De hond, de verzekeraar en het multiculturele feest

HUMAN

Sorry, eerst even een opmerkelijk bericht dat niets met godsdienst te maken heeft, enkel en alleen omdat Theodor Holman en ik allebei een hond (Moor & Polly – zie foto) hebben. Ik vond het in Trouw:

Hond ook zonder echte riem ‘aangelijnd’

Een echte hondenriem is niet meer nodig om een hond volgens de wet aangelijnd te hebben. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald.

alt

Een hondenbezitter was beboet omdat zijn hond niet was aangelijnd in een gebied waar dat wel verplicht is. De man had echter wel een elektronische aanlijning, waarmee hij de hond op afstand met stroomschokken kon corrigeren. Daarom tekende hij bezwaar aan tegen de boete, waardoor de zaak uiteindelijk voor de rechter kwam.

Die is nu overtuigd dat de man door deze vorm van aanlijning zijn hond inderdaad onder controle heeft. Toen de wet voor het aanlijnen van honden werd opgesteld, kon de overheid er volgens de rechter geen rekening mee houden dat andere methoden werden ontwikkeld.

Ziet u het schokkende van dit bericht? Stroomstoten! De eigenaar van de hond moet dubbel gestraft worden!

Ruzie tijdens multicultureel feest: woedende Turken vallen Amnesty-spreker aan

Gevonden op de site Nieuw Religieus Peil:

Amnesty International-vertegenwoordiger Heiko Müller wekte tijdens het multiculturele feest ‘Neustadt gegen Fremdenhass’ de toorn op van leden van de Islamitische Kulturverein met zijn oproep een petitie te tekenen voor de vrijlating van de Turkse auteur Dogan Akhanli. Akhanli laat zich zeer kritisch uit over de Armeense genocide.

Leden van de Islamitische Kulturverein probeerden het podium te bestormen onder uitroepen als ‘dit is discriminatie’, ‘we laten ons niet beledigen’. Waarop Müller zei: ‘in tegenstelling tot Turkije kunnen we hier vrij voor onze mening uitkomen’. De gemoederen werden door omstanders bedaard.

alt

De vlam sloeg echter helemaal in de pan toen Müller ’s middags opnieuw het podium opging. Toen de hij de woorden ‘afslachten’’ en volkerenmoord’ uitsprak, stormden zo’n 20 tot 30 mannen, vrouwen en jongeren vanuit het kraampje van de Kulturverein schreeuwend naar het podium. De stemming was zeer explosief en de politie moest ingrijpen. Een aantal mensen verliet uit angst voortijdig het evenement.

Er vonden meer ongeregeldheden plaats. De zeer fundamentalistische flyers in een Koerdische stand zorgden voor irritatie. Problemen ontstonden ook op het eind van het evenement bij de stand van de islamkritische organisatie Pax Europa. Op het moment dat een vrouw alleen in de stand zat, griste een groep Turkse meisjes de folders weg, smeten boeken op straat, terwijl ze schreeuwden ‘hou je bek’.

De vereniging Neustadt gegen Fremdenhass wil de voorvallen onderzoeken.

Er zit in zo’n bericht bijna alles van een multiculturele tragedie. Alle misverstanden kom je er in tegen. De goede wil die strandt, het Kulturverein dat uitloopt op een Kultuurbarbarij.
Het onvermogen om met taboes om te gaan. Geert Wilders zou zo’n bericht met plezier lezen.

Atheïst weet het meest van het geloof

Nog een opmerkelijk bericht uit Trouw:

Atheïsten en agnosten hebben meer godsdienstige kennis dan mensen die wel geloven. Bij een enquête van het Pew Research Center onder bijna 3.500 Amerikanen bleken ongelovigen beter te scoren op vragen als ‘Wat is de ramadan?’ of ‘Wie stond aan het begin van de Reformatie?’ dan katholieken, joden en protestanten.

alt


Van de 32 vragen hadden atheïsten er gemiddeld 20,9 goed. Ook de joden (20,5) en mormonen (20,3) behaalden een plek in de top drie. Het slechtst scoorden de christenen. Protestanten wisten slechts 16 vragen en katholieken maar 14,7.

Vragen over de Bijbel en het christendom werden het best beantwoord door mormonen en protestanten. Joden, atheïsten en agnostici wisten daarentegen meer van het boeddhisme en hindoeïsme. Vier op de tien katholieken kon niet vertellen waar het brood en de wijn tijdens de mis voor stonden en bijna de helft van de protestanten wist niet dat Maarten Luther een belangrijke rol speelde bij het begin van de Reformatie. Ook de naam van het heilige boek van de islam en de godsdienst van de Dalai Lama bleken bij de helft van de respondenten onbekend.

