Kay van de Linde en de wetenschap

Columns

De mode om overal en voor iedereen gedragsregels op te stellen, is als het wassende water van de oceanen. Nu wil de Universiteit van Amsterdam weer de gedragsregels voor studenten “aanscherpen”, dit naar aanleiding van de opnames die er zijn gemaakt van het gastcollege van Kay van de Linde.

De spindokter van Rita Verdonk zei daarin onder meer dat de beweging Trots op Nederland tot dusver niet meer is geweest dan “gebakken lucht”.

Je kon er gif op innemen dat zo’n uitspraak onmiddellijk in de krant en op Geenstijl zou komen, zodat Kay van de Linde zich niet veel later gedwongen zag af te treden als hulpje van Rita. Wel hield hij vol dat de opmerking “uit zijn verband” was gerukt, hetgeen door een aantal studenten zou zijn bevestigd.

Philip van Praag.bmp

Prof. Philip van Praag, onder wiens supervisie de serie gastcolleges over politieke campagnes tot stand kwam, zei tegen NRC.Next dat hij zijn studenten zal aanspreken op het gebeurde. De hoogleraar denkt dat “Van de Linde waarschijnlijk niet meer zal terugkomen als gevolg van het incident”.

Mijn reactie is: “Ja? Nou en?”.

Het zal me een harde klap voor de wetenschap wezen als Kay van de Linde straks geen gastcolleges meer komt geven. Wat moet de Academie in Godsnaam nog zonder Kay? Op die manier kun je de hele politicologie wel opdoeken.
Het affairetje, van de gewraakte uitspraak tot en met de universiteitsjuristen die zijn ingeschakeld om de gedragsregels aan te scherpen, maakt op mij een volkomen bespottelijke indruk. Stel je eens voor dat er in de tijd van Einstein al mobiele telefoons bestonden met ingebouwde videocamera. Wat geweldig zou het niet zijn geweest als een of andere onverlaat beelden had opgenomen van een doceerde Einstein. Je moet er toch niet aan denken dat die onverlaat toentertijd zijn mobieltje had thuis gelaten vanwege een gedragsregel.

Kay2.bmp

Het mooie van de wetenschap is nou juist dat die zich volkomen in de openbaarheid afspeelt. Een besloten Academie is een gruwel. Een vrije, openbare uitwisseling van gedachten, daar gaat het om in de wetenschap. Laat Kay van der Linde blij, nee trots, zijn op het feit dat zijn gastcolleges door studenten de moeite waard werden bevonden om op te nemen.
Wat had die domoor anders verwacht?

Als de ophanging van Saddam Houssein per mobieltje over de wereld wordt verspreid, als het bekken van Georgina Verbaan via Iphone tot ons komt, dan is het toch volstrekt voor de handliggend dat zelfs de particuliere gedachten van Kay van der Linden – hoe onnozel ook – de openbaarheid zullen bereiken. Wat mij betreft krijgen de studenten die hun excuses hebben aangeboden voor hun video per terugwerkende kracht een dikke onvoldoende. Die hebben helemaal niet begrepen hoe juist zij hebben gehandeld! Automonteur worden of slager, maar een carrière in de wetenschap lijkt mij voor deze studenten niet meer weggelegd.

Weg wezen!

Overigens ben ik van mening dat politici en hun helpers helemaal geen gastcolleges aan universiteiten behoren te geven. Als politici de heilige grond van de Alma Mater betreden dan dienen zij dat uitsluitend te doen als observatieobject, ongeveer zoals de eerste zenuwarts Jean-Martin Charcot (1825-1893) zijn psychiatrische patiënten de collegezalen liet betreden. Misschien ben ik daar ouderwets in, maar mij lijkt het verstandig binnen de muren van de universiteit wetenschap en politiek zo veel mogelijk gescheiden te houden. Als Kay Van der Linde die beweging van mevrouw Verdonk gebakken lucht vindt, laat hij dat dan hardop zeggen in Nova en niet achter zijn hand tegen een paar studenten die geacht worden verder hun kop te houden. De pers heeft in dezen juist adequaat gehandeld en als ik hoofdredacteur was geweest had ik het bericht vast een zeker in een vet corps groot op de voorpagina gezet.

Even komisch als onthutsend is wel dat de zelf benoemde professional Kay van de Linde is uitgegleden als een ploeterende amateur. Zijn opvolger bij Verdonk wordt nu een voormalig politieagent uit Schiermonnikoog.

Ik stel voor om die tot bijzonder hoogleraar te benoemen, zodra Rita in de Kamer meer haalt dan twee zetels.

Het Parool, 6 december 2009