Van Richard Dawkins tot Susan Smit

HUMAN

Welcome home! Het nieuwe seizoen begint weer. Wij wensen u veel religieus plezier!

THE GREATEST SHOW ON EARTH

Het nieuwe boek van Richard Dawkins is uit!

Het heet The Greatest Show on Earth en draagt als ondertitel: The Evidence for Evolution.

The Greatest Show

Omdat het boek pas net in mijn bezit is, ben ik nog niet verder gekomen dan de inleiding, maar daarin wordt meteen de toon gezet. Dawkins vergelijkt de ontkenners van de evolutie met de ontkenners van de Holocaust.

Hij komt trouwens ook met een andere, misschien wat meer subtiele vergelijking. Denk eens aan de classicus, schrijft Dawkins zo ongeveer, die zijn hele leven in dienst stelt van de studie van de Oudheid. Hij verdiept zich in de oude Grieken en Romeinen. Dan wordt de classicus geconfronteerd met een gelovige die zegt : alles wat je weet over de Oudheid bestaat alleen maar in je hoofd. Dat is allemaal niet echt gebeurd. In ons Heilige Boek staat namelijk dat de wereld pas duizend jaar geleden is geschapen.
Wordt vervolgd, als ik meer gelezen heb.

EEN MOSLIM JULES CROISET IS OPGESTAAN

Herinnert u zich de zaak-Croiset nog?

Die speelde zich in 1987 naar aanleiding van de opvoering van het stuk Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder. In dat stuk komt een Jood voor, die op een ongunstige wijze wordt neergezet – overigens zijn praktisch alle personages in dat stuk onsympathiek.

Onder leiding van een emotionele Jules Croiset heeft toen een groep demonstranten geprobeerd de opvoering van het stuk wegens vermeend antisemitisme te voorkomen, wat in eerste instantie ook gelukt is. Croiset ging daarin zo ver dat hij zijn eigen ontvoering ensceneerde. Ook bedreigde hijzelf zijn eigen kinderen per telefoon, dat allemaal met de suggestie dat extreem-rechts Nederland erachter zat.

Jules CRoiset

Op het hoogtepunt van de affaire werd Croiset in het Belgische Charlerois gevonden. Hij zei te zijn ontvoerd en vastgebonden. Tenslotte zou hij gekneveld in een rioolbuis zijn achtergelaten, waar hij zich tenslotte ook hij bevrijd. Met dit verhaal meldde hij zich bij de politie.

Uit onderzoek bleek later dat Croiset het verhaal helemaal uit zijn duim had gezogen. Daarom noemde Theo van Gogh hem “de riooljodelaar van Charlerois”. Harry Mulisch schreef later het boekenweekgeschenk over de figuur van Croiset.

Lees, indachtig deze zaak, het verhaal van moslimvoorman Noor Ramjanally uit het Engelse Loughton. De overeenkomsten zijn treffend. Ramjanally beweerde ontvoerd te zijn door “de racisten van de Britse National Party”. Hij werd vastgebonden en in een bos achtergelaten, waar hij zich tenslotte wist te bevrijden. Ook hij liep huilend naar de politie, en ook bij hem kwam het al snel uit dat het hele verhaal gelogen was. Zelf uiterlijk lijkt Noor Ramjanally zelfs een beetje op Jules Croiset. Zie hem hier (rechts) bij zijn aangifte

Noor Ramjanally

Hier het verhaal, zoals het stond in The Daily Mail:

Muslim community leader arrested for ‘making up BNP kidnap story

Community leader Noor Ramjanally has been arrested for perverting the course of justice

A Muslim community leader who claimed he was kidnapped from his home at knifepoint and dumped in woodland after a BNP hate campaign has been arrested for perverting the course of justice.

Noor Ramjanally, 36, alleged that he was abducted by two men, bundled into a car boot, driven to Epping Forest in Essex and ordered to stop his religious work.

