Ik ook: 10.000 euro per half uur

Columns

Op de pagina Privé van De Telegraaf las ik dat de zanger Gordon in conflict is gekomen met Audax-baas Carel Bikkers. Op een personeelavondje in Gilze voor 250 managers van AKO-winkels was Gordon driekwartier te laat gekomen. Hij lag – om een oud Brabants spreekwoord te gebruiken – “nog in zijn bed te schijten”, toen zijn verschijning node werd gemist.

Bovendien zou Gordon, eenmaal gearriveerd zijnde, ook niet goed bij stem zijn geweest.

De heer Bikkers wenst nu het honorarium van Gordon – groot 10.000 euro voor een act van een half uur – niet betalen.

Carel Bikkers.bmp

Daarentegen is de zanger zich van geen kwaad bewust. De zanger vindt dat de heer Bikkers gewoon moet dokken, maar daar peinst de heer Bikkers weer niet over. Die beweert zelfs door Gordon telefonisch met de dood te zijn bedreigd.

Gordon.bmp

Kortom, niets aan de hand, zou je zeggen: een gewone oer-Hollandse ruzie over geld. Bovendien zijn Bikkers en Gordon beiden lid van de VVD, dus met een beetje hulp van Erica Terpstra komen ze er wel uit.

Toch kijk ik als literair criticus van HP/De Tijd een beetje beteuterd naar dat honorarium van Gorden: 10.000 (tien duizend) euro voor een half uurtje.

Een mooi bedrag.

Ik krijg het in elk geval niet. Sterker nog: ik moet heel wat recensies schrijven om dat bedrag bijeen te schrapen. En een verhoging zit er vermoedelijk ook niet in, want HP/De Tijd dat uitgegeven wordt door uitgegeven door datzelfde Audax, moet dit jaar drastisch bezuinigen. Dat heeft de heer Bikkers onlangs na lang onderhandelen met de redactie besloten. Er moet een bedrag worden bezuinigd, waarvoor Gordon niet een half uurtje, maar een week lang komt zingen. En dan doet hij er ook nog een dansje bij in zijn André Hazes-kostuum.

Persoonlijk hoop ik dat de heer Bikkers het geld dat hij op Gordon kan besparen, voor andere doeleinden aanwendt. Een optreden van Gordon is natuurlijk een leuk uitje voor de 250 managers van Audax, maar hoe trots zullen zij zich voelen als HP/De Tijd – ooit het vlaggenschip van Audax – weer in volle glorie in hun winkels ligt.

Investeren, daar gaat het om!

Denkend aan Gordon, moet ik erkennen dat diens samenwerking met Gerard Joling een duidelijke trend heeft gezet. Het duo Geer & Goor heeft ervoor gezorgd dat de Nederlander ongegeneerd grof in de bek mag zijn. Platte humor is helemaal camp en de Nederlander voelt zag daar wel bij. Dat bleek onlangs ook uit een onderzoek van het dagblad Trouw. Volgens het onderzoek, dat er overigens een zéér nattevingerige indruk maakt, is “het online schelden een uniek Nederlands probleem”.

Onmiddellijk werd naar Geen Stijl gewezen en naar de website van De Telegraaf. Ik kan wel zien dat ze bij Trouw nooit zoiets chiques als een online chessclub bezoeken, want dan zouden ze weten dat ook daar je de scheldwoorden om de oren vliegen. De websites van onze kwaliteitsbladen kunnen er trouwens ook wat van. Nog niet eens zo lang geleden zijn Theodor Holman en ik op de site van NRC/Handelsblad uitgemaakt voor “nazi’s uit het Derde Rijk”. En op de website van de Volkskrant opereert iemand onder het pseudoniem Henri Choix met niets anders dan beledigingen aan het adres van de columnisten.

In zijn column in de Volkskrant spreekt Michaël Zeeman schande van al die grofgebekte bloggers en trekt hij een lijn naar de Tweede Wereldoorlog, toen veel Nederlanders bereid waren hun joodse medeburgers aan te geven. Ik zou hem graag bijvallen, maar dit gaat ver. Mij lijkt dat iemand als Michaël Zeeman, die er zelf bij de online-encyclopedie Wikepedia uit is gegooid vanwege zijn optreden “als vandaal”, in morele zaken een wat minder hoge borst zou moeten opzetten. Zoiets zou je een gotspe kunnen noemen.

Wikipedia-vandaal.bmp

Helaas vrees ik dat de geest niet meer teruggaat in de fles. Gordon is zelfs voor ons land uitgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival. “Daar hoort hij niet thuis”, zei Carel Bikkers tegen het Algemeen Dagblad. En nu maar hopen dat die 250 AKO-managers het met hem eens zijn.

Het Parool, 11 oktober 2008