Langer vast dan Mohammed B.

Columns

Zachary Adam Chesser, de 21-jarige man die de makers van de tekenserie South Park heeft bedreigd, is door rechtbank in Virginia veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Vijfentwintig jaar!

Dat is aanzienlijk meer dan Ferdi E. of Volkert van der G., die toch een moord hebben gepleegd.

Zo zit je thuis als een vrij man en zo zit je achter tralies te brommen.

Drie jaar geleden was Chesser nog een student, en een getalenteerde ook. Als basisleerling had hij had in een groepje voor hoger begaafden gezeten en in 2008 deed hij met gemak eindexamen aan de Oakton High School. Hij was goed in basketball, roeien en American football. En in dansen. “Het enige niet-kaukasische lid van de breakdance club”, werd hij genoemd. In 2009 trouwde hij en kreeg een zoon.

Chesser

Een jaar voor zijn huwelijk moet hij geïnteresseerd zijn geraakt in de islam, aldus  Wikipedia. Zo maakte hij op YouTube een account aan met de titel LearnTeachFightDie.

Oftewel: leer, onderwijs, vecht en sterf – het lijkt wel een liedje van Ramses Shaffy.

Op het internet gebruikte hij de naam Abu Talhah al-Amrikee en als zodanig wist hij in e-mailcontact te komen met de radicale imam Anwar al-Awlaki, die nog vorige maand in Jemen bij verstek is veroordeeld tot tien jaar celstraf, omdat hij had opgeroepen tot het gebruiken van geweld  tegen ongelovige westerlingen.

Nog geen jaar geleden postte Chesser op de site Revolution Moslim het bericht dat Trey Parker and Matt Stone, de twee belangrijkste makers van South Park, zouden boeten voor het beledigen van de profeet Mohammed. Omdat Mohammed niet mag worden afgebeeld, was in South Park de grap gemaakt om de profeet te laten optreden in een berenpak. Als Abu Talhah al-Amrikee schreef Chesser: “Wij moeten Matt en Trey ervoor waarschuwen dat wat zij doen stupide is en dat zij, wanneer zij doorgaan met de serie, zullen eindigen zoals Theo van Gogh”.

Twee maanden later werd Chesser gearresteerd, toen hij samen met zijn nog jonge zoontje op het vliegtuig naar Oeganda wilde stappen. Hij bekende dat hij op weg was naar Soemalië, waar hij zich wilde aansluiten bij de militante moslimgroep Al-Shabab. Voor zijn proces verklaarde Chesser dat hij gehandeld had in een vlaag van verstandsverbijstering, maar de rechter in Virginia was daar ongevoelig voor. Chesser mag nu 25 jaar zitten.

Vijfentwintig jaar! Het is jammer dat Theo van Gogh dit meer heeft mogen meemaken. Die was Chesser vast en zeker in de gevangenis gaan opzoeken voor een Prettig Gesprek.

Een dag nadat Chesser werd veroordeeld, las ik in De Pers een interview van Kustaw Bessems met de Iraanse beeldend kunstenaar Sooreh Hera. Wellicht herinnert u zich nog dat haar werk – foto`s van homo`s met een Mohammed-masker op – door het Gemeentemuseum in Den Haag toch maar niet werden geëxposeerd. Wim van Krimpen, de directeur van het museum, gelastte de tentoonstelling af, een daad die niet getuigde van grote heldhaftigheid. Uiteraard werd Sooreh Hera bedreigd, maar veel steun van de overheid kreeg zij niet. In De Pers vertelt ze dat de toenmalige minister Plasterk haar vriendelijk aanhoorde en het daar verder bij liet. De Amsterdamse wethouder Asscher beloofde van alles, gaf zijn telefoonnummer, maar nam nooit op. Sooreh Hera vond in tijden van gevaar onderdak bij een particulier. Hans Teeuwen in dit geval, een vriend van de eerder genoemde Theo van Gogh.

De bedreigers zijn nooit gepakt.

De makers van Southpark moeten in het openbaar ongetwijfeld oppassen, maar de serie is gewoon doorgegaan. Ook Sooreh Hera werkt weer, maar drie jaar lang voelde het alsof zij “geen recht meer op een gezicht”, zoals zij het zelf uitdrukt. In die tijd hield zij zich gedeisd. Als een kleine galerie haar werk wilde exposeren – maar altijd zonder die gewraakte foto’s – dan kon zij haar eigen opening niet bijwonen.

Ze zegt dat het voor een woedende moslim nog altijd veel te gemakkelijk is haar te vinden.

Het Parool, 26 februari 2011