The BNP had been accused of whipping up racial tensions in the area after it issued an inflammatory leaflet about Mr Ramjanally’s Islamic community group – the first in Loughton.

His alleged ordeal became a cause celebre among the Muslim community both locally and nationally after it was given widespread coverage.

But today Mr Ramjanally was arrested amid suggestions that he made the whole incident up.

An Essex Police spokesman said: ‘A man has been arrested in connection with an ongoing police investigation into an alleged abduction in west Essex.

“Police were contacted on Monday August 24 by a man who stated that he had been abducted from his home in the Valley Hill area of Loughton.

“On Thursday September 3, police arrested a 36 year-old man from the town on suspicion of perverting the course of justice.’

Mr Ramjanally had also alleged that his Loughton home was firebombed in July and that he had received hate mail threatening his family.

Recalling the supposed abduction, he said: “I have got the whole UK Muslim community behind me now. I am not just on my own.”

And after the alleged arson attack, high-profile community figures, including Loughton Mayor Ken Angold-Stephens, religious leaders, teachers and members of the police attended the hall where he holds prayer sessions in a show of support.

Telling of the ‘kidnapping’, Mr Ramjanally claimed he feared he was about to be murdered when the car stopped and one of the kidnappers said ‘Let’s do it here.”

Instead, the pair were said to have marched him deep into the forest in silence before warning him: “We don’t want the Islamic group in Loughton’.

Married father-of-one Mr Ramjanally, said he thought the attack had been inspired by the BNP.

In the latest edition of the BNP’s ‘Epping Forest Patriot’, delivered to many households in Loughton, it attacked his hiring of a local hall on Friday afternoons for two hour prayer sessions.

Under a picture of a union flag being eaten away by the Islamic moon and crescent, the leaflet says: ‘In parts of neighbouring Redbridge and east London the Islamification process is almost complete.

‘Cockney culture destroyed and East End community spirit just a fading memory.’

‘The BNP love Loughton and we’ll do all in our power to prevent Islam creeping into our town.’ The BNP, which has four councillors in the area, believes the Islamic group is a prelude to building a mosque. Its leaflet is headed in capital letters: “No mosques in Loughton!”

Mr Ramjanally said: ‘The men did not say anything about the BNP or who they were, but it is only the BNP who want my Islamic group out of Loughton.

He added: ‘I believe the BNP campaign has inspired the violence’.

De neiging om een martelaar te willen zijn, zal wel in ieder mens zitten, maar je krijgt de indruk dat religieuze wel sterk helpen bij de uitvoering daarvan.

VOORGANGER VERVOLGD VANWEGE AANZETTEN TOT KINDERMISHANDELING

Arme Gertjan Goldschmeding!

Zo ben je voorganger bij je eigen gemeente en zo moet je je melden bij de politie.

Gertjan Goldschmeding

“Wie zijn kind liefheeft, spaart de roede niet”, dat was de Bijbelse strekking van zijn preek bij zijn pinkstergemeente in Amerfoort, oftwel bij het Amersfoorts Christelijk Centrum ACC.

Het woord “roede” wordt niet gebruikt in de betekenis die Gerard Reve er altijd heeft gegeven. Maar misschien meende de politie toch enige verwantschap te herkennen.

Hier het bericht, zoals het stond in Kerknieuws:

Die regel uit het Oude Testament zette voorganger Gertjan Goldschmeding van de ACC-Jouw kerk in Amersfoort ertoe aan om te preken over de pedagogische tik voor kinderen als opvoedingsmethode.

De predikant moest zich woensdag op het politiebureau melden op verdenking van opruiing. Eerder arresteerde justitie hem op verdenking van kindermishandeling. Dat heeft de ACC-Jouw kerk woensdag bekendgemaakt.

