Altijd alle tijd voor Wintertijd

Columns

Zou het nog wat worden met Het Gesprek, de zender die kwaliteitstelevisie wilde brengen? Eerlijk gezegd heb ik er hard hoofd in, om verschillende redenen. Ten eerste vanwege de techniek. Toen ik gisteren de zender weer eens opzocht – ergens tussen kanaal 23 en 38 – zag ik dat het beeld nog steeds grofkorrelig is.

Eerst dacht ik dat het aan mijn toestel lag, maar toen ik zag dat de andere kanalen een helder en fleurig beeld doorgaven, begreep ik dat het aan Het Gesprek zelf moest liggen. En als je zo’n, toch niet onbelangrijk probleempje nog steeds niet heb opgelost, hoe moet het dan inhoudelijk aflopen met de programma’s?

Het Gesprek 21.bmp

Ook zie ik het somber in wat betreft de basis van de zender: het interview. Voor goede gesprekken, is het niet alleen voldoende om er eens flink de tijd voor te nemen. Je hebt ook goede interviewers nodig. Waar het is precies aan ligt, weet ik niet, maar momenteel is het aantal echt goede interviewers op de vingers van één hand te tellen. In elk geval heb ik bij Het Gesprek nogal wat interviewers voorbij zien trekken, waarvan ik dacht: die krijgen zo slecht betaald dat ze maar niet eens de tijd hebben genomen zich voor te bereiden. Dan is zelfs het dromen over een Nederlandse versie van Hardtalk niet reëel.

De zender maakt bovendien een hobbyachtige indruk. Frits en Barbara Barend zouden een talkshow gaan maken. Een vader die afscheid heeft genomen en een dochter die nooit helemaal is doorgebroken – dat is wanhoop. Niet doen: maak van Het Gesprek een vrijplaats van gekkigheid. Dat is de enige kans.
Vervolgens komt Harry de Winter weer met zijn Wintertijd aan kakken. In de afgelopen jaren ben ik in menige studio geweest, waar in een verlaten hoek nog het decortje stond van Wintertijd. “Om niet” – dat wil zeggen: betaald uit eigen zak – draaide Harry daar zijn plaatjes met bekende Nederlanders als Rob de Nijs of Willeke Alberti. Best een aardig programmaatje voor twee seizoenen en met een andere presentator. Maar nu gaat Harry anderhalf miljoen euro in Het Gesprek investeren, eigenlijk met geen ander doel dan zijn eigen obsessie weer tot leven te wekken.

Wintertijd.bmp

Harry de Winters ideale programmering ziet er zo uit: elke werkdag ’s ochtends Wintertijd, ’s middags Wintertijd en ’s avonds Wintertijd. En in het weekend een compilatie van de beste fragmenten uit Wintertijd. Harry’s ambitie om zelf op de tv aanwezig te zijn, doet mij altijd denken aan Bartje, het beroemde jeugdboek van Anne de Vries, waarin wordt verteld over een arm jongetje dat altijd en overal bruine bonen te eten kreeg.

Een investering van anderhalf miljoen in een televisiezender maakt sowieso weinig indruk. Weten ze wel bij Het Gesprek wel waar ze aan beginnen om Harry de Winter “gedelegeerd Volkscommissaris programmazaken” te maken? Het water moet de andere aandeelhouders tot aan de lippen hebben gestaan, toen zij De Winter binnenhaalden. Eerdere gesprekken waren afgeketst en uit de Frits Barends eigen woorden had ik begrepen dat een vredesbestand tussen Israël en Hamas waarschijnlijker was dan een overeenkomst tussen Frits Barend en Harry de Winter.

Eigenlijk is het jammer dat Het Gesprek zichzelf destijds niet verkocht heeft aan de Volkskrant. De aandeelhouders van Het Gesprek wilden daarvoor zo’n dikke vier miljoen ontvangen en dat kon de Volkskrant niet meer opbrengen, omdat PCM-uitgevers bij eerdere gelegenheden honderden miljoenen in het water heeft gegooid. Had de Volkskrant wel toegehapt dan zou de krant nu over een televisiezender beschikken met landelijke dekking. Dat was een interessante uitvalsbasis geweest om te overleven, zeker als je bedenkt dat heel PCM binnenkort wordt opgesplitst.

Gaat u er trouwens maar vanuit dat het komend jaar veel gaat veranderen in krantenwereld. Bij PCM vechten de Volkskrant en NRC/Handelsblad elkaar de tent uit en “een knallende ruzie binnen de PCM-top” heeft ertoe geleid dat commissaris Theo Strengers deze week “per direct” is opgestapt.

Tijd voor een gesprek met Strengers, maar dat heb ik nergens gezien.

Het Parool, 14 februari 2009