Over Sinterklaas, moslimwoede en grote billen

HUMAN

GEEN PEPERNOTEN IN DE BIJBEL

Het is morgen Sinterklaas en dat is een mooie gelegenheid om te wijze op de stiupiditeit van twee CDA-kamerleden, overigens hard afgestraft door minister Plasterk. De kamerleden maakten zich zorgen over het kruis op de mijter van Sinterklaas. In Amsterdam bijvoorbeeld rijdt de Sint niet rond met het christelijk kruis, maar met de drie Andreas-kruisjes van de stad.

Is dat geen verloochening van de christelijke cultuur. Het dagblad Trouw had er dit bericht over:

DEN HAAG (ANP) – ,,De regering heeft geen rechtsgrond om zich met de versierselen op de mijter of de tabberd van de goedheilig man te bemoeien.” Dat antwoordde minister Ronald Plasterk (OCW) woensdag op vragen van het CDA. De fractie zat in de maag met het weglaten van het kruisteken op de mijter en de tabberd van de Sint, vooral wanneer hij het multiculturele Amsterdam bezoekt.

Plasterk wijst erop dat het sinterklaasfeest deels christelijk is, maar dat het een complexe ontstaansgeschiedenis kent. De minister en zijn collega van Binnenlandse Zaken sloegen er Gods Woord kennelijk nog eens speciaal op na: ,,Het kabinet heeft in de Bijbel geen Zwarte Pieten, schimmel, pepernoten of stoomboot kunnen ontdekken. Deze essentialia van het sinterklaarsfeest zijn kennelijk niet aan het christendom ontsproten”, aldus de bewindsman.

Hij vindt dat het feest ‘vanzelfsprekend’ in ere moet worden gehouden, maar dat iedereen zelf moet weten hoe hij of zij het viert.


Sint, patroon der liefde

Zoiets is stupide van de kamerleden. In 1949 heeft de beroemde methodoloog A.D. de Groot een psychoanalytische studie over Sinterklaas geschreven: Sint Nicolaas, patroon van liefde. Een jeugdwerk, maar interessant genoeg. Daarin maakt De Groot aannemelijk dat Sinterklaas ook een sterke heidense kant heeft in zijn geschiedenis.

Drie jaar geleden is A.D. de Groot (1914-2006) overleden. In Trouw vond ik nog een oud interview met hem over Sinterklaas.

MOSLIMWOEDE OVER NIET BESTAANDE FILM

Een interessant bericht uit het Nederlands Dagblad van hun  correspondent Harald Doornbos

BEIROET – Moslims in Pakistan en in het Midden-Oosten zijn woedend op Nederland en eisen de ‘economische vernietiging’ van ons land vanwege de publicatie van een anti-islamfilm genaamd 786. Probleem is echter dat de film niet bestaat.

Tientallen religieuze websites in de moslimwereld roepen sinds enkele weken op tot de economische boycot van Nederland vanwege de publicatie van een anti-islamfilm genaamd 786. Ook circuleert er in Pakistan een kettingbrief met daarin een soortgelijke oproep. De kettingbrief wordt met name verspreid via e-mail.

Anderen hebben het ontvangen via hun mobiele telefoon. Het is niet bekend wie de kettingbrief heeft geschreven. In Pakistan wordt de protestbrief onder meer rondgestuurd door de politieke partij Jamaat-e-Islami, die pro-taliban is. Jamaat-e-Islami in Islamabad weigert te reageren op de vraag waarom ze ageert tegen een niet-bestaande Nederlandse film.

De kettingbrief roept moslims op ‘om vijf minuten van hun tijd te besteden aan het doorsturen van dit bericht’. Vervolgens wordt de hoop uitgesproken dat ‘God de verzender van de brief zal belonen’. Merkwaardigerwijs eindigt de brief met de zin ‘Denemarken is aan het verliezen’.

786


Het getal 786 is met name voor moslims in Zuid-Azië een heilig getal. 786 is namelijk het getal dat je krijgt wanneer je de numerieke waarden van de Arabische letters bij elkaar optelt van de zin: ‘Bism’illah ir-Rahman ir-Rahiem’ (‘In de naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle’). Dit is de eerste zin van de Koran. Ook beginnen zo goed als alle Koranhoofdstukken ermee.

