Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een bericht, dat voor goddelozen van belang is.

De onthoofding van een paar VN-medewerkers in Afghanistan doet de vraag rijzen wie daar eigenlijk schuldig is. Maar eerst het bericht, zoals ik het aantrof in Elsevier:

VN-Medewerkers onthoofd door woedende Afghanen

door Robin van der Kloor

Een VN-woordvoerder bevestigde dat er een aanval is geweest, maar kon nog niet zeggen hoeveel collega’s zijn gestorven. Rond 21.30 uur meldde de organisatie dat er zeven doden bij de VN zijn: vier bewakers en drie hulpverleners. (…)

Door de lynchpartij, waarbij volgens de politie twee van de vermoorde VN-medewerkers zijn onthoofd, kwamen ook zeker vijf Afghaanse burgers om het leven. Mazar-i-Sharif ligt in de provincie Balkh en geldt als relatief rustig. Volgens de politie handelden de aanvallers uit woede over een Amerikaanse dominee, Wayne Sapp, die een exemplaar van de Koran in brand had gestoken.

alt

De betogers schreeuwden volgens de Britse omroep BBC leuzen als ‘Dood aan de Verenigde Staten’ en ‘Dood aan Israël’. Ze hadden zich na het vrijdaggebed verzameld bij het kantoor van de VN. De Koranverbranding had plaats op 20 maart in een kerk in de Amerikaanse staat Florida. Terry Jones, een extremist die vorig jaar wereldnieuws werd met zijn plan om Korans in brand te steken, was aanwezig bij het incident.’

Lees verder in Elsevier.

Op de foto Jones (links) en Sapp (rechts).

Wie zijn hier schuldig?

Ten eerste: de Afghanen die de moorden hebben gepleegd. Zij vinden echter dat zij een moreel verdedigbare handeling hebben gepleegd.

Ten tweede:  de Amerikaanse dominees, die de Koran hebben verbrand, een provocatieve daad. Maar zij zeggen: zie je wel, onze verbranding is alleen een symbolisch, slechts om te waarschuwen. Die Afghanen daarentegen doen het echt. Vandaar deze affiche, die ik tegenkwam op de website met die  verschrikkelijke woordspeling:  god.voor.dommen.

alt

Ten derde: de Amerikanen en hun bondgenoten, waaronder Nederland. Zij vechten daar een nutteloze oorlog uit.Ten vierde: het westers kolonialisme.

Ten vijfde: de Taliban die het westen, maar niet laat winnen.

Ten zesde: de politici en militairen, die de oorlog maar niet tot een goede einde kunnen brengen.

Kortom, iedereen is schuldig. Het christendom zei het al. Wij hebben ook allemaal vuile handen. Sartre zei het al.