Pakistan verdubbelt kernarsenaal

HUMAN

De mens is geneigd tot alle kwaad, maar tegenwoordig vindt men zelfs bij apen vergaande vormen van altruïsme. Nog geen jaar geleden vond een grote overstroming in Pakistan plaats. Honderden mensen kwamen om, duizenden werden dakloos. Nederland werd wederom opgeroepen gul te geven. Velen deden dat ook, al hoorde je ook wel bedenkingen. Pakistan, dat is toch dat land waar ze een vrouw ter dood willen brengen omdat die – volgens een jaloerse buurvrouw – de profeet heeft beledigd. En zou dat geld wel op de juiste plaats terecht komen?

Legitieme vragen, maar als er mensen op het punt staan te verdrinken, is dat het verkeerde moment om erover te beginnen. Een half jaar later lees je dit in de Volkskrant:

Pakistan verdubbelt kernwapenarsenaal

ISLAMABAD – Het nucleaire arsenaal van Pakistan is de afgelopen jaren twee keer zo groot geworden en telt nu zo’n honderd kernwapens. Dat meldde The Washington Post maandag op basis van schattingen van onafhankelijke analisten.

alt


De verdubbeling is volgens de experts van het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid onderdeel van de wapenwedloop tussen Pakistan en rivaal India. Het zou voor het eerst zijn dat Pakistan meer kernwapens heeft dan buurland India.

De schatting is gebaseerd op de ‘significant verhoogde productie van plutonium en hoogverrijkt uranium in Pakistan’.

Wat kost het maken van een atoombom eigenlijk? De eerste bom, die ze later op Japan hebben gegooid, kostte zo’n anderhalf miljard dollar.
Grotere producties, het zal nu relatief allemaal wel wat goedkoper zijn. Maar een paar honderd miljoen kost zo’n bom toch nog wel. En hoeveel dakloze mensen zouden daarmee geholpen zijn? Dus wat doen wij bij de volgende overstroming? Zegt u het maar.

En hier nog zo’n bericht, dit keer uit het Nederlands Dagblad:

Verplicht vuurwapen in strijd tegen ObamaCare

PIERRE – Personen van 21 jaar en ouder moeten verplicht worden een vuurwapen aan te schaffen, waarmee ze zich in geval van nood kunnen verdedigen. Dat vinden vijf leden van het parlement van de Amerikaanse staat South Dakota. Zij hebben daartoe een wetsvoorstel ingediend.

Volgens de opstellers hebben de burgers van de staat de individuele verplichting te zorgen voor passende verdediging van zichzelf en anderen. Verplicht wapenbezit zien zij als een manier om dit te bereiken. De verlichting zou overigens niet moeten gelden voor mensen die om een of andere reden geen wapen mogen bezitten, zoals personen met een psychische of verstandelijke handicap of veroordeelde criminelen.

Volgens het wetsvoorstel, dat op 1 januari volgend jaar als wet zou moeten ingaan, krijgen mensen na hun 21e verjaardag zes maanden te tijd om een vuurwapen aan te schaffen. Wat voor type wapen dat moet worden, mag de koper zelf uitmaken. Die mag kiezen wat past bij zijn of haar temperament, fysieke mogelijkheden en voorkeur.

alt


De Republikein Hal Wick,
(zie foto) lid van het Huis van Afgevaardigden van South Dakota, verwacht dat het wetsvoorstel de eindstreep niet zal halen. Toch steunt hij het. Het gaat er hem en de vier andere initiatiefnemers namelijk niet om, het wapenbezit te vergroten, maar meer mensen over te halen bezwaar te maken tegen ObamaCare, het voorstel van president Obama voor onder meer een verplichte ziektekostenverzekering. Volgens Wick – en veel anderen – is ObamaCare ongrondwettig. Wick: ‘Ik geloof niet en ik wil ook niet dat de staat South Dakota kan eisen dat burgers vuurwapens aanschaffen. Maar ik geloof en wil ook niet dat de federale overheid elke burger kan dwingen een ziektekostenverzekering af te sluiten.’

Wick weet zich inmiddels hierin gesteund door onder meer Roger Vinson, een federale rechter in Florida, die onlangs oordeelde dat de verplichte ziektekostenverzekering ongrondwettig is, en dat daarom heel de wet ongeldig verklaard zou moeten worden.

Overigens is het de plaats Kennesaw, in de staat Georgia, al sinds 1982 verplichting dat ieder huishouden een wapen in huis heeft. Volgens de gemeentelijke website is sindsdien het aantal inbraken sterk afgenomen.

Dit bericht lijkt me wel iets voor minister Opstelten, die onlangs nog pleitte voor een daadkrachtige houding bij slachtoffers van een inbraak. En per slot moet in Nederland de hervorming van het zorgstelsel ook nog worden voltooid.

