Wat hebben de NSDAP, de PVV en de TROS gemeen?

Columns

De TROS heeft het Nederlandse volk een zware slag toegebracht door Cornald Maas op staande voet te ontslaan als presentator van het Eurovisie Songfestival. Maas zond een Tweet de wereld in met de volgende tekst: “Grappige exportproducten heeft Nederland: Sieneke, Joran van der Sloot en de PVV”.

Daar gingen ze bij de TROS helemaal van over de rooie. “Ik vind het niet grappig”, zei TROS-directeur Peter Kuipers, “ Sieneke wordt vergeleken met een moordenaar en anderhalf miljoen PVV-stemmers met Joran van der Sloot. Dan is de grens overschreden en dan is het klaar”. Op zijn eigen website sloeg Cornald Maas nog keihard terug met: “TROS op Nederland”.  Ik vrees dat Maas nu ook niet meer bij de beweging van Rita Verdonk hoeft aan te kloppen.

Cornald Maas

Humor is een groot goed. Het is een exportproduct van Nederland. Toevallig ben ik in Duitsland als ik dit stukje schrijf, en daar hebben ze het nog over der Rudi Carell. En elke avond doen ze op de televisie der Louis van Gaal na. Dankzij der Louis hebben de Duitsers hun humor terug. Die hebben zij na 1945 niet meer durven uiten, maar nu durven ook onze Oosterburen weer voorzichtig grappen te maken.

Wat ze ook weer durven, is met vlaggetjes op hun auto’s rond te rijden om het Duitse voetbalteam aan te moedigen. Uitbundige uitingen van nationalisme zijn jarenlang in Duitsland not done geweest, maar nu mag het weer. De Duitsers waren ook reuze blij, toen die Lena Meyer-Landrut in Oslo het Eurovisie Songfestival won. Bondskanselier Angela Merkel noemde Lena “een heerlijke weerspiegeling van het jonge Duitsland”. Stel je eens voor dat onze eigen Jan Peter Balkende had kunnen twitteren dat Sieneke op heerlijke wijze de VOC-geest van Nederland had weerspiegeld door in Oslo te winnen. Aan de TROS had het niet gelegen, want de publieke omroep vertelt JOUW verhaal.

Wat hebben de NSDAP, de PVV en de TROS gemeen?

De NSDAP wilde de Joden verbieden, de PVV wil de Koran verbieden en de TROS wil Cornald Maas verbieden. Behalve de overeenkomsten tussen NSDAP, de PVV en de TROS zijn er tussen die natuurlijk ook verschillen tussen die drie, laten wij wel wezen. Hitler, de baas van de NSDAP, had een snorretje, terwijl de bazen van de PVV en de TROS – respectievelijk Geert Wilders en Peter Kuipers – dat natuurlijk niet hebben. Bovendien begint Hitlers naam met een “H”, terwijl Wilders naam met een “W” begint en die van Kuipers met een “K”.

Hoe moet het verder met het Eurovisie Songfestival nu Cornald Maas van de job is afgehaald? Gaat Nederland dat overleven?  In eerste instantie ben je geneigd te denken: die Peter Kuipers heeft vast iemand, die al in de coulissen staat te trappelen. Ze wilden bij de TROS allang van die Maas af en dan komt elke tweet goed van pas. Behalve de gezellige homopraatjes die Cornald tijdens het songfestival ten beste geeft, schijnt hij bij een concurrerende zender wel eens een kunstprogramma te presenteren en dat kunnen ze bij de TROS natuurlijk niet hebben. De hoge en de lage cultuur verenigen, dat is bij de TROS uitsluitend voorbehouden aan Ivo Niehe.

Cornald Maas, op staande voet ontslagen! Terwijl die jongen natuurlijk gewoon een zzp’er is en helemaal niet ontslagen kan worden.

Toch twijfel ik er over of wij medelijden met hem moeten hebben. Welke serieuze kunstjournalist – iemand die dus heen en weer pendelt tussen Rembrandt, Mulisch en Gerardjan Rijnders – wil nou jaar in jaar uit het songfestival presenteren? En dat nog wel voor de TROS, waar die Peter Kuipers zonder dat Hitler-snorretje de manschappen aanvoert. Begrijpt u het, begrijp ik het?

Camp, my ass.

Alle het goede komt in drieën. De TROS, Peter Kuipers en het Songfestival, laten wij ze snel exporteren.

Het Parool, 3 juli 2010