God bestaat vermoedelijk niet, geniet ervan!

HUMAN

ATHEÏSTISCHE BUSSEN

Vanaf junuari zullen er in Londen bussen rondrijden met de tekst: “There is probably no God. Stop worrying and enjoy your life“.

De campagne is het antwoord van de Britse comedyschrijfster Ariane Sherine, die zich ergerde aan een verschillende christelijke busadvertenties waarop te lezen valt dat niet-christenen in de hel zullen branden. De oproep van Sherine kreeg onverwacht veel responce. Richard Dawkins, die ik hier niet behoef te introduceren, sloot zich aan. De auteur van The God Delusion heeft toegezegd het ingezamelde bedrag te verdubbelen tot een maximum van 5.500 pond.

Atheistische campagne.bmp

Voor de campagne is een speciale site in het leven geroepen. Behalve allerlei andere grappige informatie het volgende bericht:


We reached the total at 1006 BST. Just over 10 hours after launch – thank you so much to everyone who contributed! If you haven’t donated yet and would like to then please do – we can then get adverts inside the same buses to strengthen the campaign’s impact!

The Atheist Bus Campaign launches today, Tuesday October 21. With your support, we hope to raise £5,500 to run 30 buses across the capital for four weeks with the slogan: “There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.Donate online now!

Professor Richard Dawkins, bestselling author of The God Delusion, is officially supporting the Atheist Bus Campaign, and has generously agreed to match all donations up to a maximum of £5,500, giving us a total of £11,000 if we reach the full amount – enough for a much bigger campaign. The British Humanist Association have kindly agreed to administer all donations.

With your help, we can brighten people’s days on the way to work, help raise awareness of atheism in the UK, and hopefully encourage more people to come out as atheists. We can also counter the religious adverts which are currently running on London buses, and help people think for themselves.

As Richard Dawkins says: “This campaign to put alternative slogans on London buses will make people think – and thinking is anathema to religion.”

PKN WIL STEUN VOOR MONUMENTALE KERK

Het gaat slecht met de kerken, althans met de protestantse kerken in Nederland. De Protestantse Kerk Nederland, die ongeveer 800.000 leden had, verliest er jaarlijks zo’n 60.000. Veel kerken komen daarom leeg te staan en de PKN wil nu overheidssteun om die kerken overeind te houden. Maar waarom zou de overheid dat doen. Veel van de kerken, die de PKN “monumentaal” noemt, zijn architectonisch vaak het aanzien niet waard. Dit bestaan is een tranendal, de mens is geneigd tot alle kwaad – dat trieste mensbeeld zie je vaak terug in de architectuur van veel protestantse kerken.

Protestantse kerk 2.bmp

Het volgende bericht stond in het Reformatorisch Dagblad:

De PKN bepleit op de generale synode, die begin november in Lunteren wordt gehouden, een verruiming van de subsidiemogelijkheden voor monumentale kerkgebouwen. Het pleidooi vloeit voort uit de eerder verschenen nota ‘Een protestantse visie op het kerkgebouw’. De Protestantse Kerk vindt dat de overheid moet deelnemen aan het beheer van nog fungerende kerkgebouwen. Als een kerkgebouw vanwege monumentaliteit niet ‘herbruikbaar’ is, zal de overheid moeten bijspringen, meent de PKN.

Omdat een aanzienlijk aantal protestantse kerkgebouwen nu en in de komende jaren aan de eredienst wordt onttrokken, is er steeds meer behoefte aan visie op de betekenis van het protestantse kerkgebouw, aldus de opstellers van de nota dr. A. van der Lingen, predikant in Den Haag, en ds. J. H. Uytenbogaardt, oud-secretaris eredienst van de PKN.

Naar verwachting zal 25 tot 35 procent van de ruim 2300 protestantse kerkgebouwen binnen tien jaar dichtgaan. In een bijlage van de nota staat dat een kerk die wordt afgestoten, het beste kan worden verkocht aan een andere christelijke gemeenschap, zeker als de PKN daar goede banden mee heeft.

De opstellers van de nota raden verkoop aan een commerciële organisatie af. Zo’n organisatie in een gebouw dat nog steeds als kerk herkenbaar is, berokkent volgens hen te veel schade aan het beeld van het gebouw als vroegere verzamelplaats van gelovigen.

Ja, stel je voor dat er een disco in zo’n tranendal zou komen.

ASIEL VOOR TUNESIËR DIE WESTERGAARD WILDE VERMOORDEN

Hoe beschaafd moet je zijn?

De man die de catoonist Westergaard wilde vermoorden, heeft in Denemarken asiel gekregen. Het bericht, waarin dit wordt uitgelegd, stond in Elsevier:

De Deense regering verleent politiek asiel aan een 36-jarige Tunesiër die eerder nog het land zou worden uitgezet. De man wordt ervan verdacht een aanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard te hebben beraamd vanwege zijn Mohammed-spotprenten.

De verdachte krijgt alsnog asiel omdat hij in Tunesië mogelijk zal worden gemarteld. Volgens de advocaten van de Tunesiër – zijn identiteit wordt niet vrijgegeven – is er geen hoger beroep mogelijk.

Ook wordt hij niet langer vastgehouden. De Tunesiër moet zich wel dagelijks melden op het politiebureau. Ook mag hij niet werken en heeft hij geen recht op een uitkering of andere sociale voordelen.

De man werd op 12 februari dit jaar aangehouden nadat de Deense politie een aanslag op Westergaard wist te verijdelen.

Na de verijdelde aanslag herplaatsten Deense kranten de spotprenten. In verschillende Deense steden braken vervolgens rellen uit.

Iran verbrak alle politieke en economische banden met Denemarken.

Westergaard publiceerde in september 2005 spotprenten van de islamitische profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten waarover veel ophef ontstond.

Een paar maanden later, in januari 2006, braken hevige rellen uit onder moslims. Bij gewelddadige demonstraties in moslimlanden vielen tientallen doden. In Nigeria werden christenen doodgeslagen of in brand gestoken.

Westergaard staat sindsdien onder politiebewaking.

Westergaard 2.bmp

Op zichzelf een indrukwekkend bericht. Liever dan het risico te nemen een schuldig iemand te laten vermoorden, neemt men het risico dat een onschuldig iemand wordt vermoord. Je kunt dat een vorm van beschaving noemen, maar Westergaard zal zich er niet prettiger bij voelen.

Humanistische Omroep, 23 oktober 2008