Over Joden, Moslims, Hitler en hosties

HUMAN

QUIZ VOOR GELOVIGEN

Niet lang voor zijn dood vertelde Theo van Gogh dat hij weer een echt Theo van Gogh idee had ingediend bij de omroep – naar ik meen bij de NPS. Het idee was om gelovigen van verschillende gezindten een wedstrijd tegen elkaar te laten. Joden, Christenen, Moslims, Hindoes, enzovoort zouden teams afvaardigen om met elkaar de strijd aan te gaan. Het beste geloof zou op die manier winnen!

Het ging niet door. De omroep vond het maar een raar idee. Toch is het geloofd ik later nog eens uitgewerkt door Column Producties, maar in Nederland kan zoiets natuurlijk niet worden.

In Engeland wel. In het IKON-nieuws las ik dit:

Joden tegen moslims, sikhs tegen christenen en hindoes versus boeddhisten. Groot-Brittannië krijgt de eerste spelshow waarin deelnemers van verschillende geloven het tegen elkaar opnemen. Faith Off, de voorlopige titel van de show die binnenkort op de Britse moslimomroep te zien zal zijn, heeft alles wat een gewone spelletjesshow ook heeft én hoofddoeken, tulbanden en keppeltjes.

Twee teams van vier deelnemers zullen het in elke aflevering tegen elkaar opnemen en algemene vragen beantwoorden over de verschillende wereldreligies. De deelnemers moeten bijvoorbeeld wazig gemaakte foto’s van bekende religieuze figuren zoals de Dalai Lama en de paus zo snel mogelijk herkennen.
Het winnende team wint een geldbedrag. De show wordt gepresenteerd door de Britse islamitische komiek Jeff Mirza.

jeff-mirza


Kandidaten hoeven geen rabbi’s, theologen of imams te zijn om aan de show mee te doen. De producenten hebben het liefst gewone, gelovige deelnemers.

Faith Off is bedoeld om de verhoudingen tussen de verschillende religieuze groeperingen in Groot-Brittannië te verbeteren. “We leven in een multiculturele samenleving maar eigenlijk weten we vrij weinig van elkaars geloof,” zegt Abrar Hussain, de producent van de show in the Guardian. “Ik weet wel iets van het christelijk geloof maar vrij weinig van het joodse geloof. Spelenderwijs kun je wat meer te weten komen over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende religies.” Hussain produceerde eerder ‘Model Mosque‘ een wedstrijd waarin op zoek werd gegaan naar de beste moskee van Groot-Brittannië.

Conclusie: dat programma kan altijd nog door de Nederlandse omroep worden gekocht.

HOSTIE PER POST

Het woord hostie komt van het Latijnse hostia, dat slachtoffer betekent. Hostie en het eucharistisch bloed (in werkelijkheid gewone huiswijn) in de miskelk worden volgens de katholieke opvatting tijdens de mis geofferd. Het zit wat ingewikkelder in elkaar, maar de katholieken vertegenwoordigt de hostie het lichaam van Christus. Als ik goed begrijp is de hostie na de consacratie ook het lichaam van Christus.

hostie

Voor de consacratie wordt de hostie – zeker in de volksmond – ook wel de ouwel genoemd. In de roman van Ik heb altijd gelijk van Willem Frederik Hermans wordt over de katholieken gesproken als “de ouwelvreters”. Net als toen zou dat nu een proces wegens smaad opleveren.

Met de hostie, dat lichaam van Christus, moet je natuurlijk voorzichtig omspringen. Maar wat lezen wij daar?

Voor mensen die het contact met hun kerk hebben verloren, of niet langer naar de kerk kunnen gaan, maar wel de eucharistie willen vieren, is het nu mogelijk om de hostie via de post te ontvangen. Dat meldt de Interkerlijke Omroep Nederland dinsdag op haar website.

Bisschop Jonathan Blake uit Londen, van de ‘open episcopale kerk’, heeft een internetdienst opgezet die het gewijde lichaam van Jezus Christus via de post verstuurt.

Op de website van Post the host staat geschreven dat de kerk steeds meer het contact met de samenleving verliest. Met name jongeren hebben steeds meer moeite om een kerk binnen te stappen. Vaak is de behoefte aan deelname aan de eucharistie er nog wel. ‘Post the host‘ biedt dan uitkomst, alddus de website.

De internetdienst hangt echter nog een andere filosofie aan: het lichaam van Jezus is er voor iedereen. Maar langzaam wordt het steeds meer gereserveerd voor de ‘christelijke elitie’ die in de kerk komt. Bisschop Blake wil hier verandering in brengen door de hostie weer aan iedereen aan te bieden.

De hosties (ongeveer 2,40 euro per stuk) worden voor het versturen gezegend. De ontvanger kan op de website van de internetdienst gebeden vinden om een privé-eucharistiedienst samen te stellen.

Ik heb er meteen een besteld. Niet echt topkwaliteit.

MOSLIMA’S PRIJZEN HITLER

Dit al gezien?

Het filmpje staat op You Tube, waar ik het niet onmiddellijk heb kunnen vinden. Ik kwam het overigens wel tegen op de website van Spits.

wafa-musta

Mevrouw is een Egyptische psychologe. Ze heet  Wafaa Musta en zij vindt dat de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht hun verdiende loon hebben gekregen. ,,De enige God voor Joden is geld”, zegt Musta. Maar ze zegt nog veel meer. Leerzaam. U moet het beslist zien.

Gezien? Dan toch maar niet naar Gaza op vakantie. Tot volgend seizoen!

Humanistische omroep, 27 juni 2009