Van Martin Ros tot Knevel en Youp

Columns

Er was deze week zo veel klein medianieuws dat ik een overzichtje heb gemaakt:

1. Als Martin Ros bij de TROS-Nieuwsshow was ontslagen vanwege zijn oeverloze gekwek en vanwege zijn vele fouten, dan had niemand daar iets van kunnen zeggen. Als Martin Ros was ontslagen vanwege zijn mensonterende reclames voor Interpolis, dan had de TROS mijn zegen gekregen.

Als Martin Ros was ontslagen omdat er geen luisteraars meer zijn, dan was daar niets op aan te merken geweest, want per slot afficheert de TROS zich als de familieomroep voor het grote publiek.

Martin Ros.jpg

Maar nu de 70-jarige ontslagen dreigt te worden omdat hij te oud is, is er sprake van ernstige leeftijdsdiscriminatie. Daarvoor moet die publieke omroep strafrechterlijk worden vervolgd. Toch zal het wel met een sissertje aflopen. Ros krijgt vast een hoekje bij omroep MAX, om daar lustig door te kwekken.

2. Onlangs zei Herman Finkers bij Pauw & Witteman dat alle mensen, ook atheïsten, diep in hun hart allemaal geloven. Het is natuurlijk wat je onder geloven verstaat, maar zelf ben ik geneigd het tegenovergestelde te denken: diep in hun hart geloven al die gelovigen helemaal niet. Zo kwam onlangs uit een enquête naar voren dat het merendeel van de gelovigen vindt dat bidden helpt bij de genezing van ziekten. Maar toch gaan die mensen, als het erop aan komt, gewoon naar de dokter. Helemaal vertrouwen doen ze hun God kennelijk niet.

Andries Knevel.jpg

En nu is zelfs Andries Knevel van zijn geloof gevallen, althans hij gelooft niet meer in het bijbelse scheppingsverhaal. Hij kwam dat bij Pauw & Witteman vertellen, want een beetje promotie is nooit weg voor de portemonnee. Het ongeloof begint vaak bij het scheppingsverhaal, en Knevel is één in een lange rij. Uiteraard vertelde hij er onmiddellijk bij dat zijn afvalligheid ten aanzien van het boek Genesis zijn geloof in God alleen maar heeft versterkt.

Sinds wij weten dat Sinterklaas niet over de daken rijden kan, bestaat hij nóg meer.

Wat moet Knevel anders zeggen? Stel je voor dat hij net zoals dominee Klaas Hendrikse atheïst was geworden? Alles kan, Plasterk schijnt regelmatig bij Knevel aan de keukentafel te zitten. Ongeloof zou Knevel zijn baan hebben gekost en dat risico gaat iemand die graag op de televisie wil, natuurlijk niet nemen.

Even terzijde: Klaas Hendrikse zat ook al bij Pauw & Witteman om een boek te promoten: Geloven in een God die niet bestaat. Daarin gebeurt precies wat Willem Frederik Hermans heeft voorspeld: in Nederland zal Wittgenstein in handen vallen van dominees. En inderdaad: de atheïstische dominee is diep in de filosoof Ludwig Wittgenstein. Waarover je niet spreken kunt, daarover moet je zwijgen. Hermans deed zijn voorspelling veertig jaar geleden. Nederland loopt dus niet vijftig, maar inmiddels nog maar veertig jaar achter.

3. Het plan van minister Hirsch Ballin om het verschoningsrecht voor journalisten te verankeren in de wet, is een bijzonder slecht idee. Er moet dan een soort keurmerk komen dat “echte” journalisten van “onechte” onderscheidt. De Vereniging voor Journalisten voelt daar wel voor, want dan mag zij dat keurmerk uitreiken. Maar veel verstandiger is het om de overheid zo’n onderscheid helemaal niet in handen te geven, want daar kan alleen maar misbruik van worden gemaakt. Het gijzelen van journalisten wegens het beschermen van bronnen, komt slechts zelden voor. Gebeurt het toch, dan zit de journalist zijn dagen uit en wordt hij (of zij) toch vrijgelaten. Niets aan de hand.

4. Geert Wilders wil een film over de Koran maken, en er wordt nu al druk gespeculeerd welke omroep die gaat uitzenden. Ik moet het allemaal nog zien. Van Submission II is tot dusver ook niets terecht gekomen.

5. Het blad Youp is inhoudelijk een gemiste kans. Er is spot, maar geen werkelijke zelfspot.

Youp.jpg


Het Parool, 1 december 2007