“Minister Donner zegt, hier moeten we een stokje voor steken. Maar het mag niet zo zijn dat ik mijn geloof niet mag uiten”, aldus de beschuldigde dominee. In een tik op de twee “zachte kussentjes” ziet de voorganger niets verkeerds. “Die heeft God niet voor niets geschapen”, aldus de predikant die de Bijbel letterlijk interpreteert.

De ACC-Jouw kerk vindt dat de pedagogische tik mishandeling en het slaan van kinderen juist voorkomt. “Door een gebrek aan goed onderwijs over opvoeding kunnen er situaties van onmacht onstaan. En onmacht kan leiden tot kindermishandeling. Mijn onderwijs over opvoeding leidt juist niet tot situaties van onmacht, en dus niet tot kindermishandeling”, zegt de dominee. De pedagogische tik ziet hij als een effectief onderdeel van de opvoeding.

De dominee en zijn vrouw werden al in maart gearresteerd en verhoord. “We werden ervan verdacht onze kinderen te mishandelen”.  Goldschmeding werd gezegd zijn ideeën over de corrigerende tik niet meer te mogen prediken. “En dus vertelt justitie dat ik de Bijbelpassage niet meer mag onderwijzen. Maar het is geen doctrine die ik heb bedacht”, aldus een verontwaardigde dominee.

De ACC-Jouw kerk vindt dat door het verbieden van de opvoedingspreken niet alleen de godsdienstvrijheid in het geding is, maar ook dat het de maatschappelijke discussie over opvoeding blokkeert.

De dvd’s waarop een gezinsconferentie van de kerk is te zien waarin de dominee preekt over de opvoedingsmethode, zijn door justitie in beslag genomen. “Die uitzendingen zijn gewoon op onze site te zien. Wij hebben niets te verbergen”, aldus de dominee.

De ACC-Jouw kerk werd in 1994 opgericht. ACC staat voor Amersfoorts Christelijk Centrum. De kerk verzorgt ook diensten in Amsterdam.

Goldschmeding – een joodse naam trouwens – krijgt dus een corrigerende tik van het Openbaar Ministerie. Misschien is de kwestie ook iets voor het consumentenprogramma Radar. Als ik het goed heb, is presentatrice Antoinette Hertsenberg lid van deze gemeente.

LIBRIS MAAKT ZICH BELACHELIJK MET SUSAN SMIT

Susan Smit, ex-fotomodel en heks op hakken, is als jurylid benoemd voor de Librisprijs.

Kan het gekker?

De Librisprijs maakt zich daarmee volkomen belachelijk. Stuur die prijs op een bezemsteel maar de ruimte in. Onbegrijpelijk dat Aleid Truijens van zo’n jury deel wil uitmaken. Heeft dan niemand in literair Nederland nog enig zelfrespect? Maak ook een spirituele reisgids door allerlei websites over te schrijven en je schopt het ver.

Laatst zorgde Susan trouwens voor enige ophef binnen de EO-gelederen, zoals te lezen valt in het volgende stukje uit Trouw:

Susan Smit

Heks en schrijfster Susan Smit en EO-gezicht Manuel Venderbos hebben veel gemeen, blijkt uit een vraaggesprek. Venderbos wijst nergens hekserij expliciet af, terwijl zijn broodheer daar zeer stellig in is.

„Eigenlijk heb ik helemaal niks met religie, met regeltjes en dogma’s”, zegt EO-presentator Venderbos (’Jong’) in Health Magazine, een blad van zorgverzekeraar Groene Land Achmea. Het periodiek interviewt de EO’er samen met Susan Smit, schrijfster en heks. Er zijn verschillen, maar, concludeert het blad, de overeenkomsten zijn groter.

Voor beiden draait hun spirituele leven om persoonlijke beleving. Venderbos: „Spiritualiteit zit voor mij in ervaringen. In de dingen die ik dagelijks beleef.” Smit: „Net als bij jou zit spiritualiteit voor mij in ervaringen, in dagelijkse gebeurtenissen.”

