Wie zonder zonden is, werpe het eerste blokje kaas

Beweringen en bewijzen

Heeft u ook zo genoten van het optreden van premier Jan Peter Balkenende, afgelopen zondag in het RTL-programma Hour of Power? “.

hour of power 3.bmp

Tussen opzwepende teksten van de beroemde Californische dominee Schuller door”, aldus de Volkskrant, “praatte Balkenende honderduit over het moment over het moment dat het geloof hem trof”. En niet alleen daarover. De premier zei dat bidden “noodzakelijk” is en “dat je zonder het geloof niet functioneert”. Om zijn bekeringsplicht te illustreren gebruikte JP de woorden “zending” en “missie”. Het is allemaal terug te zien en te horen op de website van Hour of Power
het programma dat in direct contact staat met Schuller’s thuisbasis: de Crystal Cathedral in Los Angelos.

Balkenende (Power of hour).bmp

Aan het eind van het gesprek vertelde de premier nog dat hij het vijftigjarige huwelijk van zijn ouders had gevierd met een reisje voor het hele gezin naar de glazen kathedraal. Dat moet een aardig centje gekost hebben! Maar dan krijg je wel een live service van the great Reverend Robert Schuller himself.

Schuller.bmp
Het meest opmerkelijke aan de stichtende woorden van de premier vond ik het feit dat zij werden uitgesproken in het Catshuis. Het woord misbruik wil ik uiteraard niet uitspreken, maar had het niet meer voor de hand gelegen wanneer Jan Peter zijn persoonlijke getuigenissen over het geloof had afgelegd vanuit zijn privé-woning in Capelle aan de IJssel?Mogelijk heeft Balkenende de woorden ter harte genomen van Henk Hagoort, directeur van de EO en toekomstig voorzitter van de hele publieke omroep. Die schreef onlangs op zijn weblog: “De scheiding tussen kerk en staat betekent dat de overheid zich niet bemoeit met de kerk. Het betekent dus niet dat het in de politiek of in de publieke ruimte niet over geloof mag gaan. Voor wie dat wel denkt en dus meent dat je je geloof voordat je naar je werk gaat samen met je hond moet thuislaten, worden het zware tijden”.Omdat de begrippen geloof en kerk door elkaar worden gebruikt, is niet helemaal duidelijk wat hier staat, maar ik maak eruit op dat de staat zich niet met de kerk mag bemoeien, maar dat de kerk dat wel mag met de staat.

Crystal Kathedraal.bmp

Dat alles neemt echter niet weg dat ook ik een enorme fan ben van dominee Robert Schuller!

Zondags kijk ik maar al te graag naar hem. Afkomstig uit de Dutch Reformed Church is Schuller in Amerika uitgegroeid tot de grote vertegenwoordiger van een kinderlijk soort christendom. Hij is de evangelist van de blijde boodschap en de hoop. Elke dag is een positieve dag. Bid en wees dankbaar. Praise the Lord, halleluja!

Net als Pat Robertson en Ted Haggard staat Schuller ook helemaal in de Amerikaanse traditie van televisiedominees die tegen de lamp lopen. Zo werd hij een aantal jaren geleden gearresteerd in vliegtuig van United Airlines, dat op weg was naar New York. De onenigheden met de steward begonnen, toen de dominee zijn tabberd (“ministerial robes”) wilde uitspreiden over de stoel achter hem, dit om kreukels te voorkomen. Hoewel Schuller eersteklas reisde, had de steward de grootste moeite hem ervan te overtuigen dat hij met één ticket slechts recht had op één stoel, waarbij woorden vielen in de categorie: “Weet je wel wie ik ben?”.

Het conflict kwam tot ontploffing, toen Schuller bij zijn low-fat eten, waar hij speciaal om gevraagd had, naast de druiven en de grapefruit ook nog een stukje kaas aantrof. Daarmee was de maat vol! Schuller greep de steward bij de lurven en schudde diens hoofd op krachtige wijze – “in a vigorous manner” – heen en weer.

Inderdaad, om met Jan Peter Balkenende te spreken: “Zo gaan wij niet met elkaar om”.

Eenmaal geland in New York werd Schuller vijf uur lang door FBI ondervraagd en niet veel later werd hij aangeklaagd, omdat hij “de vouwen in zijn gewaad belangrijker had gevonden dan de veiligheid van zijn medepassagiers”. Zelf riep hij dat hij onschuldig was en dat hij nog nooit “één van de Tien Geboden had overtreden”, een verklaring die door het weekblad Time werd omschreven als “pompous”. Dat Schuller misschien toch een heel klein beetje het negende gebod had overtreden waarin staat dat gij geen valse getuigenis zult afleggen, bleek later toen hij in de rechtzaal wel degelijk zijn excuses aanbod.

Ook betaalde hij 1.100 dollar boete en doorliep hij zes maanden lang het opgelegde heropvoedingsprogramma.
De steward probeerde overigens nog een slaatje te slaan uit zijn wiplash door de dominee te confronteren met een schadevergoeding van vijf miljoen dollar. Ook allemaal erg Amerikaans, maar de reactie van de steward valt eerder onder recht dan onder geloof, en dat is weer een ander verhaal.

Tegen het licht van het huidige debat over waarden en normen, kan ik de keus van onze premier voor het positieve denken van dominee Schuller alleen maar briljant vinden. Is dominee Schuller met al zijn fouten niet juist een prachtig voorbeeld voor onze jeugd?

Want zeg nu zelf: wie zonder zonden is, werpe het eerste blokje kaas.

de Volkskrant, 22 februari 2008