Comité 2011 en de rioolbelasting

Invallen

Toegegeven, het is misschien een beetje raar om in de week dat een nieuwe Amerikaanse president is gekozen en de Nederlandse overheden met elkaar ruziën over verdwenen spaargelden, te beginnen over Jan Nagel en zijn Comité 2011.

Jan Nagel.bmp

Waar haalt die Nagel – 69 jaar inmiddels – dat toch allemaal vandaan?

Eerst een linkse VARA-rakker, die ooit nog heeft verklaard dat de Berlijnse Muur de DDR “een stuk leefbaarder heeft gemaakt”. Toen oprichter van Leefbaar Hilversum, een lokale partij die zich bezig hield met de speeltuin. Daarna de man achter Pim Fortuyn, die Pim vervolgens verried voor een bord linzen.

En toen dat allemaal misliep, dook Nagel ineens op bij Peter R. de Vries. Maar ook diens politieke partij voor Rechtvaardheid, Daadkracht en Vooruitgang moest al snel het kopje laten hangen.

Je zou denken dat iemand na zo veel tegenslag van een onbezorgde oude dag gaat genieten.

Maar niet Jan Nagel.

Ineens was hij voorzitter van het Max Euwe Centrum in Amsterdam. In die hoedanigheid pleitte hij ervoor dat Nederland op zoek gaat naar een potentiële schaakwereldkampioen. Jan reikt altijd naar het hoogste. En dan weer het Comité 2011, want Jan reikt niet alleen naar het hoogste, hij kijkt ook graag vooruit.

Wat behelst dat Comité 2011, dat Jan heeft opgericht?

Volgens de Volkskrant bestaat het Comité 2011 uit drie oud-wethouders en een journalist. Vier man in het totaal, maar dat zegt niets, want ook Gideon is klein begonnen. Jan Nagel is “de aanjager”, omdat hij heeft vastgesteld dat de Nederlandse gemeenten doen aan “stiekeme verhogingen” van de tarieven. In Arnhem zijn de woonlasten heimelijk met 4,18 percent verhoogd en in Apeldoorn met 3,75 procent. Verder gebruiken de gemeenten de rioolbelastingen om verborgen inkomenspolitiek te bedrijven. Zo is de SP-wethouder in Hilversum gekomen met een voorstel, waarin een grote huizenbezitters meer dan normaal voor het rioolgebruik moeten betalen – 195 euro tegen 600 euro.

Comité 2011.bmp

In een duur koophuis zou het draaien van een drol dus drie keer zo veel moeten kosten als in een goedkoop huurhuis. Gelukkig ging het voorstel niet door, dankzij de waakzaamheid van Nagels comité.

Voor de toekomst heeft Nagel grootse plannen. Zijn Comité richt zich niet op de gemeentelijke verkiezingen van 2010, maar op de landelijke verkiezingen van 2011. “Jan Nagel dreigt de politiek met een nieuwe beweging”, schreef de Volkskrant.

Daar zullen ze in Den Haag wakker van liggen!

Toch hoopt Jan “dat de politiek het oppakt”. Anders staat Comité 2011 al in de startblokken.

Ik wens Jan Nagel veel succes, maar voor zover ik het kan overzien heeft geen enkele politieke vernieuwing het de laatste zestig jaar gered. Al die schitterende kroonjuwelen betekenden de ondergang van D’66 en het is alleen dankzij het betuttelende imago van het huidige kabinet dat die partij nog een revival beleeft. En van de Pim Fortuyn revolutie is ook niets terecht gekomen. Hoe staat het met de wachtlijsten in de zorg en met de voedselbanken? Die bestaan allemaal nog en die zullen over twintig jaar nog bestaan.

Een partij die opkomt voor een eerlijker verdeling van de rioolbelasting is wel heel erg een One Issue Party. Dat heb ik bij mij zelve overdacht, toen ik mij vanmorgen moest terugtrekken in het kleinste kamertje. Eerlijk gezegd denk ik dat er eerder een Nederlandse wereldkampioen schaken wordt gevonden dan dat Jan Nagel succes krijgt in de landelijke politiek.

Binnenlands Bestuur, 7 november 2008