Schaf de Romeinse jaartelling af!

HUMAN

GEEN KERST MEER

Een half jaar geleden werd erg gelachen om Rita Verdonk, toen zij in haar inauguratiespeecht voor Trots op Nederland de zorg uitsprak dat “ons Nederlanders” het Sinterklaasfeest wordt afgenomen. Het klonk inderdaad nogal lachwekkend, maar de wereld is toch altijd weer gekker dan je denkt, getuige dit bericht in Het Parool:
AMSTERDAM – Het personeel van het GVB in de garage Noord mag geen kerstfeest meer vieren. De leiding vindt het feest niet langer passen bij de multiculturele samenstelling van het personeel. De personeelsvereniging VTN in Noord, waar negentig procent van de vierhonderd personeelsleden bij zijn aangesloten, is verbijsterd.

Het management heeft de sponsoring van de personeelsvereniging ingetrokken en wil de grote zaal in de garage Noord niet langer beschikbaar stellen met kerst.

Het bestuur van VTN (Verenigd Tram- en Buspersoneel Noord) is multicultureel. Bij het kerstfeest dat elk jaar werd gevierd met een hapje, drankje en een kerstloterij werd al rekening gehouden met de afkomst van de leden. Zo werd niet alleen halal- maar ook Surinaamse voedsel geserveerd. Andere personeelsverenigingen van het vervoersbedrijf doen met kerst niet meer dan een hapje en een drankje bij de remise.

De leiding in Noord heeft volgens VTN de viering zonder enig overleg verboden. ‘Uit de woorden van het management blijkt dat zij de multiculturele vertegenwoordiging van de collega’s op het kerstfeest eenzijdig vinden en dat er te veel ‘oud’-collega’s aanwezig zijn,’ schrijft het VTN-bestuur aan de leden. VTN krijgt ook de adressen niet meer van langdurig zieke collega’s, bij wie het bestuur in het verleden met een bloemetje op ziekenbezoek ging.

Volgens woordvoerder Brit Wijkniet van het GVB wordt kerst niet helemaal afgeschaft. ”Net als bij het suikerfeest zullen er lekkere hapjes zijn op de eindpunten. Maar een feest kan ook in de zomer worden gegeven.”

Voorzitter Gerrie Geldhof van de Ondernemingsraad van het GVB zal het verbod aan de orde stellen. ”Zondag heeft de leiding een feestje georganiseerd in het VOC-café van de Schreierstoren voor het personeel in Noord. Ik denk niet dat het erg druk zal worden,” aldus Geldof.

De Abvakabo FNV ondersteunt de handtekeningenactie die VTN nu voert tegen het verbod.

De zieligste regel uit het bericht vind ik: “VTN krijgt ook de adressen niet meer van langdurig zieke collega’s, bij wie het bestuur in het verleden met een bloemetje op ziekenbezoek ging”. Maar ja, je moet wat over hebben voor de invoering van de multiculturele samenleving.

Goede bedoelingen die in het omgekeerde omslaan, zo gaat het vaak. Zouden ze bij de GVB beseffen dat in de Verenigde Staten – het meest multiculturele land ter wereld – kerstmis zo’n beetje door alle groepen wordt gevierd.

Zou het zo langzamerhand ook niet tijd worden de Romeinse jaartelling af te schaffen? Die is eigenlijk ook beledigd voor allerlei groeperingen. Moslims leven momenteel in het jaar 1428. Joden leven in 5768. Bij de GVD – geen afkorting van Godverbomme- leven ze vanaf nu in het jaar nul.

RELI-SLAPER

Dit prachtige verslag stond in De Telegraaf:

reli-slaper2.jpg

Frans Aja is Rechabiet. Naar eigen zeggen de enige in heel Nederland. “Het is een volk dat in het Oude Testament van de Bijbel voorkomt. In hoofdstuk 35 van het boek Jeremia staat precies wat de opdracht aan ons is.” De passage meldt: ‘Ook zult gij lieden geen huis bouwen, noch zaad zaaien, noch wijngaard planten, noch hebben; maar gij zult in tenten wonen al uw dagen’.