De ervaringen waaraan zij hun inspiratie ontlenen, zijn wel verschillend. Venderbos heeft ’ervaringen met God en met Jezus’, Smit noemt ’het goddelijke iets wat voelbaar is in jezelf en in alles wat leeft. Je kunt het verbeelden met symbolen, vertellingen en mythen, maar dan cirkel je er toch een beetje omheen’.

Venderbos kreeg onlangs van zijn werkgever een verbod op deelname aan de Gay Pride; hij had willen meevaren met een bootje vol christenhomo’s. Met het dubbelinterview met een heks loopt hij het risico dat de achterban van de Evangelische Omroep opnieuw flink opschrikt.

Hekserij is voor reformatorische en evangelische christenen namelijk iets verschrikkelijks. Op de website van de omroep staat een gesprek met een bekeerde heks die hekserij-beoefenaren waarschuwt. Ze stellen anderen bloot aan het ’gevaar van de demonische wereld’. „Deze mensen gaan verloren doordat ze misleid zijn. God is heel radicaal op dit punt.” De bijbelverwijzing die de ex-heks gebruikt, roept op om mensen die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken te stenigen, een straf vergelijkbaar met die voor homoseksuele praktijken.

Deze theologische notities uit het EO-internetdossier ’Bovennatuurlijk’ komen voor rekening van de omroep, zegt woordvoerder Jop Douma. In het dossier zegt de bekeerde ex-heks stellig dat christenen moeten vertellen dat hekserij fout is.

Venderbos doet dat in het vraaggesprek niet. Volgens Douma ’wijzen EO’ers hekserij af en houden ze zich er verre van’, maar zegt Venderbos niets over de hekserij van Smit uit ’een stuk respect’.

„Venderbos is niet geïnterviewd over hekserij, maar gaat een menselijk gesprek met een witte heks aan.”

Er zijn wel verschillen tussen de heks en de christen. Smit put uit ’een beetje Jezus, een beetje Deepak Chopra’, Venderbos reageert: „Als je het niet erg vindt, houd ik het vooral even bij Jezus. Maar allebei houden we het denk ik dichtbij onszelf.”

Smit stelt verrast vast: „Jij bent echt een heel moderne, zelfdenkende christen. Jij laat je bij het maken van keuzes niet leiden door angst voor de toorn van God, zoals veel traditionele God-vrezende christenen, maar door jezelf.”

Het slot van het interview bevestigt dat de sfeer tussen christen en heks prima is. „De christen en de heks. Wie daar nu nog een onoverbrugbare kloof tussen ziet, is niet meer van deze tijd.” Douma zegt namens de EO dat Venderbos zich in die conclusie niet kan vinden.

Lees hier het interview met Venderbos en Smit .

Ik bedoel maar: Susan Smit als jurylid van de Librisprijs – een aanfluiting!

JOODSE OPLOSSING VOOR HOMO’S  MET EEN KINDERWENS

Rabbijn Menachem Burstein (zie foto) heeft er wat op gevonden! Hij blijf je homo, maar krijg je toch een kind.

Niet het ei van Columbus, maar het ei van Burstein. Het lijkt me trouwens ook iets voor gereformeerden, moslims en al die anderen die homoseksualiteit zien als een zonde. De rabbi heeft dit bedacht, aldus Holebi.nl:

Menachum Burstein


Een Joods initiatief werd ingeleid door Rabbijn Menachem Burstein (foto), hoofd van het prestigieuze Orthodoxe ‘Puah Institute  tijdens de conferentie
Parenthood at any cost. Hij zegt dat hij benaderd is door een aantal Joodse homo’s die kinderen willen, maar die de joodse religie niet willen overtreden.

Zijn idee is dat een homo een vrouw moet zoeken met wie hij zal huwen, maar enkel om kinderen op de wereld te zetten. Op hetzelfde moment zet hij zijn relatie voort met zijn mannelijke partner, maar zonder penetratie. Deze laatste relatie mag niet seksueel zijn. Hier bovenop moet de homo begeleid worden door een religieuze psycholoog.

