God en zijn hitmannen

Beweringen en bewijzen

De priester komt voor in vele godsdiensten als een bemiddelaar tussen God en de mens. Meestal is de priester een man, zoals in het katholicisme, maar priesteressen zijn geen uitzonderingen.

Priester

Voor het priesterschap krijg je in de katholieke kerk een opleiding aan een seminarie, die een jaar of zes duurt. Je wordt niet zo maar priester, want aan het eind van de opleiding word je gezegend met speciale bevoegdheden. Je mag preken en je mag de laatste sacramenten toedienen.

Uit deze bevoegdheden blijkt dat het priesterschap geen normaal beroep is. Het is ook een roeping.
Als je bent opgeleid en je wordt door God geroepen, kun je tot priester gewijd worden door een bisschop, of een andere priester. Word je ook nog eens lid van ‘een gemeenschap’, dan kun je de status van pater krijgen. Vroeger zag je paters vaak in zwarte kleding rondfietsen. Er bestaan in de geschiedenis van de mensheid heel beroemde paters, zoals pater Damiaan, Don Camillo en frater Fernantius.

De laatste jaren werd duidelijk dat er iets goed mis is met het priesterschap. Priesters misbruiken kinderen of leiden een seksueel bestaan, dat haaks staat op hun belofte van onthouding. Meer dan eens lijkt er iets te schorten aan de communicatie tussen God en zijn priesters. In Ierland is de situatie zelfs zo erg dat deze krant vorige week op de voorpagina kon melden: ‘Ieren walgen van hun priesters.’ Uit een rapport blijkt dat Ierse paters op grote schaal kinderen hebben misbruikt en dat de bisschoppelijke leiding de resultaten onder de mijter heeft proberen te houden.

Als ongeneeslijke verzamelaar knip ik al een paar jaar elk bericht over paters die niet van de kindertjes kunnen afblijven of die anderszins opvallen door onacceptabel gedrag. Ik zou er een klein boekwerk van kunnen maken, maar voorlopig is mijn collectie nog ongeordend. Wel wil ik, met Sinterklaas in het verschiet, u een kleine bloemlezing aanbieden.

Daar gaan wij, helmen op, God sta ons bij.

In Italië werd Alessandro Vantini op een katholiek instituut voor doven zo vaak door priesters misbruikt dat het voelde ‘alsof hij dood was’. Volgens het laatste onderzoek zijn, over een periode van tien jaar, 73 gevallen bekend geworden van priesters die minderjarigen hebben misbruikt, daarbij waren 235 slachtoffers betrokken. In de Verenigde Staten gaat het inmiddels om honderden gevallen.

Priester2

Recordhouder is de gepensioneerde priester Charles Henry Sylvestre, die heeft toegegeven 61 meisjes te hebben misbruikt in 34 jaar.

Onlangs werd op Schiphol bij een controle een priester aangehouden die onder zijn gewaad 3 kilo cocaïne had verstopt.
In Baltimore is een priester neergeschoten door een man die zei in de kerk misbruikt te zijn en in Australië hebben zich talloze gevallen voorgedaan van priesters die opgewonden werden door jonge jongetjes. De paus heeft daar zijn excuses voor aangeboden.

In België is de pastor van Overpelt aangehouden op verdenking van kindermisbruik. De 44-jarige pastoor zou zich vergrepen hebben aan twee meisjes van 19. De pastor werd al overgeplaatst, toen bleek dat hij gokschulden had en 400 duizend euro uit de kerkkas was verdwenen. Stelen uit de kerkkas door priesters komt regelmatig voor. In New York wordt een priester ervan verdacht 80 duizend dollar te hebben ontvreemd voor verschillende botox-behandelingen en andere chirurgische ingrepen. Het geld was bedoeld voor de renovatie van een godshuis.

Een 37-jarige priester en godsdienstleraar in Canada liet zijn leerlingen lid worden van een geheim bijbelgenootschap en misbruikte ze dan. In Liverpool is de 62-jarige priester William Adams ervan beschuldigd dat hij samen met een vriend heeft geprobeerd een 11-jarig meisje met geld tot seks te verleiden. Adams was al eerder veroordeeld voor verkrachting van een 8-jarige.

Dit jaar wordt de katholieke kerk in Miami geteisterd door een schandaal over een priester die jarenlang een verhouding had met een stripper en ook een kind bij haar heeft verwekt. Onlangs werd op Schiphol bij een controle een priester aangehouden die onder zijn gewaad 3 kilo cocaïne had verstopt.

De priester probeerde de douane wijs te maken dat het om ‘heilig zand’ ging. Priesters worden regelmatig gearresteerd voor drugsbezit, zoals de priester-dealer Christopher Layden uit Chicago. In Bracebridge, Canada, werd een priester in zijn auto aangetroffen terwijl hij een enorme joint zat te roken. De wagen lag vol met marihuana. Volgens de priester wordt deze plant in de Bijbel ‘de boom des levens’ genoemd. In Freiburg staat een priester terecht voor 101 misdrijven, waaronder oplichting ter grootte van 137 duizend euro. En in Portugal is vader Fernando Guerra (74) opgepakt voor illegaal wapenbezit.

Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Ik zou een hele pagina door kunnen gaan, waarbij zou blijken dat priesters een opmerkelijke voorkeur hebben voor gehandicapte kinderen.

Nu kun je zeggen dat ook een priester maar een gewoon mens is, maar ik zou toch graag willen dat God wat beter zou communiceren met zijn hitmannen.

de Volkskrant, 3 decemberZie ook voor reacties.