Ook alcohol is taboe bij de Rechabieten, maar dat leidt niet tot ellende. Dat buiten slapen daarentegen wél. Dus toen Frans zich enige jaren geleden bekeerde en besloot om zijn leven drastisch om te gooien en ook het huisvestingsgebod der Rechabieten te aanvaarden, begon de ellende. “Met dit mooie weer is er niets aan de hand. Ik zit hier nu prima op een camping. Maar 1 november gaat alles dicht. Dan is het seizoen afgelopen en wordt er zeer streng gecontroleerd. Ik ben vorig jaar bij drie campings weggestuurd.”

“In de winter moet ik me verstoppen. Als ik dan overnacht in een stadspark bellen mensen de politie. En dan krijg ik een kwartiertje om m’n boeltje weer te pakken. Een paar jaar geleden verschanste ik me in een fietsenhok in de buurt. Bleek er een alarm op te zitten en dat ging af. Wist ik veel. Stonden ze weer voor m’n neus om me weg te sturen.”

“Ik leef sinds 1999 op straat. Als buitenslaper ben je echt vogelvrij. Je moet alles maar over je heen laten komen. Ik heb dronken jongeren ‘s nachts binnen gehad, m’n tentje is bekogeld met stenen. Het is echt schandalig. Terwijl ik niets anders doe dan mijn leven wijden aan mijn geloof.”

De brief aan Den Haag is Aja’s laatste poging om hier als buitenslaper meer rechten te krijgen. “Nederland moet daar gewoon wat socialer in zijn. Kijk hoe ze in Frankrijk de clochards behandelen. Die mogen gewoon blijven zitten waar ze zitten. In Nederland is echt een heksenjacht op buitenslapers.” Mocht zijn noodkreet in Den Haag echter geen gehoor vinden, dan blijft er voor de rechtzinnige Rechabiet nog een optie over: “Desnoods vraag ik ergens politiek asiel aan.”

Zoiets heeft iets aandoenlijks. Het bericht laat ook perfect zien welke ontberingen mensen willen ondergaan voor hun geloofsovertuiging. Hoe het verstand wordt op nul gezet. Men is letterlijk niet tot rede te brengen. Ergens moet in het hoofd van Frans, die mij afgaande op de foto best een aardige kerel lijkt, iets helemaal mis zijn gegaan. Wanneer mag Frans eindelijk van zijn God binnen komen spelen?

ADAM DE NICHT

Op dit bericht stuitte ik in Trouw:

Amsterdam – Even Apeldoorn bellen vanwege een homoseksuele Adam in het paradijs kon niet door de beugel bij Centraal Beheer Achmea. De commercial had vorig jaar september op tv moeten verschijnen, maar de raad van bestuur van Centraal Beheer Achmea keurde de spot af. De raad wilde geen mensen om hun religie of seksuele geaardheid kwetsen.

Adam1.jpg

Adformatie, tijdschrift voor reclame en media, zegt vorig jaar de hand te hebben gelegd op het script voor de commercial. Het zou al zijn goedgekeurd door de marketingafdeling maar stuitte op het bestuur.

„Ze verwachtten teveel gedonder”, vertelt hoofdredacteur Leon Bouwman. Onlangs kreeg Adformatie het filmpje in bezit en vrijdag werd het op de website gezet. Bouwman denkt niet dat Centraal Beheer het filmpje heeft laten ’lekken’ om de publiciteit. DDB, het bureau dat de commercial maakte, was volgens hem ’behoorlijk verontwaardigd’ toen hij de publicatie meldde.

Ook Centraal Beheer ontkent opzet. „Op internet wordt dit nu overal gesuggereerd, maar het klopt niet. Wij maken deze commercials al vijfentwintig jaar en een enkele keer zien we van publicatie af.”

De reclamespot is bijzonder geestig en is alleen maar discriminerend voor wie discriminatie wil zien. Ik denk dat de meest homo’s de commercial prachtig zullen vinden. Jammer dat wij hem niet op de televisie te zien zullen krijgen. Wel valt hij inmiddels te bekijken op You Tube.