Hij voegt er nog aan toe dat dit uiteraard niet het ideale huwelijk is. En een homo die verlangens heeft naar een andere man, begaat geen zonde. Hij mag alleen deze verlangens niet omzetten in daden, want dat is wel duidelijk een zonde. Mensen van hetzelfde geslacht die zich tot elkaar aangetrokken voelen, mogen niet gestraft worden. Er zal wel moeten onderzocht worden welk effect deze vorm van relaties gaat hebben op de kinderen.

Bijna aandoenlijk van suffigheid. Vroeger trouwde gewoon als homo met je nicht. Vandaar het woord.

TALIBAN HEEFT OPLOSSING VOOR OVERGEWICHT

Het stond in De Telegraaf, maar dit keer is het vast waar. Deze kop stond erboven: Seks weigeren? Dan uithongeren.

NEW YORK – Afghanistan heeft een wet goedgekeurd die de discriminatie van vrouwen van de sjiitische minderheid legaliseert, zo meldt vrijdag de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Zo mogen echtgenoten hun vrouw alle voedsel onthouden als zij seksuele betrekkingen weigeren.

De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op de Afghaanse president Hamid Karzai om de nieuwe wet te veranderen, stelt HRW in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Seks weigeren


In maart ontstond internationaal verontwaardiging over een wetsontwerp dat gezinskwesties moest regelen voor de sjiitische minderheid in Afghanistan, die 10 à 20 procent van de bevolking uitmaakt. Zo zouden vrouwen het huis niet mogen verlaten zonder toestemming van hun man. Ook zouden zij minimaal eens in de vier dagen seks moeten toestaan.

Tegen het wetsontwerp protesteerden onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Na protest en een maatschappelijk debat in Afghanistan werd het wetsontwerp afgezwakt. De uiteindelijke tekst die in werking is getreden, geeft de man wel nog het ‘recht’ om de vrouw eten te onthouden als zij de seksuele wensen van de man niet vervult. Ook mogen vrouwen niet zonder toestemming van hun echtgenoot werken. Verkrachters kunnen strafvervolging afkopen met ‘bloedgeld’.

Ook kunnen moeders volgens de nieuwe wet niet de voogdij over kinderen krijgen; die blijft voorbehouden aan vaders en grootvaders. Volgens HRW gaat het om het soort wetten die tot het verleden zouden moeten behoren sinds de val van de Taliban. Toch zou Karzai zich ermee akkoord hebben verklaard in ruil voor steun van sjiitische fundamentalisten bij de presidentsverkiezingen op 20 augustus. „ De rechten van Afghaanse vrouwen worden door machtige mannen verscheurd, die vrouwen gebruiken in manoeuvres om de macht”, aldus HRW.

Een goede methode om te lijnen, de Taliban kan daar niet genoeg om geprezen worden.

Humanistische Omroep, 4 en 7 september

LIBRIS MAAKT ZICH BELACHELIJK MET SUSAN SMIT

Susan Smit, ex-fotomodel en heks op hakken, is als jurylid benoemd voor de Librisprijs.

Kan het gekker?

De Librisprijs maakt zich daarmee volkomen belachelijk. Stuur die prijs op een bezemsteel maar de ruimte in. Onbegrijpelijk dat Aleid Truijens van zo’n jury deel wil uitmaken. Heeft dan niemand in literair Nederland nog enig zelfrespect? Maak ook een spirituele reisgids door allerlei websites over te schrijven en je schopt het ver.

Laatst zorgde Susan trouwens voor enige ophef binnen de EO-gelederen, zoals te lezen valt in het volgende stukje uit Trouw:

Susan_Smit_2.bmp

Heks en schrijfster Susan Smit en EO-gezicht Manuel Venderbos hebben veel gemeen, blijkt uit een vraaggesprek. Venderbos wijst nergens hekserij expliciet af, terwijl zijn broodheer daar zeer stellig in is.