,,Het lijkt erop alsof iemand de Wilders-film Fitna en de Deense spotprenten door elkaar heeft gehaald”, vertelt Zia Muhammad Khan, een media-analist in Pakistans hoofdstad Islamabad. Volgens Khan is het allemaal onzin. ,,Film 786 is een klassieke internetmythe”, meent hij. ,,Heel vervelend voor Nederland natuurlijk, want velen hier zijn ervan overtuigd dat het waar is.” Khan wordt er treurig van. ,,Nu worden sommige moslims al boos over dingen die niet eens bestaan.”

Nu nog de woede over een niet bestaande politicus.

BLANKE VROUWEN WILLEN OOK GROTE BILLEN

De associatie is misschien vergezocht, maar via zwarte pieten die tegenwoordig door Marokkaanse jongetjes worden gemolesteerd kwam ik bij het volgende bericht, dat ik vond op Welingelichte Kringen en dat vandaar weer verder verwees naar  The Daily Beast:

Grote billen


Een voormalige Miss Argentinië is deze week overleden tijdens een operatie aan haar zitvlak – niet met de bedoeling het nog slanker te maken, maar juist om het met behulp van silliconen wat extra gewicht te geven.
Hoe triest ook, toch beziet de zwarte schrijver Stanley Crouch op de website The Daily Beast met enig genoegen hoe blanke vrouwen een nieuw schoonheidsideaal omhelzen (dikkere billen) dat eeuwenlang is verfoeid.

Het stevige achterwerk van zwarte vrouwen heeft nooit gepast in het Europese schoonheidsideaal. In de tijd van de slavernij golden de buitengewoon ronde billen van zwarte vrouwen zelfs als bewijs dat zwarten minder menselijk waren.

Zwarte mannen op hun beurt keken met enige verbazing naar de foto’s van blanke vrouwen in de Playboy, met hun lange, lange ruggen die in een vloeiende beweging over leken te gaan in hun benen. Dat het schoonheidsideaal geleidelijk is veranderd is volgens Crouch mede te danken aan Sophia Loren die in ieder geval billen had. Ook de bijdrage van Jennifer Lopez aan de emancipatie van het stevige achterwerk, mag niet onderschat worden.

Het stuk van Crouch staat vol grappen, maar – zo merkt hij zelf op – het lachen vergaat je als de obsessie met uiterlijk vertoon eindigt in een tragedie.

Aan Theodor Holman probeerde ik het evolutionaire verband tussen de billen en de borsten uit te leggen, zoals die eens door Desmond Morris is beschreven. Of het gelukt is weet ik niet. Ik bedoelde het ongeveer zo:

Wat de man in esthetische zin werkelijk aantrekt, zijn de borsten en billen. Volgens Desmond Morris, die het vermoedelijk ook weer heeft van een ander, zijn borsten en billen evolutionair met elkaar verbonden. Toen de mens(aap) nog op handen en voeten liep, was het geslachtsorgaan vooral voor neus en lippen gemakkelijk te bereiken. Die bereikbaar kan men dagelijks op straat gedemonstreerd zien door honden.

Maar toen de mens rechtop ging lopen, was het met die relatieve bereikbaarheid gedaan. In De naakte vrouw huldigt Desmond Morris de opvatting dat de vrouw aanvankelijk gezegend was met “superbillen”, maar dat die door het rechtop lopen evolutionair zijn uitgestorven. Wat de man betreft, viel de schade nog wel mee, omdat zijn pik nu fier vooruit kon wijzen, maar voor de vrouw was het nodig om met de voorkant van haar lichaam een seksueel signaal te kunnen afgeven. Uit die behoefte zijn de borsten voortgekomen, waarbij de ontwikkeling van de billen nog een klap kregen doordat het zwaartepunt bij de rechtop staande vrouw moest worden hersteld.

Enfin. Als de billen weer in zwang zijn, zou dat evolutionair kunnen betekenen dat de mens weer op handen en voeten gaat lopen.

Stel u echter gerust, het is maar een theorie.

Humanistische Omroep, 3 december 2009