Slaat bisschop Eijk zichzelf wel hard genoeg?

HUMAN

JOHANNES PAULUS II GESELDE ZICHZELF

Het belangrijkste nieuws van deze week was dat paus Paulus II zichzelf regelmatig kastijdde met een riem en op een hard grond sliep. Hier het bericht uit NRC Handelsblad:

ROME – Paus Johannes Paulus II kastijdde zichzelf met een riem en sliep regelmatig op de vloer. Dit staat in het gisteren gepresenteerde boek over zijn leven dat op basis van 114 interviews en nooit eerder verschenen brieven is geschreven door de postulator (promotor) van zijn zaligverklaring, Slawomir Oder.

Uit Waarom hij heilig is blijkt dat de vorige paus schreef dat hij in het „geval van een ongeneeslijke ziekte die een goede uitoefening van het Petrusambt verhindert” wilde terugtreden. Ook opperde hij om te stoppen op zijn 75ste, de gebruikelijke pensioenleeftijd voor bisschoppen. Uiteindelijk liet hij het echter aan „de Voorzienigheid” over. Hij trad nooit af.

Geruchten dat Johannes Paulus II zichzelf kastijdde, worden in het boek officieel bevestigd. De paus vastte met regelmaat streng, had een riem in zijn klerenkast hangen waarmee hij zichzelf geselde en die hij ook meenam naar zijn zomerverblijf. „Het was een instrument van christelijke perfectie”, antwoordde postulator Oder gisteren tijdens een persconferentie op de vraag of dat in overeenstemming is met de rooms-katholieke gedachte dat het lichaam een gift van God is.

„Voor Johannes Paulus was de zelfkastijding een getuigenis van zijn geloof’”, aldus de schrijver van het boek dat moet bijdragen aan de zaligverklaring van Johannes Paulus II, die volgens kringen rond het Vaticaan in oktober wordt verwacht.

Het boek bevat ook een nooit verschenen toespraak uit 1981 over het belang van vergiffenis in de maatschappij, vijf maanden nadat hij was neergeschoten door de Turk Ali Agca. De paus vergaf Agca al in de ambulance op weg naar het ziekenhuis, blijkt uit het boek.

Waarom kastijden mensen zichzelf? Om te genieten van pijn? Of om iets te onderdrukken?
De psychoanalytische verklaring is dat mensen die zichzelf geselen dat doen om hun seksuele drang te onderdrukken. Naar die these is zelfs onderzoek gedaan. Inderdaad bleek de seksuele tijdens de zelfkastijding onderdrukt te worden, maar daarna kwam die met dubbele kracht terug.

Arme paus!

Cilice

De Rooms-katholieke Kerk, zo lees ik op Wikipedia onder het lemma “zelfkastijding”  kent onder andere de Cilice, een van origine geitenharen band met metalen ringen, die op hun beurt zijn voorzien van naar binnen gekeerde haakjes. (Zie foto).  Deze band wordt om het bovenbeen gedaan en veroorzaakt pijn. Deze pijn is een soort boetedoening voor de kruisiging van Jezus.

Jammer dat de riem van Johannes Paulus niet is getoond. Ik had graag een beeld gehad van wat wij onder “een instrument van christelijke perfectie” moeten verstaan.

BISSCHOP EIJK: NOG TIEN JAAR LEEGLOOP

Bisschop Wim Eijk lijkt me ook een zelfkweller, maar of wel de riem genoeg gebruikt, vraag ik me af. Bisschop in een instituut zijn dat geen toekomst heeft, moet geen pretje zijn. De bisschop, regelmatig in opspraak, zei er dit over, volgens de Telegraaf:

UTRECHT – De leegloop van de kerken zal nog zeker tot 2020 voortduren. Daarna zal het aantal gelovigen stabiliseren. Dan is nog slechts 10 procent van de Nederlanders praktiserend katholiek. De ontkerkelijking betekent dat er dit decennium nog 1000 kerkgebouwen moeten worden afgestoten, waarvan 400 katholieke kerken.

