Man bijt NCRV

Columns

Als trouwe belastingbetaler raak je eraan gewend dat er van je belastingcenten de gekste dingen worden betaald. Zo betaal ik mee aan de oorlogsvoering in Afghanistan. Ik heb zelfs bijgedragen aan het honorarium dat Emile Ratelband heeft gekregen voor zijn optreden aan het front. Ook subsidieer ik als belastingbetaler allerlei instellingen waarvan ik de naam niet eens ken.

Wordt er een weg door een mooie polder aangelegd, dan heb ik als belastingbetaler een steentje bijgedragen aan het hete asfalt dat het gras bedekt. Toneelgezelschappen, die nooit volle zalen trekken, kunnen blijven bestaan dankzij de u-bocht die mijn belastingcenten hebben gemaakt via de schatkist.

Hoewel ik er diep in mijn hart geen cent voor over heb, betaal ik ook mee aan de politie die vechtende supporters van Ajax en Feyenoord uit elkaar moeten houden. Politieke partijen krijgen geld uit staatskas, zogenaamd om wetenschappelijk onderzoek te doen. Of om campagne te voeren. Dat betekent dus ook dat ik meebetaal aan de activiteiten van de PVV, de Christen-Unie of de SP, partijen waar ik nooit van mijn leven op zou stemmen.

De schrijver en “Telegrafist” Jacques Gans (1907-1972) placht van “staatsruiveniers” te spreken, waarmee hij linkse groepen en individuen bedoelde die allerlei overheidsubsidies “opstrijken”, om daarmee diezelfde overheid ook nog eens te kritiseren. Daarentegen hoorde je bij links altijd het verwijt dat de subsidies aan het lokale jeugdtheater of aan het ontwikkelingsproject in Oeba-Oeba-land in het niet vielen bij wat één vleugel van een Starfighter of een F16 kost.

Je raakt er aan gewend dat het tot je democratische plicht hoort mee te betalen aan publieke activiteiten, waarvan je niet onmiddellijk de zin doorschouwt. Dus zelfs, toen uitkwam dat Eveline Herfkens een paar ton huursubsidie in haar zak had gestoken, heb ik niet de armen ten hemel geheven en geroepen: “En dat van mijn belastingcenten…!”.

Maar afgelopen donderdag was ik er toch heel dichtbij, toen ik de achterpagina van deze krant opsloeg en daar een levensgrote advertentie zag staan van de NCRV. In die advertentie werden “50.000 fans” gezocht van het programma Man bijt hond. Als er 50.000 sufferds namelijk bereid zouden zijn “eenmalig €5,72” over te maken op de rekening van de NCRV dan zou de A-status van die omroep behouden blijven.

Man bijt hond 3.jpg

Rot toch op, zeg!

Ik gun Het Parool van harte de inkomsten van zo’n dure advertentie, maar laat dat dit keer niet afgaan van mijn belastingcenten. De Nederlandse Christelijke Radio Vereniging is een publieke omroep, die – daar komt het op neer – met publiek geld reclame maakt voor zichzelf. Dat mag eigenlijk niet, maar het gebeurt wel. Het gaat namelijk slecht met de NCRV, die door de EO langzaam wordt gekannibaliseerd. Bij een natuurlijke ontwikkeling zal de NCRV een forse stap terug moeten doen. Helemaal terecht, want met twee grote christelijke zendgemachtigden is het protestantse deel der natie al zwaar oververtegenwoordigd in het omroepbestel.

Omdat geen organisatie graag haar macht verliest, verzet de NCRV zich met alle middelen tegen haar inkrimping. De hoop om via Man bijt Hond 50.000 nieuwe leden – stiekem omschreven als “programmafans” – binnen te halen is wel het ultieme zwaktebod. Even een leuk, lullig programmaatje, met een houdbaarheidsdatum van één seizoen, maar inmiddels tot op de bodem van de uier uitgemolken. Als in Man bijt hond de identiteit van de NCRV te herkennen moet zijn, dan kun je die omroep maar beter meteen opheffen.

Zelf noemt de NCRV Man bijt hond “een tegendraads actueel programma”. Wat er precies tegendraads aan is, zal niemand duidelijk zijn. Het is een maniertje dat Wim T. Schippers veertig jaar geleden heeft uitgevonden, en dat toen origineel was. Alleen al dat pseudo-ironische toontje dat wij per voice-over moeten aanhoren, maakt Man bijt hond tot een programma van een alles verpletterende oubolligheid.

Lezer, doe het niet! Geef geen €5,72 zelfs niet eenmalig, zodat de NCRV u ook niet als lid kan bijtellen. Verhinder dat de NCRV onder valse voorwendselen haar A-status behoudt en dan weer een greep in staatskas mag doen. Laat de NCRV er niet met uw belastingcenten vandoor gaan.

NCRV, scheer je weg, stelletje oplichters! Pak ze! Woef, woef!!

Het Parool, 14 juni 2008