Opstand der 50Plussers

Invallen

Als je voor politici een bijbehorend romanpersonage zou moeten bedenken, dan is Jan Nagel ongetwijfeld de 11-jarige Elmer uit de novelle Werther Nieland van Gerard Kornelis van het Reve.

50Plus

Elmer wordt geobsedeerd door het oprichten van clubjes. Soms richt hij wel eens een club op die zo geheim is dat alleen de oprichter weet wat de afkorting betekent. Voortdurend is Elmer bezig met de vraag wie er lid mag worden en aan welke regels de eventuele clubleden zich moeten houden.
Hoofdpersoon Werther geniet het voorrecht om even als lid geaccepteerd te worden van zo’n clubje.

Jan Nagel – geen 11 meer, maar al 71 – heeft een nieuwe club opgericht: 50Plus. Het is niet het eerste politieke clubje dat Nagel heeft opgericht. Hij behoorde vanaf het eerste uur bij Nieuw Links. Hij stond aan de wieg van Leefbaar Hilversum en de daaruit opgebloeide Leefbaarheidspartijen. Hij wees Pim Fortuyn aan als de man die het ging maken. Later probeerde hij het nog een keer met de PRDV, naar de gelijknamige misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Kort geleden heeft hij nog OokU opgericht, wat evenmin wilde lukken. Maar niet getreurd: Elmer Johannes Nagel is vlak voor de provinciale verkiezingen gekomen met een nieuw initiatief: 50Plus. Zou het hem dit keer gaan lukken? 50Plus wordt dus een seniorenpartij. Uit het verslag in de Volkskrant van de oprichting, kreeg ik de indruk dat er vooral mannen van boven de 60 bij betrokken zijn. In elk geval werd er geen naam genoemd van een vrouwelijke 50Plusser. Vrouwen zijn nu eenmaal wat gevoeliger voor het openbaar maken van hun leeftijd, vermoed ik.

Henk Krol

Toevallig was ik als columnist aanwezig, toen Henk Krol (van de Gay Krant en 60 jaar) namens 50Plus zijn zegje mocht komen doen bij Buitenhof. Na afloop vroeg ik Krol hoeveel 50Plussers er eigenlijk in Nederland zijn. Krol antwoordde dat 59% van de Nederlandse bevolking 50Plus is.

Paul Schnabel – baas van het Sociaal en Cultureel Planbureau, die er ook bij was – dacht dat dit percentage veel lager ligt. Maar zelfs als slechts 5 miljoen van het electoraat uit 50Plussers bestaat, dan nog is het een aantrekkelijke vijver om in te vissen. Uit de toelichting van Krol begreep ik dat de 50Plusser de pineut is in onze maatschappij en dat de toestand voor hen verder gaat verslechteren.

De pensioenen staan op de tocht en degenen die nog maandelijks een loonzakje ontvangen, zullen in de toekomst worden uitgekleed. Het beeld dat Krol schetste, stond in schril contrast met het bericht dat ik onlangs las en waarin werd beweerd dat 65-jarigen de groep vormen met het grootste vermogen. Het zul dus bij de komende verkiezingen niet afhangen van eventuele misstanden, maar van de beeldvorming daarover.

In het beïnvloeden van die beeldvorming is Jan Nagel altijd erg goed geweest, maar ik voorspel dat hij over 3 jaar toch weer met een nieuwe partij komt.

Binnenlands Bestuur, 14 januari 2011