Pap, er staat dat je een moordenaar bent

Beweringen en bewijzen

Een maand geleden werd het Hamas-kopstuk Mahmoud al-Mabhouh dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Dubai. Omgebracht. Vermoedelijk gewurgd, al is hij volgens Hamas eerst gemarteld en daarna geëlektrocuteerd.

Mahmoud al-Mabhouh1

Ook wordt beweerd dat al-Mabhouh is vergiftigd. Er zouden pillen in zijn kamer zijn gevonden, om het op een zelfmoord te laten lijken. Al-Mabhouh is gedood door een elfkoppig liquidatieteam, bestaande uit tien mannen en een vrouw. Zijn reisden met valse paspoorten, waarvan de foto’s nu op het internet zijn gezet. Ik kijk naar de elf foto’s en denk: zo zien dus elf moordenaars eruit.

Toch is het nog maar de vraag of die foto’s sporen met degenen die de paspoorten bij zich droegen. Aangezien de aanslag goed is voorbereid, zal er met de foto’s wel zijn geknoeid. 
Het kan dus niemand verbazen als morgen iemand in Meppel wordt herkend, die bewijsbaar nooit in Dubai is geweest.

Mahmoud al-Mabhouh(moordenaars)

Misschien wel bij het ontbijt.

“Hé, pap. Je staat in de krant!”.

“Laat eens kijken, mijn jongen”.

“Pap, ze zeggen dat je een moordenaar bent”.

Melvyn

In zekere zin is het Melvyn Adam Mildiner, een Brit die in Israël woont, al overkomen. Weliswaar was het niet zijn beeltenis op dat fotootje, maar zijn naam stond er wel onder. “Ik ben ongerust en bang”, zei Mildiner, en dat kan ik mij voorstellen. Voor je het weet, klimt er ’s nachts de succubus met het hoofd van Gretta Duisenberg door je raam naar binnen. Of anders wel een strijder van Hamas. Dat Mildiners paspoort nooit gestolen is, maakt de zaak nog gecompliceerder. Een Israëliër die tegenwoordig in Canada woont schijnt al hetzelfde te zijn overkomen.

Op de fotootjes die nu zijn gepresenteerd, zien de elf eruit als gewone mensen. Acht van de elf dragen een bril, wat mij een hoog percentage lijkt, gezien de gemiddelde leeftijd van het liquidatieteam. Die moet ergens tussen de dertig en de veertig liggen. Ongetwijfeld hebben die acht, na hun missie te hebben voltooid, onmiddellijk hun brillen afgezet. Hoe zouden ze er nu uitzien? Stonden de plastische chirurgen de volgende dag al klaar om het uiterlijk van de elf te veranderen, of is dat niet nodig?

Wat trouwens verbaast, is de omvang van het team. Met tien mannen en een vrouw moet er onderweg toch wel iets mislopen, zou je denken. *) Eén komt vast te zitten in de lift of in het verkeer. Een lekke band, een open brug, een politieagent die een bon wil uitschrijven of een auto die niet wil starten. Maar in dit geval niets van dat alles. Alle elf zijn direct na de moord weer veilig teruggevlogen – sommigen naar Europa, sommigen Azië en geen van hen naar de Verenigde Staten. Op de video’s moet ook te zien zijn hoe zij weer zijn aangekomen. Ongetwijfeld hadden ze alleen handbagage bij zich.

Vier van het elftal staan lachend op de foto. Twee lachen zelfs met ontblote tanden. Tot die laatste groep hoort de vrouw Gail Folliard, een aantrekkelijke blondine. Ze lijkt op Patricia Hearst, die in 1974 werd gekidnapt door de Symbiose Liberation Army, een links groepje dat bankovervallen pleegde. Zij werd het slachtoffer van wat tegenwoordig het Stockholm-syndroon heet en ging zelf meedoen aan de berovingen. Een bankcamera legde haar vast, het machinegeweer in de aanslag.

Gail

Gail Folliard, de enige vrouw, zal uitgroeien tot degene die bovenal wordt gezocht. Peter Elvinger, de vermoedelijke leider van de groep, kan niet in haar schaduw staan. De speurtocht zal helemaal op Gail gericht zijn. Ze gebruikte een Iers paspoort, maar is zij wel een “ze”? Volgens sommige berichten zou Gail een travestiet zijn. Als je goed naar de foto kijkt, zou het kunnen. Ze is heel vrouwelijk, maar heeft ook iets mannelijks. Moordenaars zijn in de meerderheid mannen. Om een verwurging uit te voeren, moet je kracht hebben. De man, die op de fotootjes, wordt aangeduid met Michael Bodenheimer lijkt de krachtpatser. Gail stond op wacht, daar is een vrouw weer erg geschikt voor.

Volgens de site Islamic-Intelligence kun je aan de foto’s zien dat het Britse Joden zijn. Dat is nog maar de vraag, hoewel het voor de hand ligt dat de Israëlische geheime dienst achter de aanslag zit. De Israëlische kranten, die nauwelijks opkijken van de liquidatie, vermelden dat Mahmoud al-Mabhouh het brein was achter de wapensmokkel van Iran naar Gaza, waar Hamas de baas is. Vermoedelijk werd al Mabhouh verraden door een Palestijn. Eentje van Hamas, zegt Fatah. Eentje van Fatah zegt Hamas. Verder is het all in the game.

Toch is het een vreemde gedachte dat de elf nu alles in het werk zullen stellen om in hun gedaante als moordenaar van de aardbodem te verdwijnen. Ergens zijn ze veilig, maar ze zullen ook altijd en overal worden gezocht. Wil Gail Folliard geen kinderen, die in een geborgen omgeving opgroeien?

Bij CNN werkt al jaren de geharnaste oorlogscorrespondente Christiane Amanpour (52). Op de vraag van The New York Times wat ze haar zoontje vertelde als zij weer eens een oorlog ging verslaan, antwoordde ze: “Toen hij klein was, zei ik gewoon: ´Mama, gaat aan het werk’”.

de Volkskrant, 18 februari 2010. Zie ook voor reacties.

*) Volgens de laatste berichten zouden het er zelfs zeventien zijn geweest.