De VS zijn volgens het onderzoeksbureau één van de meest religieuze landen ter wereld, maar blijkbaar betekent dat niet dat alle Amerikanen goed zijn geïnformeerd over de grootste geloofstradities, ook niet die van henzelf.

Die uitslagen komen mij logisch voor. Atheïsten hebben erover nagedacht en zijn tot een conclusie gekomen. Opmerkelijk is het wel dat katholieken van alle gelovigen verreweg het slechtste scoren. Ook de score van de protestanten valt me erg tegen. Ik vermoed dat de Nederlandse protestanten het beter zouden doen.

Obama: Ik heb gekozen

Obama is een sympathieke president, die onze steun verdient. Hij heeft verstandige dingen over het geloof gezegd en je bent geneigd te denken: hij is één van ons. Maar in de Verenigde Staten kun je nu eenmaal geen president zijn als je niet voortdurend benadrukt dat je een goed christen bent. Dat levert uitspraken op, waarbij je wenkbrauwen kunt ophalen. Zoals hier in een bericht uit Kerknieuws:

Barack Obama, president van de Verenigde Staten van Amerika, praat niet vaak over zijn geloof, maar deze week werd hem op de man afgevraagd: “Waarom bent u christen?”. De president gaf een eerlijk antwoord: “Ik heb er voor gekozen om christen te zijn”.

Hij legde uit dat hij niet christelijk is opgevoed. Zijn ouders gingen soms naar de kerk, maar praatten er verder niet veel over. Obama werd pas later in zijn leven oprecht christen. Voor die keuze liet hij zich leiden door de wijze lessen van de Zoon van God: “Wees de hoeder van je broeders en zusters; behandel hem zoals jij behandeld wilt worden”.

alt


De president is ook onder de indruk van de Kruisdood van Jezus: “Dat Jezus Christus voor onze zonden is gestorven, betekent dat wij als mensen nederig moeten zijn – dat we vol van zonde zijn en dat we fouten maken. Maar wij ontvangen verlossing dankzij de genade van God”.


Het geloof van Obama is vaak onderwerp van gesprek. Dat hij christen is, is niet bij iedereen bekend. Een onderzoek toonde aan dat slechts één op de drie Amerikanen daarmee bekend is. Één op de vijf Amerikanen denkt dat hij moslim is.

Ik bedoel: de machtigste man ter wereld vindt dat wij allemaal zondige mensen zijn. Ik pleeg dan altijd te zeggen: “Speak for yourself!”.

Een Duitse verzekeringsmaatschappij in de problemen voor het citeren van de Koran

Het laatste bericht, uit der Spiegel (Engelse versie):

Een moslimman, die een uitkering (zes cijfers) had gekregen na ongeluk vroeg nog extra geld voor het inhuren van een hulp. Maar de verzekeringsmaatschappij Gothaer weigerde met een beroep op de Koran. Dat boek zegt dat de moslimman zich niet met het huishouden bemoeit en dat de vrouw van de moslimman daarvoor door God is aangesteld. Ergo: zoek het maar uit de binnen de familie. Inmiddels heeft Gothaer (in gothische letters gespeld) excuses aangeboden. Hier het bericht van Yassin Musharbash:

A Muslim immigrant in Germany who asked his insurance firm to cover the costs of a maid while he recovered from a serious accident had his claim rejected on the grounds that according to his religion, husbands don’t do the housework anyway.

The 79-year-old Algerian man had been seriously injured after being hit by a car and had already received a six-figure sum in damages from the Gothaer insurance company. When he filed an additional claim to cover the costs of running his household because he wasn’t healthy enough to do so himself, an insurance clerk responded by interpreting the Koran as placing the man above the woman.

In her letter, she wrote of Muslim marriage: “It can’t be assumed to resemble a German marriage. According to the patriarchical and traditional view of the man in the Muslim marriage, the husband doesn’t run the household.”

alt


The clerk cited the big age difference between the man and his wife — he is 26 years older — as a further indication that the burden of doing the housework was likely to fall on the wife. However, media reports said the wife has a job, which was why he did most of the work around the home.

The company distanced itself from its insurance clerk this week and said it would apologize to the claimant. Company spokeswoman Martina Fassbender said the clerk’s tone had been unacceptable and that her arguments in no way corresponded with the views and policies of the company which adhered to very strict anti-discrimination rules and trained its employees accordingly. “Something like this simply must not happen,” said Fassbender.

It is unclear whether the insurer will reverse the decision though. The case was widely reported in the German press and in Internet forums where one contributor pointed out that Christians shouldn’t expect insurance payouts if they have an accident on a Sunday. After all, it is meant to be a day of rest.

Wel slim bedacht van Gothaer, maar stel voor dat je na een auto-ongeluk geen geld van de verzekering krijgt, omdat er in de Bijbel niet over auto’s wordt gesproken.