„Eigenlijk heb ik helemaal niks met religie, met regeltjes en dogma’s”, zegt EO-presentator Venderbos (’Jong’) in Health Magazine, een blad van zorgverzekeraar Groene Land Achmea. Het periodiek interviewt de EO’er samen met Susan Smit, schrijfster en heks. Er zijn verschillen, maar, concludeert het blad, de overeenkomsten zijn groter.

Voor beiden draait hun spirituele leven om persoonlijke beleving. Venderbos: „Spiritualiteit zit voor mij in ervaringen. In de dingen die ik dagelijks beleef.” Smit: „Net als bij jou zit spiritualiteit voor mij in ervaringen, in dagelijkse gebeurtenissen.”

De ervaringen waaraan zij hun inspiratie ontlenen, zijn wel verschillend. Venderbos heeft ’ervaringen met God en met Jezus’, Smit noemt ’het goddelijke iets wat voelbaar is in jezelf en in alles wat leeft. Je kunt het verbeelden met symbolen, vertellingen en mythen, maar dan cirkel je er toch een beetje omheen’.

Venderbos kreeg onlangs van zijn werkgever een verbod op deelname aan de Gay Pride; hij had willen meevaren met een bootje vol christenhomo’s. Met het dubbelinterview met een heks loopt hij het risico dat de achterban van de Evangelische Omroep opnieuw flink opschrikt.

Hekserij is voor reformatorische en evangelische christenen namelijk iets verschrikkelijks. Op de website van de omroep staat een gesprek met een bekeerde heks die hekserij-beoefenaren waarschuwt. Ze stellen anderen bloot aan het ’gevaar van de demonische wereld’. „Deze mensen gaan verloren doordat ze misleid zijn. God is heel radicaal op dit punt.” De bijbelverwijzing die de ex-heks gebruikt, roept op om mensen die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken te stenigen, een straf vergelijkbaar met die voor homoseksuele praktijken.

Deze theologische notities uit het EO-internetdossier ’Bovennatuurlijk’ komen voor rekening van de omroep, zegt woordvoerder Jop Douma. In het dossier zegt de bekeerde ex-heks stellig dat christenen moeten vertellen dat hekserij fout is.

Venderbos doet dat in het vraaggesprek niet. Volgens Douma ’wijzen EO’ers hekserij af en houden ze zich er verre van’, maar zegt Venderbos niets over de hekserij van Smit uit ’een stuk respect’.

„Venderbos is niet geïnterviewd over hekserij, maar gaat een menselijk gesprek met een witte heks aan.”

Er zijn wel verschillen tussen de heks en de christen. Smit put uit ’een beetje Jezus, een beetje Deepak Chopra’, Venderbos reageert: „Als je het niet erg vindt, houd ik het vooral even bij Jezus. Maar allebei houden we het denk ik dichtbij onszelf.”

Smit stelt verrast vast: „Jij bent echt een heel moderne, zelfdenkende christen. Jij laat je bij het maken van keuzes niet leiden door angst voor de toorn van God, zoals veel traditionele God-vrezende christenen, maar door jezelf.”

Het slot van het interview bevestigt dat de sfeer tussen christen en heks prima is. „De christen en de heks. Wie daar nu nog een onoverbrugbare kloof tussen ziet, is niet meer van deze tijd.” Douma zegt namens de EO dat Venderbos zich in die conclusie niet kan vinden.

Lees hier het interview met Venderbos en Smit .

Ik bedoel maar: Susan Smit als jurylid van de Librisprijs – een aanfluiting!

JOODSE OPLOSSING VOOR HOMO’S  MET EEN KINDERWENS

Rabbijn Menachem Burstein (zie foto) heeft er wat op gevonden! Hij blijf je homo, maar krijg je toch een kind.

