Voetbal, Lokjoden & de spirituele menspartij

HUMAN

Een tijdje hadden wij elke week in Ketter & Geest een bericht over Soemalië, vermoedelijk het meest gruwelijke land ter wereld – zeker als je geen moslim bent. Sinds het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika is losgebarsten is deze rubriek vervangen door een andere: Voetbal & Religie. Vandaag kunnen wij die twee rubrieken zelfs combineren, getuige dit AD-bericht:

Liefhebbers voetbal afgeslacht na WK kijken

Soemalië & voetbal

MOGADISHU – In Somalië zijn twee mensen gedood omdat zij het WK voetbal zaten te kijken. Tien liefhebbers van het spelletje zijn gearresteerd. Dat meldt de BBC.

Tijdens de wedstrijd Argentinië – Nigeria zaterdag werd het huis waar het WK gevolgd werd, bestromd door militanten.

De slachtpartij is een waarschuwing: het voetbaltoernooi volgen geldt als een reden om mensen met een zweep publiekelijk af te ranselen of slachten. Dat verklaarde ldus Mohamed Abdi Aros, operationeel chef van de groepering Hizbul Islam.

Aros: ,,Het WK is geld- en tijdverspilling en het levert niets op. Het is kijken naar een paar gestoorden die omhoog en omlaag springen.”

Dat moet je Hizbul Islam nagegeven: een paar gestoorden die hoog en laag springen, dat het beslist een mooie definitie van wat voetballen eigenlijk is. Overigens heeft het volgende bericht op de een of andere manier met het vorige te maken:

St. George vlag verboden vanwege racisme en discriminatie

MANCHESTER – Medewerkers van woningbouworganisatie Bolton At Home in Manchester hebben van hun directie te horen gekregen dat ze tijdens het WK voetbal niet de St.George’s vlag (rood kruis op een witte achtergrond) op hun auto mogen zetten. Deze vlag zou van discriminatie en racisme getuigen ten opzichte van degenen die geen fan van het Engelse elftal zijn. Lees het bericht in zijn geheel op Mail-Online:

More than 1,200 housing association staff banned from flying England flags on their OWN cars

St. George vlag


More than 1,200 workers have been banned from flying England flags on their own cars by managers – over fears they could deemed as racist.

Employees at the housing association were sent a group e-mail warning that decking out their personal vehicles with the St George’s flags could ‘discriminate’ against those who don’t support England during the World Cup.

Managers at Bolton At Home in Greater Manchester, which manages 18,200 council houses in Bolton, insist cars owned by their workforce must remain ‘neutral’ in order to treat all its ‘customers with respect and without discrimination’.

But today an employee at the organisation said: ‘It’s an absolute disgrace.

‘All we want to do is show our support for the England football team in the World Cup but we are in effect being told it is racist to start waving the England flag.

‘A ban would be bad enough on company cars but these are our own vehicles and we should be allowed to do what we like with them. This is Big Brother mentality gone bonkers.’

Another worker said: ‘People are decking out the streets and houses in England flags yet the bosses here are being killjoys in the name of political correctness.

‘The message seems to be from them that we should be embarrassed to wave the England flag. Yet all of us think we should be waving the England flag with pride. Don’t our bosses want England to win the World Cup?’

The rule is part of a set of World Cup protocols employees at the company must follow during the tournament.

All staff were sent an e-mail banning them from displaying car flags, stickers, posters and ‘other World Cup merchandise’.

The rule applies to Bolton At Home-branded vehicles, public offices and any personal vehicles used for work and for which an employee claims ‘essential or casual car allowance’.

Staff have also been told not to use work mobile phones to check World Cup scores because it is too expensive.

Lees hier verder.

Ik heb alleen een vraag. Is elke vlag niet discriminerend? De vlag stelt de groep die hij  vertegenwoordigt toch hoger dan al diegenen die daar buiten vallen. Maar misschien is het helemaal niet zo’n slecht idee om alle vlaggen te verbieden.

MARCOUCH WIL LOKJODEN TEGEN GROEIEND ANTISEMITISME

Een opmerkelijk bericht in Elsevier van Jeroen Langelaar, snel door de hele pers overgenomen.

Vanwege het toenemende antisemitisme in Amsterdam wil de PvdA ‘lokjoden’ inzetten; politieagenten die verkleed zijn als joden om daders op heterdaad te betrappen.

Marcouch wil lokjoden inzetten om geweld tegen joden tegen te gaan Marcouch wil lokjoden inzetten om geweld tegen joden tegen te gaan.

Marcouch6


Dat heeft Ahmed Marcouch, voormalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart en vanaf vandaag Kamerlid voor de PvdA, gezegd in een interview met BNR Nieuwsradio.

In Amsterdam durven steeds meer joden niet meer de straat op met een keppeltje, omdat ze door Marokkaanse jongeren uitgescholden, bedreigd of geïntimideerd worden.

Marchouch vindt dit ‘onacceptabel’ en pleit voor daadkrachtig politieoptreden tegen antisemitisme. ‘Ik vind dat je alles moet doen om die etters, die kwelgeesten, die criminelen te pakken.’

‘Wat mij betreft zet je een lokjood in, maar je pakt ze. Je moet alles doen om de pakkans te vergroten. Het lijken incidentjes, maar dit is ernstig.’

‘Het bestrijden is een zaak van ons allemaal en niet alleen van de joodse gemeenschap,’ zegt Marcouch. ‘Een aanval op jood is een aanval op mij, en op ons.’

Eerder deze week eiste hij bij een homobetoging in Amsterdam voor strengere straffen op geweld tegen homo’s. ‘Deze jongens hebben een speciale behandeling nodig. Die moeten geknipt en geschoren worden voordat ze weer op straat staan.’ Geert Wilders (PVV) liet eerder weten wel wat te zien in ‘lokhomo’s’.

Een goed idee! Alleen is de analogie wel juist?

Lokeend

Lokjood is afgeleid van het woord lokeend. (lees ook.) Dat is, volgens de Dikke van Dale, “een tamme eend, die wilde eenden naar de kooi lokt”. Daarna moet de houten namaakeend zijn gekomen, speciaal door jagers ingezet om wilde eenden op korte afstand te kunnen afschieten. Naar analogie van de lokeend zou de lokjood er strikt genomen toedienen om andere Joden te lokken. Zijn al die Joden eenmaal rond de lokjood verzameld, dan is het des te gemakkelijker ze in te rekenen of neer te knallen. Maar dat is niet helemaal wat Marcouch heeft bedoeld.

Marcouch wil de lokjood niet gebruiken om de prooi te lokken, maar juist om de jagers te lokken. In ons Nederlandsch-Indië, dat wij helaas zijn kwijt geraakt, bonden de inboorlingen een gnoekalfje vast in een kooi, opdat de tijger kon worden verleid naar binnen te sluipen. Multatuli heeft dat nog beschreven. Op een wat lager niveau wordt bij het jagen op de vos nog wel eens een vastgebonden konijntje gebruikt. De lokgnoe of het lokkonijn zouden dus meer geschikt zijn om als voorloper van de lokjood aan te wijzen, maar helaas geeft de Van Dale noch de lokgnoe noch het lokkonijn als een apart lemma.

Humanistische Omroep, 18 juni 2010.