Assimilatie als vorm van racisme

Beweringen en bewijzen

Volgens een rapport van de Europese Commissie is Nederland de afgelopen jaren racistischer geworden. Waar die conclusie op stoelt, is niet helemaal duidelijk, want in de berichten heb ik geen enkele verwijzing naar een of ander onderzoek gevonden.

Wat je wel steeds vaker aantreft, is de vermenging van de begrippen ras en religie. Kritiek op een religie wordt als racistisch beschouwd. Het zal niet lang meer duren of er zullen mensen zijn die denken dat je aan het DNA kunt zien of een kind als christen, moslim of boeddhist is geboren. Ook zal blijken dat een atheïst een bepaald soort gen mist. De volgende stap is dat evangelisten gaan proberen mensen te bekeren tot een blanke, een donkere of een gele huid. Hier ligt nog een mooie taak voor plastische chirurgie en gentherapie. Heeft iemand al uitgezocht hoe de heilige boeken daar tegenover staan?

Tegelijkertijd met het de publicatie van het rapport van de Europese Commissie werd bekend dat er een aanslag is verijdeld op de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Hij heeft de cartoon getekend, waarop de profeet Mohammed is te zien met een bom in zijn tulband. In deze racistische column wijs ik erop dat die racistische cartoon gisteren stond afgedrukt in de racistische Volkskrant.

Westergaard.bmp

Westergaard is 73 jaar. Zijn belagers wilden natuurlijk toeslaan, voordat het met zo’n oude man te laat is. Hoe zou het toch komen dat de islam in Europa bij sommigen zo’n slechte naam heeft? Op de televisie zag ik twee Deense moslima’s, volledig gehuld in zwarte boerka’s, commentaar leveren op de gebeurtenis. Ik kon er niets aan doen, maar ik moest even denken aan de Ku Klux Klan denken. Was dat niet een racistische organisatie?

Tegelijkertijd met het verschijnen van het rapport zei de Turkse premier Erdogan tegen zijn Turkse rasgenoten in Duitsland dat “assimilatie een misdaad is tegen de menselijkheid”. Mijn gedachten gingen terug naar mijn vader. Hoewel er toen nog geen DNA-test bestond, had hij de pech toevallig als jood geboren te zijn. Maar in de joodse religie zag hij niets en voor het zionisme kon je hem ook niet warm maken. Het verlangen naar een eigen identiteit beschouwde hij als kinderachtige metafysica die in diepste wezen racistisch van aard is. Israël was voor hem een joods Staphorst. Hij wilde volledig assimileren. Niet met Nederland, maar met iedereen, want bovenal voelde hij zich een wereldburger. Nu begrijp ik dat hij een misdaad tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Sorry, pa, we zullen je postuum voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag moeten slepen.

Tegelijkertijd met de publicatie van het rapport van de Europese Commissie nam Ayaan Hirsi Ali in Parijs de Simone de Beauvoirprijs in ontvangst. Bij die gelegenheid kwam de vraag aan de orde of Ayaan wellicht Frans staatburger kan worden.

Mij lijkt dat geweldig!

Wie zou dat niet willen? Anders dan Nederland is Frankrijk een echt land, met een enorme cultuur, een land waar je ook nog eens fantastisch kunt eten. Het feit dat veel Nederlanders in Frankrijk een tweede huis bezitten of willen bezitten, maar dat het omgekeerde beslist niet geldt voor de Fransen, geeft wel aan hoe de verhoudingen liggen.

Ayaan3.bmp

Volgens Frits Abrahams in NRC/Handelsblad wordt Ayaan in Frankrijk vooral gesteund door linkse intellectuelen en van Franse linkse intellectuelen is bekend dat zij allemaal achter Stalin en Mao hebben aangelopen. Of degenen die Ayaan steunen intellectueel zijn, weet ik niet, maar mij viel het op dat er veel joden tussen zitten. J.A.A. van Doorn heeft hun aantal vast al nageteld.

Verrassend is dat natuurlijk niet. Joden weten uit ervaring wat staatsrechterlijke bescherming inhoudt. Vandaar dat zij de staat per definitie wantrouwen en het belang van het bedreigde individu doorgaans meer weten te waarderen. Met Sarkozy als president, een assimilant bij wie het joodse bloed ook door den aderen vloeit, lijkt het mij zeer aannemelijk dat Ayaan op den duur Française wordt. Ze zal het daar vast heel goed doen. In het radio-programma De ochtenden hoorde ik bij Tijs van de Brink een of andere EO-dame smalend opmerken dat het Frans van Ayaan nog niet impeccable is. Maakt u zich maar geen zorgen, mevrouw. Ayaan sprak het Nederlands binnen een paar maanden al zo veel beter dan Prins Bernhard na vijftig jaar, dat het met haar Frans heus ook wel goed komt.

Tegelijkertijd met de publicatie van het rapport van de Europese Commissie werd bekend dat honderdduizend moslims van Wikipedia hebben geëist om de afbeeldingen van Mohammed bij zijn lemma te verwijderen. Het gaat hier niet om een moderne cartoon van Kurt Westergaard, maar om illustraties uit oude Turkse en Perzische boeken. Het hoofdkantoor van Wikipedia in Florida verkeert inmiddels in staat van paraatheid.

Mohammed(wiki1).bmp

Ik keek even op internet. De plaatjes uit de vijftiende en zestiende eeuw staan er nog op, net als die van een Ottomaanse muurschildering, maar ik vraag mij af of de koppigheid van Wikipedia om ze daar te laten, niet moet worden beschouwd als een daad van racisme.

de Volkskrant, 15 februari 2008