Vuvuzela, keppeltjesdag en Jezus aan de paal

HUMAN

In deze laatste aflevering van het seizoen ook de laatste aflevering van Voetbal & Religie, hoewel het WK in Zuid-Afrika nog niet is afgelopen. De hoofdrol was niet weggelegd voor de spelers, maar voor de vuvuzela, de lawaaitrompet die het genieten van een wedstrijd bijna onmogelijk maakt.

Vuvuzela

Alles wat met het WK te maken heeft, gaat over geld en dat geldt ook voor de vuvuzela.
Er is zelfs een christelijke kerk die copyrights laat gelden op de vuvuzela. De stichter zou de trompet in een onhelder moment hebben uitgevonden, getuige het volgende bericht:

Zuid-Afrikaanse Evangelische kerk uitvinder vuvuzela

Een Zuid-Afrikaanse Evangelische kerk is als uitvinder van de vuvuzela erkend. De Zulu amaNazareth kerk sloot vandaag een akkoord met de officiële fabrikant van de plastic versie van de lawaaitrompet.

“De illegale fabrieken sluiten, wordt onze eerste bekommernis”, zegt woordvoerder Enoch Mthembu. “In China worden vuvuzela’s voor spotprijzen geproduceerd. Dat kan niet. De vuvuzela is een Zuid-Afrikaans instrument en moet hier gemaakt worden.”

Neil van Schalkwyk, baas van Masincedane Sport, dat de vuvuzela tien jaar terug op de markt bracht, bevestigde dat er een compromis bereikt werd met de kerk, die al vijf jaar probeert een deel van de winst te krijgen.

Isaiah Shembe


De Zulu ama Nazareth kerk hanteert een mengeling van christelijke en zulu-tradities. Ze werd in 1910 gesticht door Isaiah Shembe
(zie foto), die als een Afrikaanse mesias vereerd wordt. De kerk telt zo’n 4 miljoen gelovigen. Shembe liet zijn volgelingen bij ceremonies op de hoorn van een antilope of op een uitgeholde rietstengel blazen, zolang het maar een eentonig geluid opleverde.

In de jaren tachtig introduceerden supporters van Amazulu, een team uit Durban, de vuvuzela in het voetbal. Hun voorbeeld werd gevolgd door de fans van de Kaizer Chiefs, één van de grote teams uit Soweto. Van Schalkwyk leerde het kennen toen hij bij de junioren voetbalde. Hij startte de productie van de plastic versie in 2001. Met een uitgekiende marketingcampagne kreeg hij de vuvuzela vorig jaar tijdens de Confederatiebeker in de Zuid-Afrikaanse stadions. Nadien veroverde het vaak vervloekte tuig de Wereldbeker en de ganse wereld”.

Nog even en de katholieke kerk gaat octrooi aanvragen op het kruis. Maar ten onrechte, zoals aan het eind van deze aflevering zal blijken! Lees daar verder.

Terug naar de vuvuzela. Die heeft al veel ergernis en verdriet veroorzaakt, zoals onder meer blijkt uit dit bericht:

Mishandeling na incident met vuvulzela

Novum – Een man uit ‘s Gravenzande is donderdagnacht in Leeuwarden door vier mannen in elkaar geslagen nadat hij klaagde over getoeter met een vuvuzela in zijn oor. De man liep over straat en werd zomaar in zijn oor getoeterd.
In de discussie daarna liep hij klappen op, waarbij de belager hulp kreeg van drie andere mannen, meldt de politie.


Het slachtoffer liep daarna hevig bloedend naar zijn auto. De politie werd niet gebeld, maar vond de plas bloed en volgde het spoor naar de auto van de man. Die zat versuft in het voertuig. De agenten brachten hem naar een ziekenhuis. De aard van zijn verwondingen is niet bekend.

De politie is op zoek naar getuigen. Van twee daders is een signalement bekend. Het gaat om een man met een getint uiterlijk en een rastakapsel en een andere getinte man met een donkere zonnebril met een wit montuur.

