Jehova, miss USA & krimpend christendom

HUMAN

Het stond in De Telegraaf en het is misschien wel het allerzieligste bericht dat ik ooit gelezen heb. Het doet denken aan dat verhaal van Gerard Reve over die soldaat, die staande in de kantine van zijn laatste geld – dat was hem door zijn moeder gegeven – een gevulde koek koopt, om die vervolgens uit zijn handen te laten vallen, waarna de koek vertrapt wordt door laars van een soldaat die achter hem staat te wachten.

Maar dit is nog veel erger.

Jehova Getuigen


JONGEN OVERLIJDT NA WEIGEREN BLOED

ENGELAND –  Een Engelse jongen (15) is overleden nadat hij op grond van zijn geloof een bloedtransfusie weigerde.

De jongen, Joshua McAuley, was op weg naar de snoepwinkel toen een op hol geslagen auto hem raakte. Reddingswerkers bevrijdde de jongen, maar die bleek veel bloed te verliezen.

Een helikopter bracht Jashua naar het ziekenhuis, waar hulpverleners hem een bloedtransfusie wilden geven. Dit weigerde de jongen. Naar verluid bleef hij alsmaar de woorden “geen bloed, geen bloed, geen bloed” herhalen.

In Engeland is bij wet bepaald dat artsen zorgvuldig moeten nagaan of jongeren onder de zestien bekwaam genoeg zijn om behandeling te weigeren zonder medeweten of toestemming van de ouders. De jongen was blijkbaar bekwaam genoeg, want de bloedtransfusie werd niet uitgevoerd. Joshua overleed zes uur later. Het is onbekend of zijn ouders in het ziekenhuis aanwezig waren.

Het gaat ook om de details. Op weg naar een snoepwinkel…

Waarmee gesuggereerd wordt dat hij eigenlijk op weg is naar God. Het gaat Joshua hopelijk goed. Misschien zuigt hij op een lolly of eet hij een gevulde koek.

CHRISTENDOM IN WEST-EUROPA KRIMPT DAGELIJKS

Religie zou op de terugweg zijn. Wereldwijd is dat misschien het geval, maar zeker niet in Europa. Daar vallen elke dag honderden christenen van hun geloof. Ik ben geneigd dat als een kwestie van beschaving te zien.

In elke geval is het nu ook geconstateerd door Atlas of Global Christianity, getuige het volgende bericht dat op de site van het Gereformeerd Dagblad is te vinden – behalve dan op zondag.

Hier de eerste alinea’s:

Atlas of Global Christianity


De tijd dat wereldwijd de meeste christenen in West-Europa woonden, is al drie decennia voorbij. Binnen enkele jaren zijn er meer Oost-Afrikaanse dat Europese christenen. Op het hoogtepunt, in 1970, telde West-Europa bijna 147 miljoen christenen.

Maar sindsdien is het eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan, zo blijkt uit de vorige maand verschenen ‘Atlas of Global Christianity’ (Edinburgh University Press).

In het jaar 2000 waren er 135 miljoen christenen en hun aantal zal naar verwachting afnemen tot 110 miljoen in 2100. Wereldwijd zullen dan de meeste christenen in Oost-Afrika wonen: 550 miljoen.

Iedere dag krimpt het christendom in West-Europa een beetje. Agnosten maakten in 1910 ongeveer 0,3 procent van de bevolking uit. Dat percentage ligt nu op 19. Een eeuw geleden waren er nog geen 100.000 atheïsten in West-Europa; in 2010 geloven meer dan 5 miljoen mensen dat er geen God bestaat.

Van 0,3 naar 19%, dat is een stijging van bijna zestig procent. Nog geen vijfhonderd jaar, dan zijn wij er vanaf.

Humanistische Omroep, 21 mei 2010