Weg met de mediacode RVD

Columns

Oh, wat een schattige foto’s van de Koningin en haar gevolg!

Ze zijn te zien op de site van Arthur Batenburg en HP/De Tijd. Batenburg is de fotograaf die ze schoot. Hij liep te wandelen in het Apeldoornse bos, toen hij een paar koetsjes voorbij zag hobbelen. Hij moest zich even in de ogen wrijven, want wie zag hij daar allemaal zitten?
In het voorste koetsje zit de Majesteit in een bloemetjesjurk.

In haar kapsel heeft de krultang net zijn optuigend werk gedaan. Bij haar in het rijtuig zitten ook prins Friso, prinses Mabel en hun twee dochters. Een dagje op bezoek bij oma. Ik stel maar voor dat Friso en Mabel daar niet zoveel zin in hadden, maar dat oma heeft geroepen: “Ja, leuk! Gaan wij tochtje door het bos maken, naar het theehuis”.

Maar dan. De fotograaf wrijft zich nogmaals de ogen uit, want in de tweede koets zitten: Desmond Tutu, Richard Branson en Kofi Annan. Hallo. De fotograaf pakt snel zijn toestel. Logisch, je kunt van een vos ook niet verwachten dat hij de kiezen op elkaar houdt als er een kip aan hem voorbij flaneert. De bisschop wuift nog vriendelijk en daar klotst het gezelschap al weer voorbij.

Wat maakt de foto’s zo aandoenlijk?

Ik denk dat het komt door de mannen die op bok zitten, achter de konten van de paarden. Zij hebben blauwe jasjes aan. Een frak heet dat, geloof ik. En ze dragen hoge hoeden. Het zijn die mannen met die hoge hoeden, die vooral het  rijtuig met Tutu, Branson en Kofi Annan onweerstaanbaar komisch maken. Morgen waadt bisschop Tutu weer door de modder van de Townships, maar vandaag  sjokt hij op de Veluwe naar een uitspanning , waar de kinderen van Hollands nationale oma op de wipkip afrennen. Morgen gaat vliegt Branson in zijn privéjet weer naar huis om zijn plannen over de commerciële ruimtevaart uit  te werken, maar vandaag gaat hij in een drafje van twee kilometer per uur ergens in het bos een appelpunt met slagroom eten. Morgen gaat Kofi Anan naar Dafur om de oorlog te bezweren, maar vandaag maakt hij een rijtoer door het kwinkelerende bos. Misschien gaat hij straks met oma’s kinderen wel naar de Apenheul.

Overigens vindt ik de aanwezigheid van Branson nog het meest intrigerend. Prins Friso wil zich toch niet de ruimte in laten schieten? Dat zou zo maar kunnen, want we hebben al eerder prinsen gehad die het hoog in hun bol hadden.
Waarmee ik maar wil zeggen dat ik zelden zulke onschuldige foto’s van leden van het Koninklijk Huis onder ogen heb gehad.

Maar wat doet de Rijksvoorlichtingsdienst?

De RVD verbood de foto’s. In elk geval wilde geen blad, zelfs geen roddelblad, de foto’s van Batenburg kopen. Het schijnt dat ook een officiële hoffotograaf heeft meegereden en dat de RVD eerdaags naar buiten wil treden met een foto van “een gearrangeerd moment”.  Ze hebben er bij de RVD flink de wind over. Kranten die niet meedoen aan de koninklijke mediacode, worden bij een volgende gelegenheid geboycot en lopen ook nog de kans te worden aangeklaagd.

Bespottelijk dat de foto’s van Batenburg door de RVD zijn gewraakt. Wordt het niet eens tijd dat de media met die hele mediacode rond het Koninklijk Huis hun gat afvegen. Als de koningin op een mooie dag zo maar een rijtoer wil maken door bos dan waagt zij zich in de openbare ruimte en daarmee maakt zij zich kwetsbaar voor de camera-ogen van iedere burger die daar toevallig ook rondloopt.

De ban van de RVD is schandalig. Ik wil nou niet meteen tot een standrechtelijke executie oproepen, maar de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst de heer Henk Bros dient te worden vervolgd wegens het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting. Zeker vijf jaar, net zo veel als Iwan Demjanjuk, dat heeft hij wel verdiend.

Het Parool, 14 mei 2011