Graag afficheert Nederland zich als racistisch

Invallen

Onlangs heeft de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) een rapport over Nederland uitgebracht, waarin wordt geconcludeerd dat racisme en intolerantie in ons land zijn toegenomen.

Boerkadragende vrouw2.bmp

Nu is er met die commissie iets vreemds aan de hand en in het bijzonder met haar werkwijze. Zo zegt de Commissie dat het rapport niet tot stand is gekomen op grond van “onderzoek of getuigenverslagen”, maar dat het gaat om analyses.

Dat klinkt deftig, maar het is lariekoek dat je van zo’n belangrijke kwestie een analyse kunt maken zonder dat je eerst op allerlei manieren onderzoek hebt gedaan.

En dan is er nog iets vreemds. Er staan helemaal geen namen en handtekeningen onder dat rapport. Het lijkt wel te zijn geschreven door mannen en vrouwen met bivakmutsen op. Pas na lang googlen vond ik dat de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie bestaat uit ongeveer veertig leden, één per Europees land. En wanneer je dan de lijst doorneemt , komt onmiddellijk de vraag op: wat weten bijvoorbeeld mr. Hysi uit Albaníë, mr. Felici uit San Marino, mr. Ismailov uit Azerbeidjaan, mr. Büchel uit Lichtenstein of ms. Alenka Puhar uit Slovenië van de specifieke situatie in Nederland?

Weinig, vermoed ik, al hebben ze misschien wat rudimentaire kennis opgedaan tijdens een werkbezoek.

Het enige Nederlandse lid van de veertig is Winnie Sorgdrager, oud-minister van Justitie (rechts vooraan.) Veel van wat er in het rapport staat, moet uit haar koker komen.

ECRI.bmp

Als de commissie geen onderzoek heeft verricht, wat heeft zij dan wel gedaan?

Behalve het raadplegen van bronnen heeft de commissie “vertrouwelijke dialogen gevoerd met de nationale autoriteiten”. Met andere woorden: de commissie heeft zich grotendeels laten leiden door wat haar door de Nederlandse autoriteiten is ingefluisterd.

Dat leidt onafwendbaar tot de volgende vraag: waarom dragen Nederlandse autoriteiten zonder enig bewijs zo graag de gedachte uit dat Nederland racistischer is geworden?

Zelf heb ik juist niet het gevoel dat wij Nederlanders racistischer zijn geworden. Integendeel, maar ik geef tenminste toe dat het maar een gevoel is. De godsdienstkritiek is misschien scherper van toon, maar dat is iets heel anders dan toenemend racisme. Het moet volgens mijn onwetenschappelijk gevoel iets te maken hebben met het gereformeerde karakter van onze regering. De mens is nu eenmaal per definitie zondig en schuldig. De Bijbel leerde dat al, hoewel ook die hypothese eigenlijk nooit wetenschappelijk is onderzocht.

Boerkadragende vrouw.bmp

Hoe graag wij onszelf als racistisch afficheren, bleek ook uit de boerka-test die onlangs door BNN werd uitgevoerd. Daarbij liet een boerka-dragende vrouw een netje sinaasappelen vallen om zo te kunnen bewijzen dat voorbijgangers haar zouden negeren. Alles bleek in scène te zijn gezet en degenen die de vrouw wel degelijk wilden helpen, werd door de maker gesommeerd door te lopen.

Vorige week viel premier Balkenende opnieuw hard uit naar Geert Wilders, wat vreemd is omdat de leider van de PVV zich de laatste tijd opvallend stil houdt. Ik denk dat Balkenende zich zo boos maakt, omdat hij zich al vast wil verontschuldigen tegenover de islamitische wereld. Dat in Nederland vrijheid van meningsuiting bestaat, is daar kennelijk niet uitleggen, dus moet het wel onze eigen schuld zijn als er ambassades worden bestormd.

Maar denk ook eens aan de antisemitische cartoons, die een jaar geleden in Teheran werden geëxposeerd. Hier bleef het toen kalm en stil, al dacht iedereen er het zijne van. Stel dat iemand toen had voorgesteld om de Iraanse ambassades te bombarderen, zoals dat nu met de Deense ambassades is aanbevolen door een Hamas-leider, toen hij vernam dat die cartoons waren herdrukt.

Ik bedoel: houdt op met de publicatie van flutrapporten, laat Wilders zijn film maken en geef moslims ook de kans daar waardig op te reageren. Ik weet zeker dat de meeste mensen, ondanks alles, redelijk zijn en dat zij zelfs mét het geloof kunnen functioneren.

Binnenlands Bestuur, 29 februari 2008