Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht, dat voor goddelozen van belang is.

De angstdroom van iedere liberaal: een regering die alleen kan bestaan met gedoogsteun van SGP, de orthodox christelijke partij die vrouwenrechten niet bepaald hoog in het vaandel draagt. Toch zou het wel eens zo ver kunnen komen, want het kabinet-Rutte heeft in de Eerste Kamer die ene stem van de SGP hard nodig.

Daarom heeft het kabinet-Rutte al een voorschotje op die situatie genomen door de zondagsrust met rust te laten. Altijd heeft de VVD gepleit voor een 24-uurs-economie, die ook op zondag alle ruimte krijgt. Maar nu niet meer, terwijl het ook met de toetsing van de vrouwenrechten ineens niet meer zo´n vaart loopt. Tenminste als je het volgende bericht in de Volkskrant mag geloven:

DONNER LAAT SGP VOORLOPIG MET RUST



SGP3


Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken laat de SGP voorlopig met rust als het om de positie van vrouwen in die partij gaat. Dat blijkt uit een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Een jaar geleden oordeelde de Hoge Raad dat de Staat moet regelen dat vrouwen bij de SGP passief kiesrecht krijgen.

Het bestuur van de SGP liet Donner desgevraagd weten dat er in de statuten geen formele beletselen zijn tegen vrouwen. Donner stelt nu dat de partij daarmee voorlopig kan volstaan, mede omdat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg nog een uitspraak moet doen in de kwestie. Pas daarna zal Donner zich verder beraden.

De SGP liet Donner onder meer weten over leden te spreken als ‘personen’. Bij de SGP zouden alleen selectiecriteria gelden als beginseltrouw, leeftijd, kerkelijke betrokkenheid en werkkring. ‘Vrouwelijke leden hebben, zoals alle leden, de mogelijkheid om op de ledenvergadering een actieve bijdrage te vervullen bij de kandidaatstelling van volksvertegenwoordigers, alsook onderwerpen te agenderen etc.’, aldus de partij in een brief aan Donner.

Lees hier verder.

Uit het stuk blijkt in elk geval dat Donner een briljante politicus is als het erom gaat een rookgordijn over iets eenvoudigs neer te laten.