapt een moskee, binnen. Hij blijkt enorme gaten in zijn sokken te hebben.. Niet veel later zal deze voorzitter van de Wereldbank moeten aftreden, omdat hij zijn eigen vriending een mooie salaris bij die instelling heeft toebedeeld. Een corrupte, vieze botterik.

Wolfowitz.jpg

Gezondheid van het jaar. Anita Roddick, oprichtster van de Body Shop, overlijdt aan een hersenbloeding.

De omgevallen, omgevallen boekenkast van het jaar. Martin Ros. Hoe slechter je hem vond, hij erger je het vond dat hij moest vertrekken bij de TROS-Nieuwsshow. Kreeg vijftienduizend euro mee voor twintig jaar trouwe dienst.

Zoontje van het jaar. Remco van Westerloo. Bracht er bij Talpa als programmadirecteur weinig van terecht en moest van zijn vader Fons – “net als alle anderen” – solliciteren bij RTL. Werd natuurlijk aangenomen, maar brengt er nu ook bij RTL weinig van terecht.

Held van het jaar: Bokito!

Bokito.jpg

Het Parool, 29 december 2006