Tv-moment van de week en van het jaar 2008

Columns

Voordat wij overgaan naar het tv-moment van het jaar 2008, wil ik eerst een ander fragment uitroepen tot het tv-moment van de week. Het is te vinden op LiveLeak.com. Wat je ziet, zijn VN-voertuigen – volgens mij is er zelfs een ambulance bij – die door Hamas-strijders op de Gaza-strook wordt gebruikt als dekmantel en uitvalsbasis.
Alles komt in dit fascinerend filmpje samen: de oorlog, de paniek, het brute geweld, de leugen, de maskerade en de manier waarop zoiets ingrijpends kan worden vastgelegd door zoiets kleins als een mobiele telefoon.

Liveleak.bmp

Ondertussen schaats Nederland bij koek & zopie.

Wat Nederland ook doet, is het kiezen van het tv-moment van het jaar 2008. De VARA heeft daarvoor tien fragmenten uitgekozen, waarop men via het internet kan stemmen. Deze krant komt uit op de dag dat de winnaar in De Wereld Draait Door zal worden bekend gemaakt.

Onmiddellijk valt op dat de tien fragmenten allemaal van Nederlandse bodem komen. De verkiezing van Obama tot president van de Verenigde Staten zit er bijvoorbeeld niet bij. Kennelijk is een dergelijke gebeurtenis voor de Nederlandse televisiekijker niet belangrijk genoeg. Met onze rug naar de wereld houden wij het liever klein en overzichtelijk.
Niet alleen is de verkiezing een zuiver Nederlandse aangelegenheid, uit de keus van de fragmenten blijkt ook dat men het vooral licht heeft willen houden met niet al te moeilijk amusement. Er niets bij uit Nova, Tegenlicht, Zembla, of uit andere programma’s van enige importantie. Erg dunnetjes allemaal. Aan de keuzemogelijkheden is duidelijk zo geknutseld dat er altijd een gezellig televisieavondje uit te voorschijn rolt.

De tien fragmenten zijn: 1. André Froge hangt voor zijn vrouw in plaats van de natte was de droge was aan de lijn; 2. Rotterdamse vrouw kijkt vanuit haar raam naar een moskee die in aanbouw is; 3. Bram Tankink mist de start van een wielerkoers; 4. De Lama’s breken de boel af; 5. Martin Drent tackelt een klein jongetje; 6. Paul de Leeuw wordt tot de orde geroepen door een geestelijk gehandicapt kind; 7. Joran van der Sloot ontmaskerd; 8. Ella Vogelaar weet zich geen raad met verslaggever Rutger van GeenStijl; 9. Maarten van der Weijden wordt Olympisch kampioen open water zwemmen; 10. Shownieuws gefopt door zanger Jantje Smit.

Het overgrote deel van de fragmenten valt in de categorie: leuk. Het is leuk dat André Froge zo dom is, het is leuk dat een wielrenner met een verslaggever doorlult, terwijl het peloton al is vertrokken, het is leuk wat Paul de Leeuw bekokstooft, maar als tv-moment van het jaar komen ze niet echt in aanmerking. Eigenlijk zie ik in deze magere oogst maar drie fragmenten, die er enigszins bovenuit uitsteken: 7, 8 en 9.

De ontmaskering van Joran van der Sloot is erbij, omdat Peter R. de Vries toch zeven. miljoen kijkers genereerde en daarvoor later een Emmy Award kreeg. Het zwijgen van Vogelaar is erbij, omdat hier onbarmhartig de ondergang van een minister wordt aangekondigd. En de gouden medaille van Maarten van der Weijden is erbij omdat het ontroerend is wanneer een voormalige leukemiepatiënt zo’n zware prestatie levert.

Vogelaar.bmp

Inderdaad na ampele overweging heb ik toch mijn stem uitgebracht op Rutger van GeenStijl. Er is veel over gezegd en talloze malen is het fragment herhaald. Zo onbeleefd was die Rutger toch niet en hij stelde precies de vragen die ikzelf ook gesteld zou hebben. Dat mevrouw Vogelaar weerloos was tegen wat als een simpel gesprekje had kunnen beginnen, laat zien dat zij vanaf het begin ongeschikt is geweest als minister. Wouter Bos heeft haar terecht laten vallen.

Met dit fragment heeft GeenStijl zich definitief gevestigd als een niet te verwaarlozen kracht in het medialandschap. Ik hoop zelfs dat GeenStijl zich een plaats weet te veroveren in het publieke bestel. Dat voorzitter Henk Hagoort ineens laat weten dat de publieke omroep onbestuurbaar zou worden als er nieuwe zendgemachtigden worden toegelaten, moet worden geïnterpreteerd als een actie die direct tegen GeenStijl is gericht.

Je hoort in Hilversum al het bange tandengeklapper.

Het Parool, 10 januari 2009

PS: Het fragment met Paul de Leeuw won.