De Grote Donorshow van Geert Wilders

Buitenhof

In de Volkskrant van gisteren liet premier Balkenende zich zeer geïrriteerd uit over Geert Wilders. Op zichzelf lijkt er niets nieuws aan de hand, maar toch is die irritatie nogal opmerkelijk, want Wilders houdt zich de laatste tijd angstvallig stil.
Vanwaar dan toch de ergernis van de premier?

De ergernis van Balkenende komt uiteraard voort uit de anti-Koran film van Wilders. Althans, Wilders heeft gezegd dat die film eraan komt, maar bestaat die film eigenlijk wel?

Hoe ongelooflijk het ook klinkt, het grote punt is dat Balkenende het antwoord op die vraag niet weet. En hij is niet de enige die in het duister tast. De ambtenaren van de AIVD kunnen evenmin uitsluitsel geven en zelfs Tjibbe Joustra, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, staat met een mond wil tanden. Ondertussen wacht Den Haag gespannen af en krijgt men het in sommige Nederlandse ambassades zeer benauwd.

Geert Wilders (bodyguards).bmp

Vreemd, bijna absurd, is die situatie wel. Geert Wilders wordt dag en nacht bewaakt door zo’n mannetje of zes. Je zou zeggen dat wanneer Wilders een film aan het maken is één van de zes toch wel iets moet zijn opgevallen. Het bedenken van een film, het zoeken van een regisseur en het screenen van acteurs, het draaien en monteren, het afwerken van kleur en geluid, dat alles bij elkaar is een intensieve en tijdrovende bezigheid, die je niet even doet als zes bodyguards net allemaal tegelijkertijd de andere kant uit kijken of een bezoekje brengen aan het urinoir.

Maar niets. Tot dusver is er nooit iets te melden geweest. Zelfs de Nederlandse pers, nooit vies van een opstootje, heeft nimmer een glimp mogen opvangen van een geluidsman of een scriptgirl, noch heeft het journaille een studio gevonden waar zich verdachte pro-Wilders activiteiten afspelen.

Ik ben daarom geneigd te denken dat de anti-Koran film van Geert Wilders helemaal niet bestaat, tenzij Wilders praktisch in zijn eentje of misschien slechts bijgestaan door zijn vrouw, helemaal onderin de kelder van zijn huis, een film in elkaar aan het prutsen is op een zorgvuldig verborgen gehouden laptopje.

Wil je daar als overheid het fijne van weten, dan zou je eigenlijk Wilders’ telefoon moeten aftappen en bovendien zou je moeten nagaan wat hij allemaal aan downloaden is. Maar het grote probleem hiervan ligt in het feit dat kamerleden onschendbaar zijn en dat het heimelijk afluisteren tot een grote crisis zou leiden wanneer zoiets uitkomt. Het zou zeker het politieke einde van Balkenende betekenen.

De premier kan dus niets anders dan machteloos toezien.

Zelf verwacht ik weinig van Wilders’ film, zo die er al komt. Op zijn best voorzie ik wat van het internet geplukte beelden, aan elkaar geplakt met verbindende teksten uit de Koran en met wat ingesproken commentaar van Wilders zelf. Hoe langer het bovendien duurt, hoe groter de kans op een anticlimax. Alleen wanneer mocht blijken dat Wilders de premier, het kabinet, de AIVD, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, ja, de gehele wereld, op een grandioze manier om de tuin heeft geleid, neem ik mijn petje af voor af. Niet voor een begenadigd filmer of een cultuurfilosoof, maar voor iemand die zelfs de ophef rond de Grote Donorshow heeft overtroffen.

Buitenhof, 24 februari 2008