Gelooft de Dalai Lama dat hij de Dalai Lama is?

HUMAN

AANGEWEZEN JONGEN STOPT MET WAT HIJ BESCHOUWT ALS BOEDDHISTISCHE ONZIN

Harry Mulisch heeft eens gezegd: “Een waanzinnige die denkt dat hij de paus is, is minder waanzinnig dan de paus”.

Hetzelfde kun je van de Daila Lama zeggen. Denkt de Dalai Lama echt dat hij door het lot is aangewezen als de spirituele leider van de Tibetanen? En gelooft hij echt dat hij op zijn beurt weer anderen kan aanwijzen voor het lot dat hij zelf moet ondergaan? Is zo’n aanwijzing van kinderen eigenlijk ethisch wel verantwoord? Zelf heeft de Dalai Lama meer dan eens gezegd dat het niet op een uitverkiezing gaat en dat de mens vrij is, maar in de praktijk – waar hij zelf aan meewerkt gaat het vaak anders.

dalai-lama

Die vragen komen op als je het bericht in The Guardian hoe de inmiddels 24-jarige Osel Hita Torres vertelt over zijn opvoeding tot Lama. Als kind werd hij aangewezen en kwam zodoende in verschillende kloosters terecht, onder meer in India en Spanje. Hij leidde een zeer beschermd en geisoleerd bestaan. Tot zijn zesde mocht hij slechts omgang hebben met andere uitverkoren kinderen. Tot zijn achttiende had hij nog nooit een stelletje zien kussen. Ook wist hij niet wat dansen was en van een sigaret roken had hij nog nooit gehoord.

Zulke mensen worden geacht het op te nemen tegen het Chinese regiem. Arm Tibet.

osel-hita-torres

Osel Hita Torres viel van zijn geloof. Hij zag de onzin ervan in. Het Gouden Kind bleek films van Eddie Murphy en muziek van Jimi Hendrix  meer te waarderen de eeuwenoude traditie die hem aanwees als iets dat hij totaal niet in zichzelf herkende.

Hier het grootste deel van het bericht:

As a toddler, he was put on a throne and worshipped by monks who treated him like a god. But the boy chosen by the Dalai Lama as a reincarnation of a spiritual leader has caused consternation – and some embarrassment – for Tibetan Buddhists by turning his back on the order that had such high hopes for him.

Instead of leading a monastic life, Osel Hita Torres now sports baggy trousers and long hair, and is more likely to quote Jimi Hendrix than Buddha.

Yesterday he bemoaned the misery of a youth deprived of television, football and girls. Movies were also forbidden – except for a sanctioned screening of The Golden Child starring Eddie Murphy, about a kidnapped child lama with magical powers. “I never felt like that boy,” he said.

He is now studying film in Madrid and has denounced the Buddhist order that elevated him to guru status. “They took me away from my family and stuck me in a medieval situation in which I suffered a great deal,” said Torres, 24, describing how he was whisked from obscurity in Granada to a monastery in southern India. “It was like living a lie,” he told the Spanish newspaper El Mundo. Despite his rebelliousness, he is still known as Lama Tenzin Osel Rinpoche and revered by the Buddhist community.

A prayer for his “long life” still adorns the website of the Foundation to Preserve the Mahayana Tradition, which has 130 centres around the world. The website features a biography of the renegade guru that gushes about his peaceful, meditative countenance as a baby. In Tibetan Buddhism, a lama is one of a lineage of reincarnated spiritual leaders, the most famous of which is the Dalai Lama.

According to the foundation biography, another leader suspected Torres was the reincarnation of the recently deceased Lama Yeshe when he was only five months old. In 1986, at 14 months, his parents took him to see the Dalai Lama in Dharamsala, India. The toddler was chosen out of nine other candidates and eventually “enthroned”.

At six, he was allowed to socialise only with other reincarnated souls – though for a time he said he lived next to the actor Richard Gere’s cabin.

By 18, he had never seen couples kiss. His first disco experience was a shock. “I was amazed to watch everyone dance. What were all those people doing, bouncing, stuck to one another, enclosed in a box full of smoke?”
Zou je zo’n transformatie ook een vorm van reïncaratie kunnen noemen?

