Mickey Mouse moet toch niet dood

HUMAN

MICKEY MOUSE MOET TOCH NIET DOOD

Vorige week mochten wij berichten dat de Saoedische sjiek Mohammed Munjaid van mening is dat Micky Mouse dood moet. Volgens de sjeik is de cartoonfiguur “een satan van de duivel”, een opvatting die gebaseerd is op de Koran. Daarin schijnt te staan dat alle muizen moeten worden uitgeroeid. Zodoende is ook Tom van Tom & Jerry is zijn leven niet meer zeker.

Mickey Mouse 3.bmp

Vorige week vroeg ik mij af hoe Mohammed Munjaid zijn plan denkt te verwezenlijking. Gaat hij bij de uitgang van Disney Studio’s staan om Mickey Mouse op te wachten?
Gelukkig is er deze week goed nieuws!

Onder de kop “Mickey Mouse geen agent van de satan” bracht het ANP namelijk dit bericht:

De Egyptische moslimgeleerde Suad Saleh heeft ervoor gepleit dat moslimgeestelijken geen lachwekkende fatwa’s (religieuze decreten) meer uitspreken. Zij reageerde op de uitlating van de Saudische sjeik Mohamed al-Munajid dat Mickey Mouse een agent van de Satan is en moet sterven.

De SaudiĆ«r, die vaak op de televisie in zijn land verschijnt en als diplomaat in de Verenigde Staten heeft gewerkt, zei vorige week dat alle muizen “agent van Satan” zijn. “De sharia (islamitische wetgeving) eist uitroeiing van alle muizen. Daartoe behoort ook de ‘beroemde muis uit cartoons”’, zei hij. Hij verwijt de schepping van Walt Disney dat die mensen ertoe brengt zachtzinnig jegens de knaagdieren te zijn.

Saleh, die een populair tv-programma over fatwa’s presenteert, zegt in de Engelstalige Egyptische krant Egyptian Gazette, dat de uitlating van Munajid “de reputatie van de islam bezoedelt. Een decreet moet op kennis, logica en de rede zijn gebaseerd, zegt zij. “Ja, muizen moeten volgens de leer van de islam worden gedood. Maar het is onlogisch een stripfiguur als levende muis te beschouwen en hem te doden.

Lees de laatste uitspraak van Suad Saleh (hier op de foto) nog eens nauwkeurig over.

Suad Saleh.bmp

Goed, het is onlogisch om een stripfiguur als leven de muis te beschouwen en hem te doden. Heel scherp gezien, maar toch wordt het inzicht van de Koran onderschreven dat alle muizen moeten worden gedood.

Hoeveel muizen zouden er bestaan op deze aarde?

Miljarden. In elk geval zijn er veel meer muizen dan er mensen zijn. Moeten die allemaal dood? Waarom heeft Allah ze dan geschapen?

Heeft Allah zo’n hekel aan de roofvogels, dat hij hun voedselketen wil vernietigen?

De erkenning dat alle muizen moeten worden gedood, doet denken aan de oproep van Mao om alle mussen in China te uit te moorden. Dat gebeurde op het hoogtepunt van de Culturele Revolutie. Het gevolg was dat het natuurlijk evenwicht grondig werd verstoord en dat er in geheel China grote hongersnoden ontstonden, die honderduizenden mensenlevens eisten.

Muis.bmp

Misschien zou Allah zijn mening over de muis enigszins kunnen herzien. Ik wil ze liever ook niet onder mijn ijskast, maar verder zijn het hele lieve dieren.

LIED VOOR HUUB OOSTERHUIS

Huub Oosterhuis, zonder concurrentie de meest opgeblazen dichter van het Nederlands taalgebied, wordt op 1 november 75 jaar. Hartelijk gefeliciteerd!

Huub Ooosterhuis.bmp

Speciaal voor die gelegenheid schreef de liturgist Andries Goovaart een kerklied. Het lied heet: Gij hebt ons adem gegeven. Hieronder volgt de tekst, helemaal in stijl, want die is net zo opgeblazen is als de poezie van Oosterhuis zelf. Het volgende mag ik u niet onthouden:

Gij hebt ons adem ingeblazen

En trekt ons uit de moedergrond.

Gij richt ons op elkaar tot naaste,

Gij legt het woord in onze mond.

Zing met de sterren en de sferen,

Zing met de hartslag in het bloed,

Omklink de liefde God ter ere,

Zing, zing een loflied, God is goed.

Wordt ons de adem afgenomen,

uw mens gekneveld en monddood,

levend in angst voor wat gaat komen

hoort Gij ons toch in onze nood.

Zing met verdrukten in het duister,

zing tegen wanklank, ontaal in,

zing luide klacht of stil gefluister,

zing mens voor mens een nieuw begin.

Woedende volken, moede aarde,

uw schepping kreunt in barensnood;

een nieuwe hemel, nieuwe aarde

komt aan het licht, Gij bant de dood.

Zing oude woorden, durf geloven,

zing zuiver, licht, een leven lang.

Zing een nieuw lied de dood te boven,

zing voor wie troont op onze zang.

Uitgekreund? Dan over na het laatste onderwerp, dat hier duidelijk op aansluit.

BLOTE BILLEN IN KERKDIENST AFGEBLAZEN

Weer een bericht van het ANP, Neerlands onvolprezen persbureau:

Een kerkdienst voor christelijke naturisten, die zondag in Zeewolde zou worden gehouden, is afgeblazen. Dat meldde een woordvoerder van naturistenpark Flevo-Natuur in Zeewolde vrijdag.

De christelijke naturistensite Gan Eden organiseerde in juni samen met het naturistenpark de eerste blote kerkdienst. Die dienst bleek zo’n succes, dat de organisatoren besloten er een vervolg aan te geven.

De organisatie werd na het bekendmaken van de tweede naakte dienst overspoeld met reacties. En die waren niet al te vriendelijk, zegt woordvoerder van de website Gan Eden. De website ging op zwart en ook de kerkdienst werd afgeblazen. “Ik snap niet waarom er zo’n ophef over is. We zijn gewoon een groepje christenen en we wilden gewoon een kerkdienst houden”, aldus de geschrokken zegsman.

Is dat niet triest? Wat en wie doen die blote-billen-mensen nou voor kwaad?

Hun site meldt: “Door de negatieve publiciteit en de niet al te fraaie verwensingen in het gastenboek zijn wij genoodzaakt om de site tijdelijk te sluiten. Het is jammer dat in een land dat zich tolerant noemt, dit noodzakelijk blijkt te zijn”. Meer informatie staat hier.

Gan Eden2.bmp

Laten wij hopen dat ook de blote billen in deze multiculturele samenleving weer volop de ruimte krijgen!

Humanistische omroep, 25 september 2008