De opmars van koninlijke burgermeisjes

Invallen

Al enige jaren ben ik lid van het Republikeins Genootschap. Dat is een slapende club, want om lid te zijn hoef je niets te doen en wordt er ook niets van je verwacht. Ik kan mij niet herinneren ooit met anderen leden bijeen te zijn geweest.

Kate Middleton

Een gezamenlijke actie is nimmer ondernomen. Wel is een keer iemand juridisch bijgestaan, toen hij moest voorkomen wegens belediging van het Koningshuis. De filosofie van het Genootschap houdt in dat het aan “het volk” is om de koning(in) af te zetten. Als het ooit zo ver komt, zal het Genootschap instemmend vanaf het balkon toekijken, maar dan heb je het wel gehad.

Zelf ben ik een overtuigd slapend lid en je zult me nooit zien op avondjes, waar over de rol van de monarchie wordt gedebatteerd.

Eigenlijk is de monarchie een saai onderwerp. Werkelijke aristocraten hebben er nauwelijks nog iets mee te maken, want alle prinsen en prinsesjes trouwen tegenwoordig met burgermeisjes en burgerjongens. En geef ze eens ongelijk. Het adellijke vijvertje is erg klein geworden. Als ik mocht kiezen tussen een tuthola met blauw bloed en leuk fotomodel zou ik het ook wel weten. De Europese koningshuizen zijn de afgelopen decennia zo gede-aristocratiseerd, dat je je bijna geen volksere instelling kunt indenken. De stamboom van Kate Middleton is niet je dat, terwijl het over die van Maximà maar helemaal niet zullen hebben. De eerste de beste groetenboer bij u om de hoek is van betere huize.

Dat de koningshuizen, ondanks alle schandalen, nog steeds populair zijn is natuurlijk een kwestie van identificatie. Gewone burgers, waaraan door de week niets vreemds te zien is, gaan voor een koninklijke trouwerij ineens dagen van te voren langs de weg camperen. Als zij maar één glimp van het paar kunnen opvangen, zijn ze gelukkig. Als elke burgerjongen of  burgermeisje het tot koningin of koningin kan brengen, waarom wij dan niet? Dat is de gedachte.

Kate Middleton 2

Nog niet zo lang geleden gingen koningshuizen bij andere koningshuizen op zoek naar geschikte partners. Niet te vinden. En zo kwamen zij uit bij Maxima en Kate. Best lekkere stukken. Schatjes, waar het volk dol op is. Hoe kun je er anders naar kijken?

Mswati III

Eerlijk gezegd, weet ik het niet. Noch Maxima noch Kate is in eerste instantie aangetrokken voor hun staatkundige kennis. Wij zijn al blij dat het hier niet toegaat zoals in Swaliland, waar koning Mswati III elk jaar uit 50.000 naakt dansende maagden een nieuwe vrouw mag kiezen. Onze koningen hebben de keus uit alle meisjes van de hele wereld, maar zij doen het wat discreter.

Onlangs gaf de Amerikaanse schrijver Christopher Hitchens aan Kate het advies om er snel mogelijk met haar man vandoor te gaan, en de troon te laten voor wat hij is. Dat gaat Kate heus niet doen. Als burgermeisje wordt zij populairder dan Diana ooit is geweest.

Binnenlands Bestuur,  6 mei 2011