En nu zelf erin! Wat dacht je dan?

Beweringen en bewijzen

Lang geleden stond in het studentenblad Propria Cures een stukje dat naar ik meen ‘Bouw uw eigen hondenhok’ heette. De auteur, wiens naam zo diep in mijn geheugen is weggezakt dat ik hem niet meer kan achterhalen, beschrijft in de jij-vorm minutieus hoe je zo’n hok in elkaar timmert. Helemaal aan het slot komt de tournure als de schrijver zich direct tot de lezer richt en ongeveer dit zegt: ‘Zo, het hok is klaar. En nu zelf erin. Wat dacht je dan? Koest!’.

Vrijdenkersruimte

In 2008, toen de VVD nog in het gevlij probeerde te komen bij columnisten, kreeg ik een uitnodiging om in de Tweede Kamer de opening bij te wonen van de zogenaamde Vrijdenkersruimte, die door de VVD samen met de PVV in het leven was geroepen. Er zou op deze openingstentoonstelling onder meer aandacht worden besteed aan leven en werken van mijn vriend Theo van Gogh.
Na diens gewelddadige dood is er heel wat gebeurd in Nederland. Piet Hein Donner, de toenmalige minister van Justitie, wilde het verbod op de godslastering weer uit de mottenballen halen, de cartoonist Gregorius belandde in het cachot voor anti-moslimprenten en als het aan Bernhard Wientjes van de werkgevers had gelegen, zou Wilders’ meesterwerk Fitna zijn verboden. Kortom, “de vrijheid van meningsuiting werd sluipenderwijs bedreigd’.

Uit de verslagen van die 4de juli 2008 begrijp ik dat het een gezellige boel is geweest, met thee en slagroomsoesjes. En uiteraard met Mark Rutte en het PVV-kwekje Fleur Agema, die allebei fier op de bres stonden voor de vrijheid van meningsuiting. Zelf heb ik verstek laten gaan, niet alleen omdat ik er weinig voor voel mij met politieke partijen te associëren, maar vooral ook omdat Geert Wilders al een jaar daarvoor in de Volkskrant had laten weten dat de Koran, wat hem betrof, moest worden verboden. In plaats van al die anti-moslimprenten die Fleurtje was komen ophangen, had ze net zo goed daar de Koran aan de muur kunnen spijkeren. Met alle, door Geert Wilders uitgescheurde pagina’s erbij, teruggebracht tot de omvang van de Donald Duck.

De ouders van Theo van Gogh waren ook aanwezig en nog voel ik met terugwerkende kracht de gêne over de wijze waarop die lieve mensen zijn gebruikt voor politieke doeleinden.

Vrijdenkersruimte 2

Wij verplaatsen nu de camera naar drie jaar later. Het is bijna juni 2011. Mark Rutte is premier. De VVD is de grootste partij. VVD, CDA en PVV regeren. Minister Donner zit weer in het kabinet. De VVD, die zelf in de oppositie elke steun aan Griekenland afwees, wil nu ineens miljarden kwijtschelden. ‘Niet uit solidariteit’, heet het bij de VVD’er Van Baalen, ‘maar uit eigenbelang’.

Stel je voor dat wij iets uit solidariteit zouden doen. Schande! Van Baalen speelde trouwens ook hardball bij de teruggave van alle Icesave-spaarcenten. Let op, wat daarvan terechtkomt bij dit VVD-kabinet.

Het was natuurlijk ook uit eigenbelang dat destijds de Vrijdenkersruimte werd ingericht. Aan de muur hangt daar, een paar maal vergroot, de omslag van Theo’s laatste bundel: Allah weet het beter. Naast allerlei andere God-onvriendelijke opmerkingen vind je daarin dit bekende rijmpje: ‘Allah is groot, Allah is machtig, hij heeft een lul van één meter tachtig’.

Behoorlijk blasfemisch en behoorlijk smalend, zou je denken, maar nu Fred Teeven – zo’n beetje de enige VVD’er die plat spreekt. Geheel volgens de richtlijnen der openheid die Mark Rutte op die gedenkwaardige van de 4de juli 2008 uitsprak in de Vrijdenkersruimte, heeft Teeven samen met D66 en de SP een wetsvoorstel ingediend om godslastering uit het wetboek van strafrecht te halen. Maar Balkenende IV viel toch nog. Teeven ging de Kamer uit en het kabinet-Rutte weer in, waar hij tot staatssecretaris werd benoemd.

Niet uit solidariteit, maar uit eigenbelang gaat dat wetsvoorstel ter afschaffing van de blasfemie niet door. De VVD heeft de SGP namelijk nodig in de Eerste Kamer en dan moet er wisselgeld worden betaald. Over de kooploze zondag, waar de VVD ook altijd tegen was, hoor je ook niet veel meer. Mocht het mede door Teeven voorgestelde wetsvoorstel toch worden voorgedragen, dan zal het kabinet – met Teeven erin – de Kamer ontraden voor te stemmen.

de Volkskrant, 27 mei. Zie ook voor reacties.