De super-Mossad scout voor Ajax

Invallen

Onlangs zei de gekwelde Ajax-voorzitter Uri Coronel dat hij er zo de pest aan had wanneer zijn supporters de geuzennaam “Joden!”, of zelfs “Superjoden!” scanderen. Hij had een beroep op de Ajax-fans gedaan om ermee te stoppen.

Superjoden3

Twee weken later en daags vóór de kampioenswedstrijd tegen Twente kwam de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan op de kwestie terug. Ook hij wil een einde aan al dat Jodengeroep, en wel door: “goed, veel en subtiel overleggen”. Ik weet niet in welke wereld Van der Laan leeft, maar als er in onze samenleving nou één groep is waarmee weinig goed, veel en subtiel te overleggen valt, dan is het wel met die van de voetbalsupporters.

Maar laten wij het erop houden dat de goede wil er is bij de bestuurders. Erg veel illusies koesteren zij overigens niet. “Aan het gebruik van het woord Joden valt simpelweg niets te veranderen en te verbieden”, zei Coronel in het Joods Historisch Museum.  En Van der Laan toonde zich al evenmin optimistisch. Hij verklaarde: “Het gaat om gedragsverandering, dat kan misschien wel tien jaar duren”.

Op zondagmiddag werd Ajax voor de dertigste maal kampioen van Nederland. Net terug uit München, waar ik het Demjanjuk-proces had bijgewoond, keek ik met mijn zoon (10) naar de wedstrijd. En wat hoorden wij de Ajax-supporters zoal roepen?

Joden! Joden! Coronel, waar is je Jodenhart? Superjoden! Superjoden! Van der Laan, waar is je Jodenhart? Enzovoort.

Superjoden 4

Ach, denk je, als je met je zoon zit te kijken. Laat ze nou maar. Ik doe net of ik niks hoor. Het zijn gewoon domme supporters. Maar een tikje gegeneerd voel je je wel. Per slot vegen die supporters hun kont af met wat hun eigen voorzitter en hun eigen burgemeester hebben gevraagd. Toch had ik nog goede hoop dat Ajax zelf het goede voorbeeld zou geven als Twente werd verslagen en het kampioenschap werd behaald.

Dat gebeurde ook en aan het eind van de middag staat half Amsterdam, plus de halve provincie, op het Museumplein de Godenzonen toe te juichen. En wat zien wij?

Danny de Zeeuw heeft een Israëlische vlag bij zich. Hoezo? Zou de Mossad tegenwoordig voor Ajax scouten? Danny vouwt de vlag als een Palestijnensjaal om zijn nek. Net veel later komt ook een bekende Amstedamse rapper zich op het podium voorstellen. Speciaal op verzoek van de spelers gaat hij voor een half miljoen mensen hij iets zingen. Daar komt ie! Allemaal op het smurfenlied!

Waar komen die Joden toch vandaan? Israël hier ver vandaan. Wonen daar ook superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn. Als ze maar voor Ajax zijn. Lalalala..enzovoort! Als volleerde Superjoden deinen El Hamdaoui en Sulejmani mee op de tekst. Zouden ze daar in eigen kring geen last mee krijgen? Wie op de achtergrond ook meedeinen zijn burgemeester Van der Laan en voorzitter Coronel.

Het is geen morele crisis waaronder Nederland zucht, maar een gezagscrisis.

Binnenlands Bestuur,  20 mei 2011