92% van Afghanen heeft nooit van 9/11 gehoord

Invallen

Uit een onlangs gehouden enquête bleek dat 92% van de Afghanen nog nooit van de 9/11 heeft gehoord. De aanslag op de Twin Towers doesn’t ring any bell bij onze Afghaanse vrienden, die wij zo manmoedig bijstaan in hun strijd tegen de Taliban.

Twin Towers

92%, het is een percentage dat ik even op mij moest laten inwerken. Dat betekent dat ruim 9 op de 10 Afghanen totaal geen idee heeft waarom de geallieerden troepen in hun land aanwezig zijn. Dat is misschien verkeerd uitgedrukt.

De meeste Afghanen hebben wel enig idee waarom wij in hun tuintjes aan het vechten zijn, maar dat is een verkeerd idee – denken wij.

Volgens de meeste Afghanen, zo wijst diezelfde enquête uit, zijn de Amerikanen en hun bondgenoten in hun land, omdat zij de islam willen bestrijden.

Zo, dat is wel even slikken. Probeer je voor te stellen dat de Duitse bevolking  1945 niet wist waarom de geallieerden hun steden aan het bombardeerden waren. En waarom de Russen Berlijn binnentrokken.

Ondenkbaar.

Door politici en militairen wordt ons voorgehouden dat Nederlandse troepen bezig zijn met een opbouwmissie. Scholen bouwen, komkommers planten, wegen aanleggen, en dat soort dingen die de Afghaanse mens (en ons) vooruit moet helpen. En wij maar gek opkijken als de scholen worden afgebrand, de komkommers weer door papavers worden vervangen en de wegen worden opgeblazen met bermbommen. Eigenlijk kunnen wij Nederlanders niet begrijpen waarom die Afghanen weigeren om door ons geholpen en opgevoed te worden. Wij bedoelen het toch zo goed!

92%, het is een percentage dat ik nog steeds op mij moet laten inwerken.

Sap en Pechtold

Mark Rutte moet het Nederlandse parlement zo ver krijgen dat het tenslotte akkoord gaat met de uitzending van zo’n vijfhonderd politietrainers, die geen militairen mogen heten. Hij staat voor een zware klus. Als hij de klus niet klaart en de Verenigde Staten derhalve teleurstelt, lijdt hij ernstig gezichtsverlies en staat hij voor een nog zwaardere klus. Maar de PVV, zijn gedoogpartner, is tegen. En de oppositie staat ook al niet te springen. De PvdA is tegen, de SP is tegen, GroenLinks twijfelt en nu worden die vijf van de Christen-Unie ook al door hun achterban onder druk gezet om niet te gaan.

Tot overmaat van ramp lees ik in de Volkskrant dat die hele missie veel duurder wordt dan die 467,8 miljoen euro, die ons is voorgespiegeld. Volgens de defensie-econoom Jan de Bakker gaat het zo een miljard kosten. Missies uit het verleden zijn ook altijd veel duurder zijn uitgevallen en je kunt er gif op innemen dat de kosten ook nu weer te laag worden ingeschat. Dat is geen toeval meer. En daar bovenop lees ik in NRC. Next dat het trainen van agenten geen zin heeft, omdat in Afghanistan geen rechters zijn om al die arrestanten te berechten.

Nogmaals kijk ik naar dat cijfer van 92% en het laat het op mij inwerken.

Binnenlands Bestuur, 28 januari 2011