De paus heeft een nieuwe kleermaker gevonden!

Toch nog goed nieuws. Vorige week berichtten wij nog dat Stadelmaier uit Nijmegen, de kleermaker van de paus, failliet was gegaan

BRUGGE  – De Belgische firma Slabbinck neemt het merk en de auteursrechten over van de modellen van kerkelijke gewaden van de failliete vennootschap Stadelmaier uit Nijmegen. Het Nederlandse bedrijf werd op 21 december 2010 failliet verklaard. Een poging tot doorstart mislukte.

Kunstateliers Slabbinck zijn wereldleider in het ontwerpen en confectioneren van liturgische gewaden. Mathias Slabbinck, verkoopsdirecteur: “Gisteren werd een overeenkomst bereikt voor de overname. Ons atelier gaat de modellen van Stadelmaier nu maken in Brugge, en ze vandaar via zijn netwerk in 40 landen verkopen. Voor de afnemers en verdelers van liturgische kleding verandert er niets. Wij zijn niet van plan onze productie naar het buitenland te verplaatsen. De productie van Stadelmaier in Roemenië wordt gestopt.”

Het Brugse bedrijf Slabbinck verwierf dooreen de jaren een grote internationale bekendheid met de productie van kerkelijke gewaden, evenals de realisatie van vlaggen en kunstvaandels (onder de firmanaam ‘Insignia’). Enkele jaren geleden werd tevens gestart met een collectie hoge kwaliteit bed- en tafellinnen, onder het naam ‘Slabbinck Home Creations’. De firma stelt 70 mensen tewerk, onder wie 60 in België. Alle confectie gebeurt in het Brugse atelier en wordt voor 85% geëxporteerd naar 40 landen.

alt

Hierboven ziet u de showroom van Slabbinck – what’s in a name? Het bedrijf meldt verder dat Nederlandse klanten voorbeelden van de liturgische gewaden kunnen zien in de showrooms van de Verenigde Nederlandse Kaarsfabrieken in Zwolle, Schijndel en Weert.

En natuurlijk blijven wij nog even bij de paus, want wat lezen wij daar op Kerknieuws?

Brits pausbezoek met ontwikkelingsgeld betaald

LONDEN – Leden van het Britse Lagerhuis willen uitleg van de regering waarom het bezoek van paus Benedictus XVI vorig jaar deels is betaald met geld dat bestemd was voor ontwikkelingshulp. Het gaat om een bedrag van 1,85 miljoen pond (2,16 miljoen euro) dat aan het licht kwam tijdens een onderzoek van de boeken bij het Britse Departement voor Internationale Samenwerking.

alt


Een woordvoerder van het departement verklaarde dat het geld, dat werd overgemaakt naar het ministerie van buitenlandse zaken, niet officieel als ontwikkelingshulp was aangemerkt en onderdeel was van interdepartementale gelden. De toewijzing van het geld “erkent de rol van de katholieke kerk als belangrijke leverancier van gezondheidszorg en onderwijsdiensten in ontwikkelingslanden”, zei de woordvoerder.

Eigenlijk zou het bezoek van de paus uit de algemene middelen betaald moet worden, want wordt daarmee niet de rol erkend van de katholieke kerk dat zij opkomt van het zielenheil van ieder mens?

En tenslotte nog een laatste berichtje, afkomstig uit de klaslokalen van het Scala College te Alphen aan de Rijn. Houdt even in het oog dat op Scala College nog zeer onlangs het Nationale VMBO Debatkampioenschap plaats vond:

Meisje mishandeld door medeleerlingen omdat zij geen hoofddoek droeg

Deze week werd een 16-jarig meisje op een school door medeleerlingen mishandeld omdat zij geen hoofddoek droeg. Dat zegt de directrice van de school, de openbare scholengemeenschap Scala College (vmbo, havo, atheneum en gymnasium) in Alphen aan den Rijn.

Het meisje werd door een groep meiden aangevallen die hoofddoeken droegen in het klaslokaal op het moment dat er geen leerkracht aanwezig was. Een bericht dat het meisje op haar Facebook of Hyves had gezet, zou de aanleiding voor de mishandeling hebben gevormd. Het meisje dat van Marokkaanse komaf zou zijn, liep daarbij een hersenschudding en een kapotte lip op.

Scala College


Het Scala College heeft wederzijds respect hoog in het vaandel staan. Op de website staat: ‘ Wij respecteren de verschillen in cultuur en denken en laten bovendien leerlingen daarmee kennismaken. In de dagelijkse schoolpraktijk, in de klas en in de organisatie keren de principes van openheid en respect terug’. Zeer onlangs vond op het Scala College het Nationale VMBO Debatkampioenschap plaats.

Lees verder ook: Het Scala College is de sportiefste school van Nederland!