bizar x bizar = weer bizar

Invallen

Het stond pontificaal op de voorpagina van Het Parool:  integratieminister Van der Laan opent de aanval op Wilders. Bij de Europese verkiezingen had de PvdA een kolossale nederlaag geleden, terwijl de PVV nog kolossaler had gewonnen.

eberhard-van-der-laan1

Waar bleef het antwoord op de voordurende verwildering van de Nederlandse politiek? Dat antwoord kwam een paar dagen later, in de persoon van Eberhard van der Laan. De PvdA-minister noemde Wilders ‘gevaarlijk’ en de PVV een gevaarlijk partij, omdat die ‘bepaalde problemen generaliseert en pseudo-oplossingen kiest, die ver van de rechtsstaat afstaan’.
Hoe je problemen kunt generaliseren weet ik niet, maar goed: de bedoeling was helder.

De eerste reacties waren positief. In de Volkskrant schreef redacteur Malou van Hintum: ‘Eindelijk een sociaal-democraat die zijn nek durft uit te steken.’ Een paar dagen later deed Van der Laans voorganger, Ella Vogelaar, er nog een schepje bovenop. De PVV stamt rechtstreeks af van Mussert en de NSB, zei Vogelaar. En zij kan het weten, want ze is ooit lid geweest van de CPN, een partij die rechtstreeks afstamt van Josef Stalin, ook een beroemde seriemoordenaar uit de wereldgeschiedenis.

Toch werd het tijd dat iemand Wilders nu eens tegensprak, want zo kon het natuurlijk niet doorgaan. Van der Laan, een slimme jurist met een eigen kantoor, zou Wilders eens op zijn nummer gaan zetten. Snel zouden de oude politieke verhoudingen worden hersteld.

Ik moet opbiechten dat ik uitkeek naar de botsingen tussen Van der Laan en Wilders. Leven in de brouwerij, altijd leuk! Maar toen kwam dat bericht in NRC/Handelsblad: ‘Van der Laan wil onder strikte voorwaarden voorlopig nog toestaan dat inburgerende vrouwen apart van mannen les krijgen. Ook al is dat in strijd met onze grondwaarde dat vrouwen en mannen gelijk zijn.’

Van der Laan is bang dat vrouwen anders helemaal niet komen, maar dan moet volgens de minister ‘wel vanaf de eerste les duidelijk zijn dat die aparte klas een bizarre situatie is’. Ik nam vol onbegrip kennis van dit bizarre argument. Vrouwen worden van de mannen gescheiden, om vervolgens te leren dat mannen en vrouwen in Nederland juist niet van elkaar gescheiden worden. Bovendien moet vanaf de eerste les aan de vrouwen worden duidelijk gemaakt dat zij in een bizarre situatie terecht zijn gekomen. Sorry hoor, maar mij lijkt dat een didactiek van niks.

Eigenlijk is die hele uitleg van Van der Laan te bespottelijk voor woorden, te meer daar hij ook nog een partij heet te vertegenwoordigen die vrouwenrechten traditioneel hoog in het vaandel draagt. Logisch dat PVV’er Fritsma de minister kon voorhouden dat die, mocht hij langs de feministische meetlat worden gehouden, vermoedelijk ‘uitkomt op een score van min tweehonderdduizend’. Een echt weerwoord had Van der Laan niet, aldus de Volkskrant.

Het gevecht is nauwelijks begonnen of nu reeds doemt de vraag op of Van der Laan wel de juiste opponent is van Wilders. Met zulke argumenten breng je het niet ver tegen de blonde weldoener uit Venlo. Het verbaasde mij daarom niet dat Maurice de Hond weer een zetel minder voor de PvdA telde.

Binnenland Bestuur, 26 juni 2009