Over ouwe vieze mannen

Beweringen en bewijzen

Een jaar of tien geleden liep ik in een galerie langs een gepentekende gouache , die onmiddellijk mijn aandacht trok. Op de prent zie je een wulpse naakte vrouw, die in haar kruis wordt gegrepen door een vieze ouwe man. Die vieze ouwe man – kaal, grijze baard – staat achter haar. Zij rechterhand omvat haar buik en zijn linkerhand komt tussen haar benen te voorschijn.

Topor

Twee vingers van de linkerhand graaien – of kriebelen – tussen haar schaamhaar.Dit scabreuze werk was, dat zag je zo, van de Franse kunstenaar Topor. Ik liep er een paar keer langs, raakte steeds meer gefascineerd en even later was ik de eigenaar van een echte Topor.

Ik heb er een paar jaar voor moeten sparen en nog altijd is dit het kostbaarste voorwerp dat ik bezit. Het hangt boven mijn bureau en nu ikzelf de leeftijd heb gekregen van een vieze ouwe man kijk ik er meer naar dan ooit.

Elke dag is er wel een moment waarop ik probeer te achterhalen wat er om gaat in het hoofd van die vieze ouwe met zijn sombere, wat melancholieke blik. Genieten zou ik het niet willen noemen, maar lijden is het ook niet. Het gevoelsleven van de vrouw is al even geheimzinnig. Overgave straalt zij niet uit, maar er is ook geen afkeer of verzet. Telkens als ik naar mijn vieze ouwe man kijk, hoor ik Topors aanstekelijke schaterlach en stroomt nieuwe energie mijn lichaam binnen.

Een titel heeft het werk niet, maar de vieze ouwe man en de naakte vrouw kunnen toch geen anderen verbeelden dan markies De Sade en het argeloze kamermeisje Madeleine le Clerc. Toen De Sade 62 jaar oud was, werd hij op last van Napoleon opgesloten in het gesticht van Charenton en hij zou daar in alle anonimiteit zijn weggekwijnd als Madeleine hem niet had geholpen zijn, in het linnengoed verstopte manuscripten naar buiten te smokkelen.

Als u wilt weten wat de markies met kamermeisjes uitspookte, kunt u natuurlijk De Sade’s boeken lezen, maar ik raad u ook aan Pasolini’s  film De 120 dagen van Sodom uit de videotheek te halen. Daarin kijken vieze oude mannen van mijn leeftijd met verrekijkers naar jonge jongens en meisjes, die seksueel worden misbruikt en doodgemarteld.

Na deze inleiding begrijpt u natuurlijk wel waar ik naar toe wil. Naar Dominique Strauss-Kahn die in New York vastzit, omdat hij ervan wordt verdacht het kamermeisje misbruikt te hebben. Ik wil hier beslist niets goedpraten en als het inderdaad verkrachting is geweest, mag hij van mij zakkies plakken temidden van de zwaarste criminelen, maar er kleven toch een paar vreemde dingen aan de zaak.

Topor3

Ten eerste is ook Strauss-Kahn 62 jaar, wat betekent dat hij praktisch twee keer zo oud als Nafissatou Diallo, zoals het bewuste kamermeisje schijnt te heten. Kan een man van 62 –  enigszins gezet maar niet al te groot van postuur – een vrouw van 32 overmeesteren en haar met geweld misbruiken? Ik heb daar zo mijn twijfels over. Ik zou het in elk geval niet kunnen. Ik denk dat ik middels een houdgreep meteen in de hoek van de kamer zou worden gekwakt.

En dat is er nog een eigenaardig detail, als ik het goed begrepen heb. Strauss-Kahn zou naakt uit de badkamer tevoorschijn zijn gesprongen. Misschien heeft hij daarbij zelfs “whoeaaah!” geroepen. “Als een chimpansee”, werd op een van de Amerikaanse zenders gezegd. Op mijn Topor is het meisje naakt, terwijl de ouwe vieze man zijn kleren nog aan heeft. Bij Strauss-Kahn is het precies andersom. Ik stel mij voor dat hij, gedreven door de seksferomonen, op dat moment toch een stijve lul moet hebben gehad.

Ik bedoel: je bent 62 jaar, baas van het IMF en je staat daar naakt met een stijve tegenover een kamermeisje. Het lichaam mag de tempel van de geest zijn, maar niet meer op je 62ste. Dan begint het toch meer de contouren van een bouwval te krijgen. Ik weet niet hoe het met u is, maar als naakte vieze ouwe man met een stijve, in een New Yorkse hotelkamer van drieduizend dollar per nacht en staande tegenover een kamermeisje dat óók Frans spreekt, begin je je toch wel heel snel belachelijk voelen.

Een rokkenjager is nog geen verkrachter, maar misschien vergis ik me en geldt allemaal niet voor Dominique Strauss-Kahn.

Behalve de vieze ouwe man en het kamermeisje zijn er geen anderen bij geweest. Als het in de rechtszaal uiteindelijk neerkomt op zijn woord tegen het hare zal Strauss-Kahn het bijzonder moeilijk krijgen. Zo werd Mike Tyson, de toenmalige wereldkampioen boksen in 1991 gearresteerd, omdat hij Desiree Washington zou hebben verkracht. Desiree ging – na een uitnodiging – vrijwillig naar Tysons kamer, waar zij ook seks met hem had. Onvrijwillig, zei zij later in de aanklacht. Tyson ontkende, maar kreeg zes jaar.

De Volkskrant, 20 mei 2011