Niet het ei van Columbus, maar het ei van Burstein. Het lijkt me trouwens ook iets voor gereformeerden, moslims en al die anderen die homoseksualiteit zien als een zonde. De rabbi heeft dit bedacht, aldus Holebi.nl:

Menachum_Burstein.bmp

Een Joods initiatief werd ingeleid door Rabbijn Menachem Burstein (foto), hoofd van het prestigieuze Orthodoxe ‘Puah Institute’ tijdens de conferentie ‘Parenthood at any cost’. Hij zegt dat hij benaderd is door een aantal Joodse homo’s die kinderen willen, maar die de joodse religie niet willen overtreden.

Zijn idee is dat een homo een vrouw moet zoeken met wie hij zal huwen, maar enkel om kinderen op de wereld te zetten. Op hetzelfde moment zet hij zijn relatie voort met zijn mannelijke partner, maar zonder penetratie. Deze laatste relatie mag niet seksueel zijn. Hier bovenop moet de homo begeleid worden door een religieuze psycholoog.

Hij voegt er nog aan toe dat dit uiteraard niet het ideale huwelijk is. En een homo die verlangens heeft naar een andere man, begaat geen zonde. Hij mag alleen deze verlangens niet omzetten in daden, want dat is wel duidelijk een zonde. Mensen van hetzelfde geslacht die zich tot elkaar aangetrokken voelen, mogen niet gestraft worden. Er zal wel moeten onderzocht worden welk effect deze vorm van relaties gaat hebben op de kinderen.

Bijna aandoenlijk van suffigheid. Vroeger trouwde gewoon als homo met je nicht. Vandaar het woord.

TALIBAN HEEFT OPLOSSING VOOR OVERGEWICHT
Het stond in De Telegraaf, maar dit keer is het vast waar. Deze kop stond erboven: Seks weigeren? Dan uithongeren.

NEW YORK – Afghanistan heeft een wet goedgekeurd die de discriminatie van vrouwen van de sjiitische minderheid legaliseert, zo meldt vrijdag de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Zo mogen echtgenoten hun vrouw alle voedsel onthouden als zij seksuele betrekkingen weigeren.

De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen op de Afghaanse president Hamid Karzai om de nieuwe wet te veranderen, stelt HRW in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Seks weigeren_1.bmp


In maart ontstond internationaal verontwaardiging over een wetsontwerp dat gezinskwesties moest regelen voor de sjiitische minderheid in Afghanistan, die 10 à 20 procent van de bevolking uitmaakt. Zo zouden vrouwen het huis niet mogen verlaten zonder toestemming van hun man. Ook zouden zij minimaal eens in de vier dagen seks moeten toestaan.

Tegen het wetsontwerp protesteerden onder meer de Amerikaanse president Barack Obama en NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Na protest en een maatschappelijk debat in Afghanistan werd het wetsontwerp afgezwakt. De uiteindelijke tekst die in werking is getreden, geeft de man wel nog het ‘recht’ om de vrouw eten te onthouden als zij de seksuele wensen van de man niet vervult. Ook mogen vrouwen niet zonder toestemming van hun echtgenoot werken. Verkrachters kunnen strafvervolging afkopen met ‘bloedgeld’.

Ook kunnen moeders volgens de nieuwe wet niet de voogdij over kinderen krijgen; die blijft voorbehouden aan vaders en grootvaders. Volgens HRW gaat het om het soort wetten die tot het verleden zouden moeten behoren sinds de val van de Taliban. Toch zou Karzai zich ermee akkoord hebben verklaard in ruil voor steun van sjiitische fundamentalisten bij de presidentsverkiezingen op 20 augustus. „ De rechten van Afghaanse vrouwen worden door machtige mannen verscheurd, die vrouwen gebruiken in manoeuvres om de macht”, aldus HRW.

Een goede methode om te lijnen, de Taliban kan daar niet genoeg om geprezen worden.