De paradijselijke smaak van Calvijnbonbons

HUMAN

CALVIJNBONBONS ZIJN DE GLORIE VAN GOD

Een maand geleden bracht het ANP het bericht dat de befaamde chocolatier Blaise Poyet te Genève Calvijnbonbons op de markt gaat brengen. Deze bonbons zouden “een paradijselijke smaak” krijgen. Calvijnisme een levensgenot lijkt met elkaar in tegenspraak. Een calvinist mag niet zo maar genieten in dit tranendal.

Maar eerst het bericht:

Ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van kerkhervormer Johannes Calvijn volgend jaar, hebben de Zwitserse protestantse kerken calvijnbonbons laten produceren. Volgens de maker, Blaise Poyet, heeft de chocolade een paradijselijke smaak.

De bonbon is begin deze maand gepresenteerd, zo meldt het oecumenische persbureau ENI in Genève.

Poyet, chocolatier van Maison Poyet in Vevey, 80 kilometer van Genève, erkent dat het „niet gemakkelijk was het theologisch denken van Calvijn in smaak te vatten. Voor Calvijn is de glorie van God, Zijn uitnemendheid, Zijn volmaaktheid wezenlijk”. De bonbon moest daarom van uitzonderlijke klasse zijn.

Om de bonbon de juiste smaak te geven heeft Poyet wekenlang het denken van Calvijn onderzocht en met verscheidene deskundigen gesproken. Hij gebruikte cacaobonen uit Bolivia en daarnaast ingrediënten die al in de tijd van de kerkhervormer bestonden. Zo is een vleugje citroenkruid toegevoegd. Deze winterharde plant weerspiegelt volgens de chocolatier het vermogen van de kerkhervormer om te zaaien, te planten en te laten groeien.

Voor 150 gram Calvijnbonbons moet de ‘calvinistische chocoladefan’ toch nog 14 euro neertellen.

Calvijnbonbons.bmp

Omdat mijn schoonfamilie in Zwitserland woont, vroeg ik hen om uit te kijken naar deze Calvijnbonbons. Wie wil niet iets paradijselijks proeven?
En wie schets mijn verbazing dat Sint Nikolaas, nota bene een katholieke heiligman, mij een pakje uit Genève bezorgde, waarin zich weer een blauw doosje bevond, dat weer twaalf bonbons bevatte.

Ja, inderdaad, die hemelse Calvijnbonbons!

Hoe zou de Glorie van God smaken? Dat was de grote, alles verpletterende vraag, die nu beantwoord kon worden.

En zo konden wij afgelopen vrijdagavond proeven, Theodor Holman, Hermann von der Dunk en ik.

Een verrukkelijke bonbon, dat is waar. Maar paradijselijk?

Dat leek ons toch wat overdreven. De smaak is hier en daar wat bitter. Jammer. Geen van ons voelde de behoefte protestants te worden, al zat Theodor daar even dicht tegen aan.

AS SOENNAH MOSKEE, EEN NUTSBEDRIJF

Altijd als ik zie hoe patsers slapend rijk worden, terwijl mijn eigen bankrekening weer eens achterblijft, mompel ik voor mij uit: “Wat doe ik toch verkeerd?”.

Deze gedachte van de rancuneuze middenstander werd opnieuw gevoed door het volgende bericht in De Telegraaf met de volgende kop: “Haatmoskee volgens fiscus ‘algemeen nut‘”.

Dit is het bericht:

De radicale moskee van de omstreden imam Fawaz geniet fiscale voordelen.Het gebedshuis As-Soennah, waar Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali luidkeels werden verketterd, blijkt door de Belastingdienst te zijn aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Giften aan de stichting As-Soennah in Den Haag zijn hierdoor fiscaal aftrekbaar. Zelf hoeft de moskee geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over ontvangen erfenissen of schenkingen.

As-soennah.bmp

De PVV eist vandaag in de Tweede Kamer opheldering over de belastingdouceurtjes voor de moskee. Volgens de veiligheidsdienst AIVD is As-Soennah een bolwerk van de salafistische beweging, die een mogelijke bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman pleit voor het onmiddellijk opschorten van de fiscale voorrechten en wil dat “alle ambtenaren die hebben meegewerkt aan deze waanzin, op staande voet worden ontslagen”. De AIVD waarschuwde vorig jaar voor de toenemende invloed van de salafisten, die streven naar invoering van de shariawetgeving in Nederland.

Verketterd? Zeg maar gerust dat er werd opgeroepen hen te doden.

Overigens: jammer nou weer dat het de PVV is die de vragen stelt. Het zal wel iets zijn dat voor alle kerkgenootschappen geldt. Fiscaal zou het daarom aantrekkelijk de religie van het Pammisme in het leven te roepen, tot nut van het algemeen. Ik denk nog over de inhoud van het nieuwe geloof.

OFFEND A RADICAL: URINATE IN A FOOTBATH – beledig een radicaal, pis in een voetbad.

De wereld heeft vreemde kostgangers, zeker in een wereld die zo verdeeld is als de moslim wereld. In de Vereigde Staten is nu een groep opgestaan, die zich Muslims Against Sharia noemt. De president daarvan heet Khalim Massoud. Hij ergert zich aan de privileges die de fundamentalisten opeisen, zoals het plaatsen van voetbaden in het publieke domein. Om verspreiding van deze voetbaden tegen te gaan heeft hij de volgende oplossing, aldus de blog van de heer Massoud.

Moslims against the sharia 2.bmp

Dit staat er geschreven:

As a staunch supporter of the Constitution, which expressly states, “Congress shall make no law respecting an establishment of religion…,” I am embarrassed by many of my countrymen who are bending over backwards to accommodate radical Muslims by installing religious ritualistic devices in public places.

As a Muslim, I am embarrassed, as well, by many of my co-religionists who attempt to impose their radical religious agenda on American society by installing the same ritualistic devices in these same public places.

Moslims against the sharia.bmp

As an American Muslim, I am personally offended when I read about footbaths on public property, i.e., municipal airports, state colleges, etc. I think that the best way to combat these blatant Constitutional violations is by turning the aforementioned footbaths into urinals.

Our government seems to have neither brains nor balls to combat the advance of stealth Gihad, but I believe that American people are smart enough and courageous enough to handle the threat of Sharia.

I am asking every American patriot to place this (see image) or similar note above every footbath located on public property, then take a picture and email it to us at INFO at REFORMISLAM.ORG.

Khalim Massoud
President
Muslims Against Sharia

Kijk hier voor meer informatie: http://muslimsagainstsharia.blogspot.com/search?q=urinate

Tsja, of dit nou de oplossing is, waag ik te betwijfelen.

Humanistische Omroep, 12 december 2008