Wim Eijk


Dat stelt aartsbisschop Wim Eijk, de leider van de katholieke kerk in Nederland, morgen in een exclusief interview met De Telegraaf. De aartsbisschop zegt daarin dat de ‘overbodige’ kerkgebouwen in ieder geval niet als moskee kunnen worden gebruikt.

Duizend christelijke kerken in tien jaar. Dat zijn er honderd per jaar. Dus ongeveer 8 per maand, dus ongeveer 2 per week. De katholieke kerk neemt daarvan bijna de helft voor haar rekening. Waarom het geen moskeeën mogen worden, maar bijvoorbeeld wel discotheken is mij niet helemaal duidelijk.

BLANKE JEZUS VERSUS KOFFIEBOON

Veel christelijk nieuws deze week. Op Kerknieuws.nl  lazen wij onder het kopje “Blanke Jezus wekt woede” het volgende bericht:

Een Britse toneelgroep zoekt een mannelijke, blanke acteur voor de rol van Jezus in een toneelstuk over de lijdensweg. Dit tot woede van anti-discriminatieorganisaties. “Ik dacht dat we het idee van een blanke Jezus los hadden gelaten?”

“Een terugkeer naar conservatieve opvattingen van het geloof. Jezus was een Palestijn en zag er uit als een Palestijn”, zo veroordeelt de auteur van het toneelstuk de keuze van de toneelgroep Wintershall Charitable Company. Maar de producer van het stuk is het daar niet mee eens: “Jezus was blank”.

Met de wens voor een blanke acteur handelt de toneelgroep in principe niet tegen de wet. “Maar Jezus is al zo vaak door mensen met een niet blanke huidskleur gespeeld”, aldus anti-discriminatieorganisaties.

De toneelgroep voert het stuk op Goede Vrijdag op het Trafalgar Square in Londen op.

Er staat van de blanke Jezus dit plaatje bij:

Jezus (blank)

Maar hoe zag Jezus er werkelijk uit?

Daar is wel onderzoek naar gedaan, onder meer in opdracht van de BBC, die in 2001 een levensechte Jezus nodig had voor de dramaserie: The Son of God.

Daarom gaf men de forensische expert Richard Neave de opdracht een computeranimatie van Jezus te maken. En wat deed Neave bij zijn reconstructie? “Hij heeft”, destijds volgens Trouw, “gebruik gemaakt van de schedel van een joodse man uit de eerste eeuw, opgegraven in Jeruzalem. Deze schedel werd geselecteerd uit meerdere skeletten en gold als een doorsnee-schedel”.

Tsja.

Jezus Christus, onze profeet, de man die over water lopen kon, die blinden weer ziend kon maken en lammen weer lopend, die iedere hoer tot deugzaamheid bekeerde, die opstond uit de dood en die het hele mensdom wist te redden. En wat deed Naeve om het uiterlijk van deze goddelijk figuur vast te stellen?

Hij nam een doorsnee-schedel.

Ja, hij nam de schedel van een boekhouder, een handelsreiziger, een man met twee kinderen, één jongetje en één meisje, hij nam iemand met een modaal inkomen van een paar sjekels en meende dat dit wel Jezus zou zijn. “Een donkere, boertige uit het jaar nul”, staat er. Logisch dat Jan Mulder destijds dacht dat Jezus nog het meeste lijkt op Harry Vermeegen. Zelf vind ik dat hij nog de meeste gelijkenis vertoont met Yasser Arafat in zijn jonge jaren, maar daar gaat het niet om. Het is pure blasfemie, want laten wij wel wezen: als iemand geen doorsnee was dan was dat wel Jezus Christus.

De computeranimatie van Neave leverde dit beeld op:

Jezus+Neave

Blank? Of koffiekleur? Wat vindt u: wie lijkt het meest op Jezus?

Humanistische Omroep, 29 januari 2010