OBAMA HOUDT TOESPRAAK TOT DE MOSLIMWERELD

Op de universiteit van Caïro sprak Obama een toespraak. In zijn toenadering tot de moslimwereld vielen een paar dingen op. Volgens Obama zijn de VS een van de grootste moslimstaten ter wereld. “Is dat zo?”, vroeg The New York Times zich onmiddellijk af.  De krant gaf de volgende cijfers: In Indonesië wonen 200 miljoen moslims, in India 156 miljoen en in Pakistan 150 miljoen. In de VS wonen 1.8 miljoen moslims. Het staat daarmee op de 48e plaats wat het aantal moslim-inwoners betreft.

Vreemder is het bericht dat Obama bij monde van advocate Elena Kagan het Hooggerechtshof heeft verzocht om Saoedi-Arabië en vier Saoedische prinsen immuun voor rechtsvervolging te verklaren voor hun aandeel aan 9/11.
Hoewel er overvloedig bewijs is van medeplichtigheid van de Saoedische regering en de prinsen aan 9/11, wil Obama dat de Foreign Sovereign Immunities Act (FSIA )van toepassing wordt verklaard. Over het algemeen wordt de FSIA gebruikt om soevereine staten te beschermen, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Meer informatie staat op Nieuw Religieus Peil , een site die een poging doet onvrijheid en onverdraagzaamheid te peilen.

Nabestaanden van 9/11 slachtoffers zijn razend op Obama. Ze hadden de Saoedische regering en de prinsen in 2006 hadden aangeklaagd. De prinsen hadden schenkingen gedaan aan ‘liefdadigheidsorganisaties’ in de wetenschap dat deze gelden overmaakten naar Al-Qaida. De Obama-regering heeft nu gevraagd om een verzoek tot een hoger hoorrecht voor de 9/11 nabestaanden niet te honoreren.

Uiteraard moet Obama iedereen te vriend houden, Joden en Arabieren.

Volgens het volgende bericht van het ANP bedacht de Amerikaanse president tijdens een herdenking in concentratiekamp Buchenwald een leuk uitje voor zijn ambtsgenoot uit Iran:

buchenwald

Weimar, 5 juni – De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag in het voormalige concentratiekamp Buchenwald samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel de slachtoffers van het Duitse Derde Rijk (1933-1945) herdacht. Ze werden vergezeld door overlevenden van de kampen van de nazi’s, onder wie de 80-jarige Nobelprijswinnaar Elie Wiesel.

De Amerikaanse president riep zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoud Ahmadinejad op een bezoek te brengen aan Buchenwald. Ahmadinejad ontkent de omvang van de jodenvervolgingen in de jaren dertig en veertig, toen in Europa naar schatting zes miljoen joden zijn uitgemoord.

Obama riep in Buchenwald ook op de kans te grijpen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen, met name tussen Israëli’s en Palestijnen. Hij wil een een nieuw vredesproces lanceren, maar de VS kunnen het niet alleen.

Obama arriveerde donderdagavond in Duitsland na een historische toespraak in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij poogde daar duidelijk te maken dat zijn regering serieus voor betere betrekkingen met de Arabische en islamitische wereld wil ijveren. Washington wordt in die wereld gezien als de onverzettelijke geldschieter, wapenleverancier en beschermer van Israël.

De Amerikaanse president memoreerde in het kamp Buchenwald dat een oudoom, Charlie Payne, van hem betrokken was bij de bevrijding van Buchenwald. In het kamp zijn 56.000 mensen, vooral joodse Europeanen omgekomen. De nu 84-jarige Payne woont zaterdag in Frankrijk de herdenking bij van D-day, de kolossale landing in 1944 van de geallieerden op de Normandische kust. Obama herdenkt de 65e verjaardag van de landing samen met onder anderen de Britse kroonprins Charles, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse en Canadese premiers Gordon Brown en Stephen Harper.

Ik ben benieuws of Ahmadinejad op de uitnodiging ingaat.

Humanistsche Omroep, 3 juni 2009