Maar het opmerkelijkst bericht, betreffende de goddelijke trompet, is toch hier te lezen:

Vuvuzela anaal ingebracht

Hoe het ook zij, volgens Het Laatste Nieuws is in het Daktari Medical Center (niet te verwarren met de dierenkliniek) te Johannesburg een Zuid-Afrikaanse supporter opgenomen met een vuvuzela in de bips. De toeter zou rectaal zijn ingebracht door enkele Uruguayaanse supporters die het helemaal hadden gehad met de monotone herrie die het ‘muziekinstrument’ voortbrengt. Een verpleegkundige zou alle begrip hebben gehad voor de actie van de Uruguayanen: “Ik hou helemaal niet van die vuvuzela’s. Indien ik geen verpleegster zou zijn, en dus niet verplicht om mensen te helpen, zou ik allang dat irritante ding zelf in iemands aars gestoken hebben.”

Aansluitend op dit bericht gaan wij verder met Ahmed Marcouch, het kersverse Kamerlid van de PvdA. Na zijn voorstel om lokjoden in te zetten, heeft hij weer een geweldig idee! Ton Damen kwam er in Het Parool als eerste mee.

Actieplan Marcouch: keppeldag & homoplein

AMSTERDAM – Ahmed Marcouch, gemeenteraadslid en PvdA-Kamerlid, lanceert een gecombineerd actieplan tegen homogeweld en antisemitisme. Een van de opvallendste voorstellen: een jaarlijkse keppeltjesdag.

Marcouch heeft het voorstel gisteren ingediend in de gemeenteraad.

Een van de initiatieven is het op touw zetten van solidariteitsacties. Op keppeltjesdag zouden Amsterdammers allemaal een keppeltje kunnen dragen. Marcouch zei vanmorgen nog te twijfelen over een landelijke actiedag. ”Het is vooral iets voor grote steden, waar mensen uit diverse bevolkingsgroepen moeten laten zien dat zij verdraagzaam met elkaar om willen gaan.”

Keppeltje


Een ander voorstel is een plein in elk stadsdeel dat homo’s speciaal welkom heet met regenboogvlaggen en etalagestickers.

Verder zouden scholen moeten worden getoetst op homovriendelijkheid. Er zouden homo’s werkzaam moeten zijn. Leerlingen moeten daar tolerant mee omgaan.

Marcouch wil homogeweld en antisemitisme op jonge leeftijd aanpakken. Dat kan door ‘modern burgerschap’ vast onderdeel te maken van de opvoedingsondersteuning. Ook wil hij er op toezien dat lessen over de Tweede Werelddoorlog worden gegeven.

Verder vindt de PvdA’er dat slachtoffers van hatecrimes moeten worden bezocht door de burgemeester.
De voorstellen zijn een aanvulling op zijn idee om lokjoden (agenten) in te zetten om daders van antisemitisme te betrappen.

Heeft mijn familie van vaderskant er generaties over gedaan om het keppeltje af te zetten, nou moet die van de moslim Marcouch weer op.

En dan het bericht dat ik al had beloofd:

Jezus stierf niet aan het kruis, maar aan een paal

Jezus Christus stierf niet aan het kruis, maar onder andere omstandigheden. Het beeld van het kruis is gebaseerd op traditie en uitingen in de kunst, en niet op feitelijke gegevens. De kans is groter dat Jezus ‘gekruisigd’ is aan een paal.
Deze conclusie trekt de Zweedse theoloog Gunnar Samuelsson in zijn proefschrift, aan de hand van bestudering van historische bronnen. Samuelsson laat weten dat er een uitgebreide verzameling Griekse, Latijnse en Hebreeuwse literatuur bestaat over de strafmethoden van de Romeinen. Nergens wordt een kruis of kruisiging genoemd.

Jezus aan de paal


Ook het Nieuwe Testament zegt volgens Samuelsson niks over een kruisiging. Het Griekse woord ‘stauros’ dat steeds wordt genoemd, wordt vertaald met kruis, maar betekende in die tijd ‘paal’. Jezus stierf dus niet aan het kruis, maar aan een paal.

Samuelsson weet dat hij met de ontkenning van het kruis veel mensen in het hart raakt. De theoloog is zelf gelovig en beschouwt Jezus als de Zoon van God. “Ik twijfel niet aan het geloof, maar we moeten wel geloven wat er staat”.

Kortom de mensen die nu met een kruis om hun hals of op hun borst lopen, lopen aardig voor paal. Tot het volgend seizoen!

Humanistische Omroep, 25 juni 2010